Η Tate Modern τιμά τον Τάκι

Τη μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική έκθεση, που έχει γίνει ποτέ στο Λονδίνο για τον Ελληνα γλύπτη Τάκι, με τη μεγάλη και αμείωτη με τα χρόνια αναγνώριση και φήμη, ετοιμάζεται να υποδεχτεί αρχές Ιουλίου η Tate Modern, κατεξοχήν ναός της σύγχρονης τέχνης στην αγγλική πρωτεύουσα (3 Ιουλίου με 27 Οκτωβρίου).

Από τη δεκαετία του ’60 έχει να δει το Λονδίνο συγκεντρωμένα τα εμβληματικά έργα του Τάκι. Πριν από λίγα χρόνια (2015) καθήλωσε τους Παριζιάνους με πενήντα έργα του στο Palais de Tokyo, κάτω από τον γενικό τίτλο «Μαγνητικά πεδία».

Η Tate Modern, σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani της Βαρκελώνης και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, θα εκθέσει μερικά από τα πιο δυνατά, καινοτόμα, αλλά και παιχνιδιάρικα έργα του ανθρώπου, που σε εβδομήντα χρόνια καριέρας, απλωμένης ανάμεσα σε Αθήνα, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, χρησιμοποιώντας μαγνητισμό, φως και ήχο «επανεφηύρε τις φόρμες της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της μουσικής συνδέοντάς τες με την ενέργεια», όπως γράφει το σάιτ του λονδρέζικου μουσείου.

Οι θεατές θα βρεθούν μπροστά σε «δάση» από τα περίφημα «Σινιάλα» του, θα ανακαλύψουν το ηλεκτρομαγνητικό του σύμπαν (και τη φιλοσοφία του), θα γίνουν συμμέτοχοι ενός κόσμου με ήχους και γκονγκ και όλη γενικά την ανατρεπτική προσφορά του στον χώρο της τέχνης που κέρδισε, όπως επίσης γράφει η Tate Modern, «τον θαυμασμό της διεθνούς αβάν γκαρντ, από τους Αμερικανούς Beat ποιητές μέχρι καλλιτέχνες σαν τον Μαρσέλ Ντισάν».

Ο Τάκις (πραγματικό όνομα Παναγιώτης Βασιλάκης) διανύει το 94ο έτος της ηλικίας του, με την ποίηση και την ομορφιά της τέχνης του να βρίσκονται πάντα στην κορυφή.

ΠΗΓΗ: Η εφημερίδα των συντακτών

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Instaντανέ2 από τον Αντρο Ευσταθίου

Πόση τέχνη χωράει μέσα σε μια φωτογραφία; Πόση τέχνη χωράει σε μια φωτογραφία που ...

Εικόνες από τη μεγάλη έκθεση Cyprus: a dynamic island

Εντυπωσιακές εικόνες από τη μεγάλη έκθεση «Cyprus: a dynamic island» έδωσε στη δημοσιότητα το ...

Εργαστήρια για ενήλικες: Φίλοι δι’ Αλληλογραφίας

Μια κοινωνική δράση για ενήλικες, εμπνευσμένη από τρία έργα της προσωρινής έκθεσης Πενταδάκτυλος Contemporaries. ...

Συνεχίζεται η έκθεση «Πενταδάκτυλος: Contemporaries» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Συνεχίζεται η προσωρινή έκθεση «Πενταδάκτυλος: Contemporaries» της Λεβεντείου Πινακοθήκης στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων ...

Πρώτη ατομική Έκθεση του Κώστα Βαρώτσου στην Κύπρο

H Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει ατομική έκθεση του διεθνούς φήμης γλύπτη Κώστα Βαρώτσου.  ...

Έκθεσης Ανδρέα Χρυσαφή στην Πινακοθήκη Πάφου

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 27 Ιουλίου,  στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου τα εγκαίνια της έκθεσης του ...

X