Συναυλία Ινδικής Κλασικής Μουσικής στο The Shoe Factory

Την συναυλία στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στην Κύπρο και το Ινδικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Σχέσεων

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία Ινδικής Κλασικής Μουσικής με το εξαίρετο Tarang Ensemble, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, στις 20:30. 

Έχοντας ιδρυθεί πριν είκοσι χρόνια από την σπουδαία εκπρόσωπο της Καρνατικής μουσικής και διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια της βίνα, Saraswati Rajagopalan, το εξαμελές Tarang Ensemble είναι αφιερωμένο στην προβολή πολλών διαφορετικών αλλά και συγκλινουσών πτυχών της Ινδικής Μουσικής και στη συνάρτηση τους με τα διάφορα ρεύματα της Δυτικής Μουσικής, με πίστη ωστόσο στην παράδοση και διατηρώντας την ιδιαίτερη εκφραστική τους κομψότητα.

Η ποικιλία των μουσικών τεχνοτροπιών που αναφαίνονται μέσα από τις ερμηνείες του Tarang Ensemble είναι εντυπωσιακή, και ακόμα πιο εκπληκτικός είναι ο τρόπος που η κάθε τεχνοτροπία διαχέεται μέσα από τα όρια της άλλης ούτως ώστε να επέλθει η αίσθηση της απόλυτης αρμονίας. Από το Rag Jogτην γνωστή ράγκα της Ινδουστανικής κλασικής μουσικής στο Amritavarshini – τη μυστικιστική πεντατονική ράγκα της Καρνατικής μουσικής, από το δημοφιλές Keeravani, το οποίο γέννησε η Καρνατική μουσική και υιοθέτησε η Ινδουστανική, μέχρι το αγαπημένο μπάτζαν του Μαχάτμα Γκάντι, Vaishnava Jana To σε ποίηση Ναρσίμχα Μέχτα, το ρεπερτόριο του Tarang Ensemble περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό εύρος ηχοχρωμάτων και φέρνει στο προσκήνιο την ομορφιά της Ινδικής Κλασικής Μουσικής, διανθίζοντας τις πιο ανεπαίσθητες πλευρές της και συνενώνοντας την τεχνική πολυπλοκότητα του κάθε οργάνου σε ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο.

Tarang Ensemble

Saraswati Rajagopalan / Βίνα

Kailash Chand Sharma / Φλάουτο

Biju Paulose / Πλήκτρα

Aditya Chaitanya Kalyanpur / Τάμπλα

Shamdath Pranavdath / Μόρσιγνκ

Varun Rajasekharan / Γκατάμ & Καντζίρα

Λίγα Λόγια για την καρνατική μουσική:

Πριν από τον 13ο αιώνα, οι αρχαίες ινδικές μουσικές πραγματείες καταδεικνύουν την ύπαρξη ενός ενιαίου συστήματος κλασικής μουσικής στην Ινδία. Με το πέρασμα των χρόνων, το σύστημα αυτό χωρίστηκε σε δύο μουσικά επίπεδα – την Ινδουστανική και την Καρνατική μουσική. Η Ινδουστανική μουσική διαμορφώθηκε μέσα από τις επιρροές της Περσίας, της Αυτοκρατορίας των Μουγκάλ, και τις λαϊκές παραδόσεις που άκμαζαν στο βόρειο μέρος της χώρας, ενώ η Καρνατική Μουσική διαμορφώθηκε μέσα από τη λατρευτική μουσική των ναών, τις λαϊκές παραδόσεις και τους ποιητές-συνθέτες του νοτίου μέρους της χώρας. Συνεπώς, η Καρνατική μουσική διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο, πολυσύνθετο και εκλεπτυσμένο μελωδικό και ρυθμικό σύστημα, καθώς και ένα τεράστιο όγκο ποιητικών θησαυρών σε  διάφορες γλώσσες όπως Σανσκριτική, Τελούγκου, Ταμίλ και Μαλαγιαλάμ. Η σύγχρονη Καρνατική μουσική επικοινωνεί συνήθως μέσω της ανθρώπινης φωνής αλλά και οργάνων όπως η βίνα,  το βιολί και το φλάουτο.

ΒΙΝΑένα από ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ:

Η προέλευση της βίνα μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσικά όργανα που αναφέρονται στις αρχαίες ινδικές γραφές. Η επιρροή της βίνα ήταν τόσο μεγάλη που της έδωσε την προοπτική να αναπαράγει ανεπαίσθητους ήχους και νότες που θα μπορούσαν πιθανότατα να παραχθούν μόνο από την ανθρώπινη φωνή. Ως εκ τούτου, η βίνα θεωρείται το πλησιέστερο μουσικό όργανο στην ανθρώπινη φωνή.

Πληροφορίες & Box Office: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος

www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα – Παρασκευή 10πμ-3μμ)

Εισιτήρια: €15 / €10 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Let’s Latin»: παιδιά τραγουδούν για παιδιά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται σήμερα, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα ...

«Η μάσκα έπεσε» από τους Diya Arishe και Βαγγέλη Γέττο

Ο Diya Arishe, Παλαιστίνιος της Συρίας και αναγνωρισμένος πρόσφυγας στην Κύπρο, συμπράττει με τον ...

Μια βραδιά για τον Γιώργο Νταλάρα στη Λευκωσία

Σε μια ξεχωριστή βραδιά στη Λευκωσία από την οποία δεν έλειπαν ούτε η Ιστορία, ...

Μουσική από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης 70 χρόνια μετά

Στα 85 της – και με δεδομένη την έντονη συγκίνηση της στιγμής – δεν ...

Η δημοφιλής όπερα «La traviata» σε ζωντανή αναμετάδοση στο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο παρουσιάζει μία απ΄πο τις πλέον περίφημες ιταλικές όπερες,  La traviata, (η ...

Sistema Cyprus και δικοινοτική Ορχήστρα Μουσικής Δωματίου μαζί σε κονσέρτο

To μουσικό-κοινωνικό πρόγραμμα Sistema Cyprus και 20 επαγγελματίες μουσικοί της δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου ...

X