Συναυλία Ινδικής Κλασικής Μουσικής στο The Shoe Factory

Την συναυλία στηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στην Κύπρο και το Ινδικό Συμβούλιο Πολιτιστικών Σχέσεων

Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει μια μοναδική συναυλία Ινδικής Κλασικής Μουσικής με το εξαίρετο Tarang Ensemble, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, στο The Shoe Factory στη Λευκωσία, στις 20:30. 

Έχοντας ιδρυθεί πριν είκοσι χρόνια από την σπουδαία εκπρόσωπο της Καρνατικής μουσικής και διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια της βίνα, Saraswati Rajagopalan, το εξαμελές Tarang Ensemble είναι αφιερωμένο στην προβολή πολλών διαφορετικών αλλά και συγκλινουσών πτυχών της Ινδικής Μουσικής και στη συνάρτηση τους με τα διάφορα ρεύματα της Δυτικής Μουσικής, με πίστη ωστόσο στην παράδοση και διατηρώντας την ιδιαίτερη εκφραστική τους κομψότητα.

Η ποικιλία των μουσικών τεχνοτροπιών που αναφαίνονται μέσα από τις ερμηνείες του Tarang Ensemble είναι εντυπωσιακή, και ακόμα πιο εκπληκτικός είναι ο τρόπος που η κάθε τεχνοτροπία διαχέεται μέσα από τα όρια της άλλης ούτως ώστε να επέλθει η αίσθηση της απόλυτης αρμονίας. Από το Rag Jogτην γνωστή ράγκα της Ινδουστανικής κλασικής μουσικής στο Amritavarshini – τη μυστικιστική πεντατονική ράγκα της Καρνατικής μουσικής, από το δημοφιλές Keeravani, το οποίο γέννησε η Καρνατική μουσική και υιοθέτησε η Ινδουστανική, μέχρι το αγαπημένο μπάτζαν του Μαχάτμα Γκάντι, Vaishnava Jana To σε ποίηση Ναρσίμχα Μέχτα, το ρεπερτόριο του Tarang Ensemble περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό εύρος ηχοχρωμάτων και φέρνει στο προσκήνιο την ομορφιά της Ινδικής Κλασικής Μουσικής, διανθίζοντας τις πιο ανεπαίσθητες πλευρές της και συνενώνοντας την τεχνική πολυπλοκότητα του κάθε οργάνου σε ένα ενιαίο αρμονικό σύνολο.

Tarang Ensemble

Saraswati Rajagopalan / Βίνα

Kailash Chand Sharma / Φλάουτο

Biju Paulose / Πλήκτρα

Aditya Chaitanya Kalyanpur / Τάμπλα

Shamdath Pranavdath / Μόρσιγνκ

Varun Rajasekharan / Γκατάμ & Καντζίρα

Λίγα Λόγια για την καρνατική μουσική:

Πριν από τον 13ο αιώνα, οι αρχαίες ινδικές μουσικές πραγματείες καταδεικνύουν την ύπαρξη ενός ενιαίου συστήματος κλασικής μουσικής στην Ινδία. Με το πέρασμα των χρόνων, το σύστημα αυτό χωρίστηκε σε δύο μουσικά επίπεδα – την Ινδουστανική και την Καρνατική μουσική. Η Ινδουστανική μουσική διαμορφώθηκε μέσα από τις επιρροές της Περσίας, της Αυτοκρατορίας των Μουγκάλ, και τις λαϊκές παραδόσεις που άκμαζαν στο βόρειο μέρος της χώρας, ενώ η Καρνατική Μουσική διαμορφώθηκε μέσα από τη λατρευτική μουσική των ναών, τις λαϊκές παραδόσεις και τους ποιητές-συνθέτες του νοτίου μέρους της χώρας. Συνεπώς, η Καρνατική μουσική διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο, πολυσύνθετο και εκλεπτυσμένο μελωδικό και ρυθμικό σύστημα, καθώς και ένα τεράστιο όγκο ποιητικών θησαυρών σε  διάφορες γλώσσες όπως Σανσκριτική, Τελούγκου, Ταμίλ και Μαλαγιαλάμ. Η σύγχρονη Καρνατική μουσική επικοινωνεί συνήθως μέσω της ανθρώπινης φωνής αλλά και οργάνων όπως η βίνα,  το βιολί και το φλάουτο.

ΒΙΝΑένα από ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ:

Η προέλευση της βίνα μπορεί να εντοπιστεί στην αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μουσικά όργανα που αναφέρονται στις αρχαίες ινδικές γραφές. Η επιρροή της βίνα ήταν τόσο μεγάλη που της έδωσε την προοπτική να αναπαράγει ανεπαίσθητους ήχους και νότες που θα μπορούσαν πιθανότατα να παραχθούν μόνο από την ανθρώπινη φωνή. Ως εκ τούτου, η βίνα θεωρείται το πλησιέστερο μουσικό όργανο στην ανθρώπινη φωνή.

Πληροφορίες & Box Office: Ίδρυμα Τεχνών Φάρος

www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα – Παρασκευή 10πμ-3μμ)

Εισιτήρια: €15 / €10 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μουσικοχορευτική παράσταση από το Ανοικτό Σχολείο Δήμου Στροβόλου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου, το Ανοικτό Σχολείο ...

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ στη σκηνή μετά από 25 χρόνια

Οι Μπομπ Ντίλαν και Νιλ Γιανγκ εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή για πρώτη φορά μετά ...

«Έφυγε» ο πρώτος Κύπριος τζαζίστας, Μιχαλάκης Γιασεμίδης

Σε ηλικία 95 ετών απεβίωσε στις 5 Ιανουαρίου ο Μιχαλάκης Γιασεμίδης, ο πρώτος τζαζίστας ...

Φεστιβάλ Λευκωσίας 2018: συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Λευκωσίας 2018 κι αυτή την εβδομάδα με μία θεατρική παράσταση και ...

«Μελωδίες Ζωής» για το Τelethon 2018

Το TELETHON παρουσιάζει το κονσέρτο κλασικής μουσικής και λυρικής όπερας “Μελωδίες Ζωής”, με τη ...

«Το Χαμόγελο Της Τζοκόντα» από το μουσικό σύνολο «Quintus Ensemble»

Το Μουσικό Σύνολο «QUINTUS ENSEMBLE» πρόκειται να παρουσιάσει στις 15 Οκτωβρίου 2018, μια διαφορετική ...

X