Καταρρέει ο Άγιος Ιάκωβος

Το καμπαναριό και ένας τοίχος του ιστορικού ναού του 15ου-16ου αιώνα στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας έπεσαν θύματα της αδιαφορίας και της απραξίας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Ειδικοί του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας (Nicosia Master Plan) επιθεωρούν τη Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου, τις ζημιές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιακώβου του Πέρση ή Άκουφου στη νεκρή ζώνη της Λευκωσίας.

Η τεχνική δικοινοτική ομάδα θα καταγράψει τα βήματα που πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση για την αποκατάστασή του ναού, ο οποίος βρίσκεται βόρεια της οδού Ερμού, εντός της νεκρής ζώνης, σε σημείο που ελέγχεται από τον κατοχικό στρατό. Βρισκόταν εδώ και καιρό σε άσχημη κατάσταση, όμως οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων προκάλεσαν την κατάρρευση του καμπαναριού και ζημιές και σε έναν από τους τοίχους.

Η είδηση για την κατάρρευση διαδόθηκε μετά από αναρτήσεις της Α. Βασιλείου και του Τ. Χατζηδημητρίου

Μιλώντας στον «Π» ο Ε/Κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομία Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε πως η εκκλησία του Αγίου Ιάκωβου βρίσκεται στο πρόγραμμα της ΤΕ, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση στις διαδικασίες λόγω του τουρκικού στρατού, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη αποναρκοθέτησης. Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες του Nicosia Master Plan έχουν την τεχνογνωσία ώστε να αναλάβουν τα απαραίτητα βήματα για την αποκατάστασή του χωρίς καθυστερήσεις.

Σε ανάρτησή του στο facebook ο κ. Χατζηδημητρίου ανακοίνωσε πως σύντομα αντιπροσωπεία της Τεχνικής Επιτροπής θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα εισηγηθεί το θέμα αυτό να συζητηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με αφιέρωμα στο περιοδικό του Δήμου Λευκωσίας «Πρωτεύουσα» τον Ιούνιο του 2011 (από όπου και οι αναφορές πιο κάτω, ο Άγιος Ιάκωβος ήταν ένα από τα κτήρια τα οποία η ομάδα του Nicosia Master Plan δεν μπόρεσε να μελετήσει ενδελεχώς, καθώς δεν τους επιτράπηκε από τον κατοχικό στρατό.

Σε ανάρτησή της το Σάββατο η Ανδρούλλα Βασιλείου υπενθύμισε πως προ μηνών η Europa Nostra απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει το συντομότερο πρωτοβουλίες, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Το πρώτο εκθετοτροφείο και ο Άγιος Ιάκωβος – γιατρός των αφτιών

Η ανέγερση του Αγίου Ιακώβου υπολογίζεται μεταξύ 15ου – 16ου αιώνα. Το εκκλησάκι είναι βυζαντινού τύπου και αποτελεί μέρος μεγαλύτερου συγκροτήματος που αναφέρεται από Αυστριακό περιηγητή το 1873 ως το Μοναστήρι του Αγίου Ιακώβου.

Όπως γράφει ο Ιερώνυμος Περιστιάνης στη «Γενική Ιστορία της Νήσου Κύπρου» το 1910, η παράδοση θέλει τη μονή να χρονολογείται στην περίοδο των Λουιζινιανών, ενώ σύμφωνα με την Αγνή Μ. Μιχαηλίδη στο βιβλίο «Λευκωσία, η παλιά Χώρα», ο Άγιος Ιάκωβος ο Πέρσης ήταν γνωστός ως «Άκουφος» καθώς θεωρείτο πως θεράπευε τα αφτιά.

Σύμφωνα με άρθρο του ερευνητή Κωστή Κοκκινόφτα που δημοσιεύθηκε το 1997 στην «Πολιτιστική Κύπρο», στις αρχές της δεκαετίας του 1890 η εκκλησία συνδέθηκε με την αναβίωση του γυναικείου μοναχισμού. Ο ίδιος ερευνητής καταγράφει και πως το 1913 η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ίδρυση εκθετοτροφείου, το οποίο συνδέθηκε με τον Άγιο Ιάκωβο. Όπως γράφει η Αγνή Μ. Μιχαηλίδη, στον εξωτερικό τοίχο υπήρχε παλιά μια ξύλινη θήκη, γνωστή ως «βρεφοθήκη» όπου ανύπαντρες μητέρες άφηναν τα παιδιά τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα περισσότερα από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν βαπτίστηκαν με το όνομα Ιάκωβος.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εντυπωσιακές τοιχογραφίες στο φως στην Αίγυπτο

Έναν αρχαίο τάφο με εντυπωσιακές τοιχογραφίες έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Αμερικανικού Ερευνητικού ...

“Τζεμαλιγιέ” από τη θεατρική ομάδα “Σόλο για Τρεις”

Η θεατρική ομάδα “Σόλο για Τρεις” ανεβάζει στις 19 Μαρτίου στο θέατρο ΔΕΝΤΡΟ, το ...

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Φ.Ε.Κ 2014

Ο Παγκύπριος Διαγωνισμός 2014, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μπορείτε να στείλετε την συμμετοχή σας, μέχρι ...

Πέρασε από τη Βουλή νόμος που στηρίζει τους εικαστικούς καλλιτέχνες

Η Oλομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα ομόφωνα σε νόμο το δικαίωμα παρακολούθησης ...

«Παρασκευή των μονολόγων» στο WhereHaus 612

Με «Το Ξύπνημα», του Ντάριο Φο ξεκινά το φεστιβάλ «Παρασκευή των Μονολόγων» στο WhereHaus ...

«Να επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα» λέει [και] ο Τζόναθαν Τζόουνς

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στο Νέο Μουσείο ...

X