Εμφανώς συγκινημένη παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το νέο πρόγραμμα της Λεβέντειου Πινακοθήκης η Λουκία Χατζηγαβριήλ, διευθύντρια της Πινακοθήκης που φέτος συμπληρώνει πέντε χρόνια από τη λειτουργία της τον Μάρτιο 2014.

Η κ. Χατζηγαβριήλ έκανε μια αναδρομή στις δράσεις (εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις κ.ά.) της πενταετίας προτού παρουσιάσει το (εορταστικό) πρόγραμμα του 2019 και να θέσει το ερώτημα: «Γιατί υπάρχει ένα μουσείο; Πόσο σχετικό είναι με τις ανάγκες του σήμερα;» για να δώσει την κοινή, βασική παράμετρο των πολλών απαντήσεων, που έχει να κάνει με τον τόπο στον οποίο ανήκει κάθε μουσείο. «Ελπίζω να έχουμε προσφέρει κι εμείς στον τόπο μας», σχολίασε η κ. Χατζηγαβριήλ.

Η ματιά σύγχρονων καλλιτεχνών στην οροσειρά του Πενταδακτύλου είναι το θέμα της πρώτης έκθεσης για το ’19

Οι εκθέσεις

Το επετειακό πρόγραμμα της Πινακοθήκης θα ξεκινήσει επίσημα στις 29 Μαρτίου με μια μεγάλη έκθεση με έργα σύγχρονης τέχνης που έχουν ως θέμα τον Πενταδάκτυλο. Η ίδια έκθεση, σε επιμέλεια του εικαστικού – ακαδημαϊκού Σάββα Χριστοδουλίδη, σηματοδοτεί και την πρώτη συνεργασία της Λεβέντειου με το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο καθώς παράλληλα θα παρουσιαστεί εκεί το ιστορικό κομμάτι της έκθεσης.

Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την εμβληματική οροσειρά του Πενταδακτύλου οι σύγχρονοι καλλιτέχνες.

«Ο Πενταδάκτυλος είναι η κυρίαρχη θέα της Λευκωσίας», σημείωσε ο Σάββας Χριστοδουλίδης που επιμελείται την έκθεση, χαρακτηρίζοντας ακόμη την οροσειρά ένα «γεωγραφικό μόρφωμα που είναι ταυτόχρονα πολιτικό και ιστορικό».

Στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο θα παρουσιαστεί μια ιστορική αναδρομή με το ίδιο θέμα.

Πριν την ολοκλήρωση αυτής της έκθεσης τον Σεπτέμβριο, θα εγκαινιαστεί μια έκθεση μικρής μεν κλίμακας αλλά με σημαντική αξία για την σύγχρονη κυπριακή τέχνη: ο λόγος για έντεκα έργα του Πολ Γεωργίου που παρουσιάζουν γυμνές γυναικείες φιγούρες, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Εκτός από τις εκθέσεις, η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα με σημαντική ανταπόκριση. Στο μεταξύ, «τρέχει» μέχρι και τα μέσα Απριλίου διαγωνισμός ζωγραφικής για παιδιά. Πληροφορίες στο leventisgallery.org

Την έκθεση θα επιμελείται η Ελένη Νικήτα η οποία ανέφερε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ότι τα ελάχιστα γυμνά του Πολ Γεωργίου «τοποθετούνται στη σφαίρα της προσωπικής ζωής του καλλιτέχνη και εκφράζουν, με κάποιες εξαιρέσεις, πιο προσωπικές του στιγμές και συγκινήσεις».

Και αυτή η έκθεση θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο για να ακολουθήσει, τον Οκτώβριο, έκθεση με έργα των Βέλγων Ιμπρεσιονιστών του τέλους του 19ου αιώνα. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα τόσο από τη Συλλογή της Λεβέντειου αλλά και από ιδιωτικές συλλογές στο εξωτερικό που για πρώτη φορά θα δουν το φως της δημοσιότητας.

Την έκθεση επιμελείται ομάδα αποτελούμενη από τους Konstantin Economides, Εβίτα Αράπογλου και Μυρτώ Χατζάκη.

Το εκθεσιακό πρόγραμμα της Λεβέντειου για το ’19 ολοκληρώνεται με έργα της αφηρημένης περιόδου του Μιχάλη Μιχαηλίδη. Η έκθεση παρουσιάζεται σε επιμέλεια της Ελένης Νικήτα και παίρνει αφορμή από τη δωρεά της οικογένειας του καλλιτέχνη προς την Λεβέντειο με έργα από αυτή την περίοδο αλλά και στο καλλιτεχνικό ιδίωμα που τον χαρακτήριζε μέχρι το τέλος της ζωής του.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Εναλλαγές Διάθεσης» απο την Ανδρονίκη Λασιθιωτάκη

Η Ανδρονίκη Λασηθιωτάκη παρουσιάζει στην έκθεση έργα της των δύο τελευταίων χρόνων.  Λίγα λόγια ...

Πάρης Ανδρέου Χατζηπαύλου: Ζωγράφος «από κούνια»

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Μόλις έκλεισε τα πέντε του χρόνια και παρουσίασε την πρώτη ...

«Vice Versa» έκθεση σκιαγαλμάτων από τη Σιμόνη Συμεωνίδου

Η Σιμόνη Συμεωνίδου, στην τέταρτη ατομική της έκθεση παρουσιάζει σκιαγάλματα εστιάζοντας τις ιδέες της ...

«Garden Sculptures» του Φάνου Κυριάκου

Η γκαλερί eins παρουσιάζει την ατομική έκθεση τoυ Φάνου Κυριάκου με τίτλo «Garden Sculptures», ...

«Διαυγές Όνειρο» από τους Πανίκο Τεμπριώτη και Γιώργο Κούμουρο

Ο γλύπτης Πανίκος Τεμπριώτης και ο ζωγράφος Γιώργος Κούμουρος παρουσιάζουν μια κοινή έκθεση στην ...

Οι εκδηλώσεις του Μαΐου στο CVAR

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας διοργανώνει για τον τελευταίο μήνα της άνοιξης μια ...

X