Αυτός είναι ο Behrouz Boochani

Αιτητής ασύλου, κρατούμενος στο Manus Island και νικητής του Βραβείου Λογοτεχνίας Victorian της Αυστραλίας, η κυβέρνηση της οποίας δεν του επιτρέπει την είσοδο στη χώρα. Ο Behrouz Boochani, Κούρδος από το Ιράν, έλαβε ποσό ύψους 125 χιλιάδων δολαρίων για το βιβλίο του με τίτλο «No friend but the mountains» [ελευθ. μτφρ: Κανένας φίλος εκτός απ’ τα βουνά], το οποίο έγραφε μέσω μηνυμάτων στο κινητό του τηλέφωνο, σε διάστημα πέντε χρόνων.

Αποδεχόμενος το βραβείο του μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Behrouz Boochani είπε:

«Ερχόμενος στο Manus Island, δημιούργησα μια άλλη εικόνα του εαυτού μου. Φαντάστηκα έναν συγγραφέα σε μια απομακρυσμένη φυλακή. […] Διατήρησα αυτή την εικόνα στο μυαλό μου για χρόνια. Ακόμη κι όταν εξαναγκαζόμουν να στέκομαι σε μεγάλες ουρές για το φαγητό μου ή όταν υπέμενα άλλες ταπεινωτικές στιγμές. Αυτή η εικόνα με βοηθούσε να διατηρήσω την αξιοπρέπεια και την ταυτότητά μου ως άνθρωπος. Χρόνια αφότου αγωνίστηκα ενάντια σε ένα σύστημα που αγνοούσε παντελώς την ατομική μας ύπαρξη, χαίρομαι που πια βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο. Το οποίο αποδεικνύει πως οι λέξεις εξακολουθούν να έχουν τη δύναμη να προκαλούν απάνθρωπα συστήματα και δομές. Έλεγα πάντα πως πιστεύω στις λέξεις και στη λογοτεχνία. Πιστεύω πως η λογοτεχνία έχει τη δυνατότητα για αλλαγές και για να προκαλέσει τις εξουσιαστικές δομές. Η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να μας καταστήσει ελεύθερους. Ναι, είναι αλήθεια. Βρισκόμουν φυλακισμένος για χρόνια, αλλά το μυαλό μου όλο αυτό το διάστημα παρήγαγε λέξεις, κι αυτές οι λέξεις με ταξίδεψαν πέρα από τα σύνορα, πέρα από τις θάλασσες, σε άγνωστα μέρη. Πιστεύω πραγματικά πως οι λέξεις έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τα κιγκλιδώματα αυτής της φυλακής. Δεν το λέω σαν σλόγκαν. Δεν είμαι ιδεαλιστής. Είναι τα λόγια ενός ανθρώπου που παρέμεινε αιχμάλωτος σ’ αυτό το νησί για σχεδόν έξι χρόνια. Ενός ανθρώπου που βίωσε μια ανείπωτη τραγωδία σ’ αυτή τη φυλακή. Ταπεινά, θα ήθελα να πω πως αυτό το βραβείο είναι μια νίκη. Μια νίκη όχι μόνο για μας, αλλά για τη λογοτεχνία και την τέχνη και, κυρίως, είναι μια νίκη για την ανθρωπότητα. Είναι μια νίκη ενάντια στο σύστημα που μας υποβάθμισε σε αριθμούς. Αυτή είναι μια όμορφη στιγμή».

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η Λευκωσία αποκαλύπτεται, η λέξη «τουρκο-» αποκρύβεται

Αυτή είναι η φωτογραφία μίας φωτογραφίας από την έκθεση «Old Nicosia Revealed» που παρουσιάζεται ...

Βραβευμένοι Σαντοριναίου – Λούρας

Φαίνεται πως απηυδισμένοι από την τροπή -και νέα μορφή- που παίρνουν τα Βραβεία Θεάτρου ...

Για την τέχνη του τσίρκου

Σημειώστε την ημερομηνία: 25 Απριλίου 2015. Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύρπου και η Alliance Francaise ...

Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος

Η Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου έγραψε, η Μαρία Μανναρίδου Καρσερά επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία και ο ...

Λήδρας 29 Μαΐου

5.6.2011 Κυριακή, 29 Μαΐου: ένα χάρτινο οδόφραγμα περίμενε τους πρωινούς επισκέπτες στη μέση της ...

INTRAMUROS: Κύπρος – ειδική έκδοση

Στην πολιτιστική παραγωγή της χώρας μας είναι αφιερωμένο το πιο πρόσφατο τεύχος του ισπανικού ...

X