Διακόσια έργα τέχνης ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Έργα του Πολ Γεωργίου ανάμεσα στα 200 έργα καλλιτεχνών που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Την απόφαση για επιστροφή έργων τέχνης από τη μια στην άλλη πλευρά ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της ΚΔ Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ως ένα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνάντησής τους στις 26 Φεβρουαρίου και αφορά περίπου 200 έργα που είχαν μείνει στα κατεχόμενα μετά την εισβολή, όπως διευκρίνισε σε ανάρτησή της η Ε/Κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Αντρούλλα Βασιλείου.

«Κάπου 200 έργα τέχνης που βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια και δημόσιους χώρους στην Αμμόχωστο, μετά το 1974, μαζεύτηκαν με σεβασμό από τους Τ/Κ, προστατεύτηκαν και τώρα ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μέσω της δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό» ανέφερε η κ. Βασιλείου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Π, έργα του Αμμοχωστιανού καλλιτέχνη Γεώργιου Πολυβίου Γεωργίου [Πολ Γεωργίου] βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνα που θα επιστραφούν.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά θα λάβει ηχητικά και τηλεοπτικά αρχεία του ΡΙΚ της περιόδου πριν το 1963 τα οποία αφορούν Τ/Κ καλλιτέχνες και είναι συνυφασμένα με την ιστορία της κοινότητας.

Αυτούσια η ανάρτηση της Αντρούλλας Βασιλείου:

«Κάτι που γνωρίζαμε από μερικούς μήνες τώρα, οι συμπρόεδροι της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό αλλά δεν μπορούσαμε να κοινοποιήσουμε σε κανένα, έγινε σήμερα επίσημο μια και ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο Ηγετών και μπορώ τώρα να το μοιραστώ μαζί σας.

Κάπου 200 έργα τέχνης που βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια, και δημόσιους χώρους στην Αμμόχωστο, μετά το 1974, μαζεύτηκαν με σεβασμό από τους ΤΚ. προστατεύτηκαν και τώρα ο Κος Ακκιντζί ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Φυσικά αυτό θα γίνει αφού ληφθούν όλα τα πρακτικά και νομικά μέτρα για να διαχειριστούμε σωστά αυτή τη σημαντική περιουσία των ΕΚ. και για να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα έργα θα καταλήξουν στη κατοχή των νόμιμων ιδιοκτητών τους.

Ευελπιστώ ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στη βελτίωση της από καιρού λαβωμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αυτό σημαίνει επίσης σκληρή και επίπονη δουλειά από εμάς αλλά αξίζει να δουλέψουμε γι αυτό το σημαντικό έργο.»

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μαγκρίτ στην Νέα Υόρκη, μετά από 20 χρόνια

Για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερα από 20 χρόνια, μια έκθεση του Ρενέ Μαγκρίτ ...

Νέος δίσκος για τους Pearl Jam εντός 2013

Ελπίδες ότι το επόμενο άλμπουμ των Pearl Jam θα είναι έτοιμο εντός της χρονιάς, ...

Pride! | έκθεση στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ...

Πολιτικοί και καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον Θ. Μικρούτσικο

Ο «ανόητος» πυρετός των τελευταίων εβδομάδων, όπως ο ίδιος ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκάλεσε ...

Περιφερειακό σεμινάριο στην Πάφο

Ξεκινούν σήμερα στην Πάφο οι εργασίες του «MOSAIKON 2014», ενός περιφερειακού εκπαιδευτικού προγράμματος για ...

Αυτοεξορίζεται στην Ιαπωνία ο Τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι

Την απόφασή του να ζήσει εξόριστος στην Ιαπωνία, δηλώνοντας δέσμιος του ισλαμικού συντηριτισμού στην ...

X