Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα γύρω από το πρωτοποριακό  σινεμά επιστρέφει για 18η χρονιά το φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Brave New Culture. Για τη φετινή διοργάνωση μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στο πολιτιστικό ένθετο «Τι παίζει» ο θεωρητικός κινηματογράφου, Δώρος Δημητρίου.

Τι εννοούμε με τον όρο εναλλακτικός κινηματογράφος;

Δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος και συγκεκριμένος ορισμός, ωστόσο μπορούμε να εντοπίσουμε και να μιλήσουμε για κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Μιλούμε συγκεκριμένα, για δημιουργίες που δεν εμπίπτουν στο φάσμα του εμπορικού κινηματογράφου, αυτού που έχει δηλαδή κύριο στόχο το οικονομικό κέρδος. Άρα έχουμε να κάνουμε με ανεξάρτητες κινηματογραφικές παραγωγές. Πολλές φορές εντοπίζεται το στοιχείο του πειραματισμού. Συνήθως στον όρο αυτό συμπεριλαμβάνονται πράγματα που τείνουν να γίνονται για πρώτη φορά,  ενώ οι δημιουργοί σε αυτές τις ταινίες, έχουν μια άμεση σχέση με αυτό που βγάζουν προς τα έξω. Μιλούμε πολλές φορές για το προσωπικό σινεμά. Το άλλο σημαντικό στοιχείο αυτούς του είδους, είναι ότι δεν έχουμε μια συγκεκριμένη φόρμα. Μία εναλλακτική ταινία μπορεί να είναι ντοκιμαντέρ, αφηγηματική, κινουμένων σχεδίων, μικρού και μεγάλου μήκους κ.ο.κ.

Riddles of the Sphinx, της Laura Malvey

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης;

Περιλαμβάνει εκτός από τις προβολές, αφιερώματα στους Guy Maddin, Jean Rouch, Laura Mulvey, Masaki Iwana και στην Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια αλλά και σκηνοθέτιδα του πειραματικού σινεμά Εύα Στεφανή. Το κυπριακό στοιχείο είναι και φέτος παρόν με την εικαστικό / περφόρμερ Χριστίνα Παπακυριακού, σε ένα πρόγραμμα που επιμελείται η Χριστίνα Ιωάννου.

Ποιο είναι το κριτήριο επιλογής των ταινιών που προβάλλονται;

Η επιλογή είναι μία ομαδική διαδικασία που γίνεται από τους επιμελητές του φεστιβάλ.  Γενικότερα προσπαθούμε να προτείνουμε όσο το δυνατό πιο διαφορετικές ταινίες κάθε φορά, να έχουμε πάντοτε εκπροσώπηση της εγχώριας δημιουργίας, να βλέπουμε παραγωγές από διάφορες περιοχές του κόσμου, και από γυναίκες δημιουργούς, και να καλύπτουμε όλο το φάσμα αυτού που λέγεται πειραματικός κινηματογράφος.

Η τόλμη για το διαφορετικό φέρνει ανάπτυξη

Μετράει πολλά χρόνια αυτή η διοργάνωση, τι είναι αυτό που συντηρεί τον θεσμό κατά τη γνώμη σας;

Κυρίως η ανάγκη για να γίνεται αυτό το φεστιβάλ. Θεωρούμε στην πορεία αυτών των χρόνων έχουμε προβάλει σημαντικές ταινίες κι έχουμε φιλοξενήσει αξιόλογους δημιουργούς. Πιστεύω ότι μέσα στο σύνολο των κινηματογραφικών φεστιβάλ που ευτυχώς γίνονται στη χώρα μας, αυτό το φεστιβάλ συμπληρώνει το παζλ.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό το είδος;

Πάρα πολλές φορές στην ιστορία όχι μόνο του κινηματογράφου αλλά γενικότερα των τεχνών, αυτοί που παίρνουν τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, πατώντας βέβαια στο τι έχει προϋπάρξει είναι οι πρωτοπόροι, είναι αυτοί που τολμούν, αυτοί που δίνουν στο κοινό διαφορετικές προτάσεις. Μέσα από την τόλμη των δημιουργών αυτών και την απόπειρά τους για καθετί αντισυμβατικό, προκύπτει και η ανάπτυξη και οι νέες τάσεις. Ίσως οι περισσότεροι σημαντικοί σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά όταν ζούσαν και δημιουργούσαν θεωρούνταν πρωτοποριακοί και πολλές φορές εναλλακτικοί. Μέχρι που τα έργα τους γνώρισαν την ανταπόκριση του κοινού και της κοινωνίας, και έγιναν αποδεκτοί.

The Bathers, της Εύας Στεφανή

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Ο στόχος του φεστιβάλ είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με κινηματογραφικές δημιουργίες που βγαίνουν τώρα από το συνηθισμένο. Νιώθουμε έτσι κι αλλιώς ότι υπάρχει η απαίτηση του κοινού για μια σύγχρονη εστία όπου καλλιεργείται η κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της, και θέλουμε να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη.  Στόχος μας είναι επίσης να ανοίξουμε ένα διάλογο, μέσα από τις ανοικτές συζητήσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Dracula, Pages From a Virgin’s Diary, του Guy Maddin

Ώρα έναρξης προβολών: 20.00

Όλες οι προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

**Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 99 407856 ή στη σελίδα του φεστιβάλ στο facebook ‘Images & Views of Alternative Cinema’.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Η Καρδερίνα» με τη Νικόλ Κίντμαν στην μικρή οθόνη

Η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βραβευμένου με Πούλιτζερ μυθιστορήματος της Ντόνα Ταρτ, «Η Καρδερίνα», ...

Απρόσμενη συνεργασία χάρη σ’ ένα σκυλί

Ο κυπριακός κινηματογράφος δεν βρίσκεται απλώς σε ένα υψηλό επίπεδο, αλλά και είναι ικανός ...

Paul Lambis

Η ιστορία της ζωής σου σε 85 λέξεις. Γεννήθηκα στη Νότιο Αφρική από Κύπριους ...

Μέρες βρετανικού σινεμά

Τρεις εμβληματικές προσωπικότητες της Βρετανίας, η φήμη των οποίων ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας ...

Πέθανε η Ντόρις Ντέι

Πέθανε, σε ηλικία 97 ετών, ο θρύλος του Χόλιγουντ Ντόρις Ντέι, όπως μεταδίδει το ...

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ: «Με φωτοστέφανο τις πρώτες συννεφιές»

Κείμενο | Φωτογραφίες: Δένα Αναξαγόρου-Τουμαζή | Δημοσιεύθηκε στο «Π» τον Σεπτέμβριο 2016 Γυρίσαμε στο ...

X