Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης: Εγκαίνια με κάθε επισημότητα

«Με τη δημιουργία της νέας Κρατικής Πινακοθήκης ξεκινά μια νέα εποχή για την εικαστική παιδεία και τη σύγχρονη δημιουργική δράση στον τόπο», αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού

Στην παρουσία της πρώτης κυρίας Άντρης Αναστασιάδη, πολιτικών και πλήθους καλλιτεχνών, εγκαινιάστηκε χθες βράδυ η εναρκτήρια έκθεση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ, «Πρόωρα παρών: Χριστόφορος Σάββα (1924-1968)».

Τα εγκαίνια τελέστηκαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη απηύθυνε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΥΠΠ Ηλίας Μαρκάτζιης.
«Απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) γιορτάζουμε μαζί μια σημαντική διπλή επέτειο και, ταυτόχρονα, ένα καθοριστικό ορόσημο για την τέχνη και τον πολιτισμό της Κύπρου», ανέφερε ο υπουργός στον χαιρετισμό του. Ο υπουργός αναφέρθηκε στον ζωγράφο Χριστόφορο Σάββα, με έργα του οποίου εγκαινιάστηκε χθες η Πινακοθήκη, σημειώνοντας ότι πριν από 50 χρόνια, το 1968, ο Σάββα εκπροσώπησε την Κύπρο στην πρώτη της συμμετοχή στην Μπιενάλε Βενετίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή στο Σέφιλντ της Αγγλίας.

H έναρξη της νέας Πινακοθήκης με έργα του Σάββα σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη μοντέρνα στη σύγχρονη τέχνη

«Απροσδόκητα παρών»

«Η συνολική παρακαταθήκη του Σάββα, ο οποίος έχει ταυτιστεί με τη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου, δεν έπαψε ποτέ να μας απασχολεί, να οδηγεί σε νέες ανακαλύψεις, να προκαλεί καινούργια ερωτήματα για το έργο του και την εποχή του, καθώς και γύρω από την πολυπλοκότητα της κυπριακής νεοτερικότητας. Πέρα λοιπόν από τον κοινό μύθο που χτίζεται συνήθως γύρω από τους χαρισματικούς ανθρώπους που φεύγουν νωρίς, ο Χριστόφορος Σάββα μοιάζει ακόμα, σε επίπεδο σύγχρονης ιστορικής και θεωρητικής ανάλυσης, απόλυτα επίκαιρος και απροσδόκητα παρών», σημείωσε ακόμη στον χαιρετισμό του ο υπουργός.

«Μ’ αυτή την έκθεση μάς δίνεται πίσω ο πατέρας μας»

«Δεν μιλάμε συχνά δημοσίως, το πήραμε αυτό απ’ τον πατέρα μας», ανέφερε η κόρη του Χριστόφορου Σάββα, Κίκα, παίρνοντας τον λόγο. Η Κίκα ήταν δύο ετών, σχεδόν τριών όταν ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή, ενώ τον Μάρκο ο Σάββας δεν πρόλαβε καν να τον δει.

Ο Μάρκος και η Κίκα Σάββα, παιδιά του Χριστόφορου Σάββα.

«Συχνά με ρωτούν τι θυμάμαι από τον πατέρα μου και ήμουν τόσο μικρή που δεν είμαι σίγουρη αν θυμάμαι όντως ή αν δημιούργησα αναμνήσεις από όσα άκουγα για τον πατέρα μου. Ερχόμενοι, λοιπόν, εδώ, σε μια τέτοια εκδήλωση, είναι λες και μας δίνεται ξανά πίσω ο πατέρας μας», είπε με συγκίνηση η Κίκα Σάββα. «Σημαίνει τόσα πολλά για μας να μπορούμε να δούμε τι δημιούργησε ο πατέρας μας και να ακούμε όλες τις ιστορίες που μας λέτε».
Ο Μάρκος με τη σειρά του ανέφερε ότι δεν είδε ποτέ προηγουμένως όλο αυτό τον όγκο δουλειάς που παρουσιάζεται στην έκθεση «Πρόωρα παρών: Χριστόφορος Σάββα». Σημείωσε ότι γνώριζε μόνο την τελευταία του δουλειά και πως τώρα του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει τα πρώτα έργα του πατέρα του. Ευχαρίστησε, γι’ αυτό τον λόγο, όλους τους δωρητές που παραχώρησαν έργα τους για την πραγματοποίηση της έκθεσης.

Προώθηση νομοσχεδίου για Υφυπουργείο Πολιτισμού εντός του χρόνου

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019 αναμένεται η προώθηση του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σημειώνοντας ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα της αναγνώρισης της ανάγκης δημιουργίας μιας αυτόνομης διοικητικής δομής για τον πολιτισμό και τις τέχνες.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

6η Μπιενάλε της Αθήνας 2018

«ΑΝΤΙ» είναι ο τίτλος της φετινής 6ης Μπιενάλε της Αθήνας, η οποία ξεκινά στην ...

«Τα σερβίτσια τα παλιά, πόσα κρύβουν μυστικά» στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά πραγματοποιεί την Κυριακή  Μαρτίου το Λεβέντειο Δημοτικό ...

Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση ετοιμάζει και θα παρουσιάσει τον Ιούνιο το Κυπριακό Μουσείο, στην ...

Ξενάγηση και διάλεξη για τη «Χρυσή Συλλογή» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Η Λευκή Μιχαηλίδη και η Ελένη Ζαπίτη, επιμελήτριες της Χρυσής Συλλογής της Λεβέντειου Πινακοθήκης, ...

Ο καπιταλισμός στο μουσείο

Στην είσοδο της έκθεσης «Εμείς οι καπιταλιστές: από το ξεκίνημα στον αχαλίνωτο καπιταλισμό» περιμένει ...

Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ: O πατέρας της αφίσας

Μία αναδρομή στη πολυτάραχη ζωή του καλλιτέχνη όπου θυμόμαστε τα έργα που δημιούργησε στα ...

X