Η Tate Modern τιμά τον Τάκι

Τη μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική έκθεση, που έχει γίνει ποτέ στο Λονδίνο για τον Ελληνα γλύπτη Τάκι, με τη μεγάλη και αμείωτη με τα χρόνια αναγνώριση και φήμη, ετοιμάζεται να υποδεχτεί αρχές Ιουλίου η Tate Modern, κατεξοχήν ναός της σύγχρονης τέχνης στην αγγλική πρωτεύουσα (3 Ιουλίου με 27 Οκτωβρίου).

Από τη δεκαετία του ’60 έχει να δει το Λονδίνο συγκεντρωμένα τα εμβληματικά έργα του Τάκι. Πριν από λίγα χρόνια (2015) καθήλωσε τους Παριζιάνους με πενήντα έργα του στο Palais de Tokyo, κάτω από τον γενικό τίτλο «Μαγνητικά πεδία».

Η Tate Modern, σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, θα εκθέσει μερικά από τα πιο δυνατά, καινοτόμα, αλλά και παιχνιδιάρικα έργα του ανθρώπου, που σε εβδομήντα χρόνια καριέρας, απλωμένης ανάμεσα σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας μαγνητισμό, φως και ήχο «επανεφηύρε τις φόρμες της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της μουσικής συνδέοντάς τες με την ενέργεια», όπως γράφει το σάιτ του λονδρέζικου μουσείου.

Οι θεατές θα βρεθούν μπροστά σε «δάση» από τα περίφημα «Σινιάλα» του, θα ανακαλύψουν το ηλεκτρομαγνητικό του σύμπαν (και τη φιλοσοφία του), θα γίνουν συμμέτοχοι ενός κόσμου με ήχους και γκονγκ και όλη γενικά την ανατρεπτική προσφορά του στον χώρο της τέχνης που κέρδισε, όπως επίσης γράφει η Tate Modern, «τον θαυμασμό της διεθνούς αβάν γκαρντ, από τους Αμερικανούς Beat ποιητές μέχρι καλλιτέχνες σαν τον Μαρσέλ Ντισάν».

Ο Τάκις (πραγματικό όνομα Παναγιώτης Βασιλάκης) διανύει το 94ο έτος της ηλικίας του, με την ποίηση και την ομορφιά της τέχνης του να βρίσκονται πάντα στην κορυφή.

ΠΗΓΗ: Η εφημερίδα των συντακτών

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Ιστορίες Χρυσού»: Νομίσματα που κουβαλούν ιστορίες στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Χθες Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, η έκθεση νομισμάτων «Ιστορίες Χρυσού», που θα εγκαινιάσει η Λεβέντειος ...

Mountaintop: Ζωντανή περφόρμανς από τον εικαστικό PASHIAS

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης ...

Από ‘σιει δέντρον έσιει σσιός*

  “Ο κήπος είναι το πιο μικρό́ κομμάτι του κόσμου και επιπλέον είναι ολόκληρος ...

Ο Κωστής Γεωργίου στην Γκαλερί Μορφή

Με νέα έργα και κάποια που πρόσφατα παρουσιάστηκαν σε Ευρώπη και Κίνα, αλλά για ...

Νέα έκθεση από τους Χαράλαμπο και Βάσω Σεργίου

Την απόλυτη ισορροπία μεταξύ του σημείου εκείνου στον χρόνο ή τον χώρο όπου τελειώνει ...

Πολιτιστική ανταλλαγή

Έργα των Πολ Γεωργίου, Χριστόφορου Σάββα, Σκοτεινού, Κάνθου, Βότση, Οικονόμου και πολλών άλλων καλλιτεχνών ...

X