Διακόσια έργα τέχνης ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Έργα του Πολ Γεωργίου ανάμεσα στα 200 έργα καλλιτεχνών που θα επιστραφούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά

Την απόφαση για επιστροφή έργων τέχνης από τη μια στην άλλη πλευρά ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της ΚΔ Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ως ένα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήθηκαν.

Η απόφαση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνάντησής τους στις 26 Φεβρουαρίου και αφορά περίπου 200 έργα που είχαν μείνει στα κατεχόμενα μετά την εισβολή, όπως διευκρίνισε σε ανάρτησή της η Ε/Κ επικεφαλής της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό Αντρούλλα Βασιλείου.

«Κάπου 200 έργα τέχνης που βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια και δημόσιους χώρους στην Αμμόχωστο, μετά το 1974, μαζεύτηκαν με σεβασμό από τους Τ/Κ, προστατεύτηκαν και τώρα ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μέσω της δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό» ανέφερε η κ. Βασιλείου.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Π, έργα του Αμμοχωστιανού καλλιτέχνη Γεώργιου Πολυβίου Γεωργίου [Πολ Γεωργίου] βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνα που θα επιστραφούν.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ακιντζί, η τ/κ πλευρά θα λάβει ηχητικά και τηλεοπτικά αρχεία του ΡΙΚ της περιόδου πριν το 1963 τα οποία αφορούν Τ/Κ καλλιτέχνες και είναι συνυφασμένα με την ιστορία της κοινότητας.

Αυτούσια η ανάρτηση της Αντρούλλας Βασιλείου:

«Κάτι που γνωρίζαμε από μερικούς μήνες τώρα, οι συμπρόεδροι της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό αλλά δεν μπορούσαμε να κοινοποιήσουμε σε κανένα, έγινε σήμερα επίσημο μια και ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση των δύο Ηγετών και μπορώ τώρα να το μοιραστώ μαζί σας.

Κάπου 200 έργα τέχνης που βρέθηκαν σε διάφορα σπίτια, και δημόσιους χώρους στην Αμμόχωστο, μετά το 1974, μαζεύτηκαν με σεβασμό από τους ΤΚ. προστατεύτηκαν και τώρα ο Κος Ακκιντζί ανακοίνωσε ότι θα επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μέσω της Δικοινοτικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό. Φυσικά αυτό θα γίνει αφού ληφθούν όλα τα πρακτικά και νομικά μέτρα για να διαχειριστούμε σωστά αυτή τη σημαντική περιουσία των ΕΚ. και για να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα έργα θα καταλήξουν στη κατοχή των νόμιμων ιδιοκτητών τους.

Ευελπιστώ ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στη βελτίωση της από καιρού λαβωμένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αυτό σημαίνει επίσης σκληρή και επίπονη δουλειά από εμάς αλλά αξίζει να δουλέψουμε γι αυτό το σημαντικό έργο.»

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σε κοινή θέα η συλλογή σύγχρονης τέχνης του BOCCF

Μέρος της Συλλογής του με έργα σύγχρονης κυπριακής τέχνης παρουσιάζει από τις 27 Απριλίου το ...

11χρονες μαθήτριες βραβεύθηκαν σε διαγωνισμό διηγήματος

Το τρίτο βραβείο στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες», στην κατηγορία «Διηγήματα», κέρδισε ...

Χρυσό λιοντάρι στο γερμανικό περίπτερο

Η Γερμανία αναδείχτηκε η νικήτρια της 54ης Μπιενάλε της Βενετίας, αποσπώντας το Χρυσό Λιοντάρι ...

Afro Banana Republic | The Mothership 2014

Τέλειωσε αλλά δεν ξεχάστηκε. Το φετινό Afro Banana Republic Festival ξεχώρισε κυρίως για την ...

Ζητούνται ιστορίες για το μιούζικαλ «Η αλήθεια για την Αφροδίτη»

Ιστορίες που θα περιληφθούν στο μιούζικαλ «Η Αλήθεια για την Αφροδίτη» αναζητούν οι δημιουργοί ...

X