Ο Νικ Κλεγκ μας λέει για τα ωραία του Facebook

Κουβεντιάζαμε λοιπόν για το πώς μπορεί να γίνει η ενοποίηση των Instagram, WhatsApp και Messenger. Σύμφωνα μ’ αυτά που μας λένε: ένας χρήστης του Facebook θα είναι σε θέση να επικοινωνήσει απευθείας με έναν άλλο χρήστη που έχει, για παράδειγμα, μόνο λογαριασμό WhatsApp, κάτι αδύνατο σήμερα. Κι ακόμα δεν το έχω καταλάβει. Θα γίνουν όλα ένα; Θα στέλνω από το Messenger και θα πηγαίνει στο inbox του Instagram του άλλου;

Πάμε πάλι από την αρχή. Εγώ έχω και τα τρία. Στο Messenger μπορείς να με βρεις αν έχουμε γίνει φίλοι. Στο WhatsApp αν έχεις τον αριθμό του κινητού μου. Και στο Instagram από το μέιλ μου, αλλά έτσι κι αλλιώς δεν το έχω δημόσιο και δεν δέχομαι κανέναν γιατί είναι μόνο για την οικογένεια και τους πολύ στενούς φίλους. Δηλαδή δεν το χρησιμοποιώ σχεδόν ποτέ.

Φοβάμαι δηλαδή ότι θα μας βάλουν να πατήσουμε πάλι σε κανένα ξεκούδουνο «συμφωνώ» και θα βγούνε όλα στη φόρα, και το μέιλ [καλά αυτό το δίνω παντού έτσι κι αλλιώς] και το τηλέφωνο και ξαφνικά θα γεμίσει το δίκτυο και από φωτογραφίες που ποτέ δεν ήθελα να είναι δημόσιες. Σε αυτή την περίπτωση σας διαβεβαιώνω θα τα κλείσω όλα και θα ησυχάσω μια και καλή.

Η διαδικασία θα τελειώσει στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου και στόχος, όπως μας λέει ο Μαρκ [ο Θεός] Ζάκερμπεργκ, είναι να γίνουν πιο χρήσιμες οι υπηρεσίες και να αυξηθεί ο χρόνος που οι χρήστες περνούν σε αυτές.

Μέχρι σήμερα το Facebook είχε αφήσει τo Instagram και το WhatsApp να λειτουργούν ως ανεξάρτητες εταιρείες αλλά φαίνεται πως η απόφαση για ενοποίηση δημιούργησε εσωτερικές διχόνοιες και ήταν εν μέρει η αιτία για να αποχωρήσουν οι ιδρυτές των δύο εταιρειών, που είχαν εξαγοραστεί παλαιότερα από το Facebook [άλλο που δεν ήθελε ο Μαρκ (ο Θεός) Ζάκερμπεργκ]. Ο οποίος συνεχίζει κανονικά να μας δουλεύει έτσι κι αλλιώς. Στα τέλη Ιανουαρίου ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες ότι τον Μάρτιο θα εισαγάγει «νέα εργαλεία» για την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Που δηλαδή θα καταστήσουν την πολιτική διαφήμιση στο Facebook περισσότερο διαφανή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Facebook θα αναρτά μια ειδοποίηση ότι δεν φέρει ευθύνη [ωραίο!] και η διαφήμιση θα συνοδεύεται από την ένδειξη «πληρωμένο από». Επίσης, όλες οι πολιτικές καταχωρήσεις θα φυλάσσονται σε μια βιβλιοθήκη στην οποία θα έχει πρόσβαση το κοινό για μια μέγιστη περίοδο επτά ετών.

Το είπαν, το ξαναείπαν, το έχουν ανακοινώσει εκατό φορές μέχρι σήμερα, υπέγραψαν και τον κώδικα δεοντολογίας που επέβαλε η Κομισιόν και τώρα το πάνε για τον Μάρτιο. Δύο μήνες μόνο πριν τις εκλογές.

Ας μην ξεχνάμε ότι η «φοβερή» ανακοίνωση έγινε από τον Νικ Κλεγκ, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της εταιρείας για την Ευρώπη. Τον θυμάστε τον Νικ Κλεγκ; Σερ Νίκολας Ουίλιαμ Πίτερ Κλεγκ; Αναπληρωτής του Κάμερον; Απ’ αυτούς που φόρεσαν καπέλο στη χώρα τους το Brexit και την έκαναν με ελαφριά πηδηματάκια; Τον πήρε η Facebook για να προκόψει, φαντάζομαι. Και το μόνο που μας σώζει, να πάθει ό,τι έπαθε και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, όσο και να γκρινιάζω εγώ, πεντέξι άλλοι, η Επιτροπή, το Αμερικανικό Κογκρέσο και κάτι άλλοι μυστήριοι, οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους: ούτε οι χρήστες, ούτε οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι έχουν εγκαταλείψει το Facebook. Οι μηνιαίοι χρήστες του έφθασαν τα 2,32 δισεκατομμύρια στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, εμφανίζοντας αύξηση 9% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017, ενώ οι καθημερινοί χρήστες έφθασαν τα 1,52 δισεκατομμύρια. Και εις ανώτερα.

You May Also Like

Η μοναξιά είναι χειρότερη από τον καπιταλισμό

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το ψώνιο μου το έχετε μάθει πια, όπου ...

Ανεπιθύμητες επικοινωνίες

@valia_kaimaki Πριν από αρκετά χρόνια, ένας πολύ καλός μου φίλος, IT manager από τους ...

Οι έφηβοι ξέρουν

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει πρόσφατα αποδειχθεί ότι αυξάνει την κατάθλιψη και ...

Όταν μας κλέβουν το cloud

Είναι φορές που απολαμβάνω να αφήνω τη στήλη σε άλλους. Είδα πρόσφατα μια ανάρτηση ...

Τα ρομπότ κι εμείς

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Μαθαίνουμε ότι η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής ...

Τα ψέματα του facebook

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Αν πιστέψουμε όσα διαβάζουμε στο facebook, τότε η ...

X