Συναυλία Κυπρίων με τη Φιλαρμονική της Οξφόρδης στο Λονδίνο

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στην ιστορική εκκλησία St Martin in the Fields, στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο κέντρο του Λονδίνου

Μεσημβρινή συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οξφόρδης, υπό την αιγίδα του Ύπατου Αρμοστή της Κύπρου στο Λονδίνο Ευριπίδη Ευρυβιάδη, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου στην ιστορική εκκλησία St Martin in the Fields, στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο κέντρο του Λονδίνου.

Η συναυλία, η οποία διοργανώθηκε από το Μορφωτικό-Πολιτιστικό Τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας και επιχορηγήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, αποτελεί τη δεύτερη συμμετοχή της κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας στη σειρά μουσικών εκδηλώσεων Embassy and Cultural Institute Series at St. Martin in the Fields.

Στην εισαγωγική του ομιλία, η οποία ήταν διανθισμένη με αναφορές στον Πλάτωνα, τον Σαίξπηρ και τον Μότσαρτ, ο Ύπατος Αρμοστής εξήρε τη διαχρονική και οικουμενική αξία της μουσικής ως διεθνούς «γλώσσας» πνευματικής επικοινωνίας που αγγίζει την ψυχή του κάθε ανθρώπου ανεξαρτήτως εθνικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ταυτότητας.

Παράλληλα, επισήμανε τη σύγχρονη διάσταση του πολιτισμού ως φορέα διαλόγου και ανταλλαγής που μπορεί να δράσει γεφυρωτικά ανάμεσα σε λαούς και να ενισχύσει τις προσπάθειες για αλληλεγγύη και ειρήνη.

H σοπράνο Κατερίνα Μηνά συμμετείχε στη συναυλία, που δόθηκε υπό τη διεύθυνση του δρ Μάριου Παπαδόπουλου, ιδρυτή και διευθυντή της Φιλαρμονικής της Οξφόρδης.

Ο Κύπριος διπλωμάτης ευχαρίστησε τον δρ Μάριο Παπαδόπουλο, ιδρυτή και διευθυντή της Φιλαρμονικής της Οξφόρδης για την αποδοχή της πρόσκλησης, την Κύπρια σοπράνο Κατερίνα Μηνά για τη συμμετοχή της στη συναυλία, τη διεύθυνση του St. Martin in the Fields για την ευγενή φιλοξενία, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και τον Διευθυντή Πολιτιστικών Υπηρεσιών της Κύπρου για τη γενναιόδωρη στήριξή τους και το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας για τη σκληρή δουλειά στην προετοιμασία της εκδήλωσης, ιδιαίτερα τον Μορφωτικό Σύμβουλο δρ Μάριο Ψαρά, ο οποίος είχε τη γενική ευθύνη του συντονισμού και της οργάνωσης της συναυλίας.

Στο κατάμεστο St Martin in the Fields παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων δεκάδες πρέσβεις, διπλωμάτες, βουλευτές, διευθυντές και εκπρόσωποι πολιτιστικών και φιλανθρωπικών οργανισμών, επιφανείς ακαδημαϊκοί και μέλη της κυπριακής και ελληνικής ομογένειας, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το ειδικό μουσικό αφιέρωμα στην Κύπρο.

Στο κοινό παρουσιάστηκε ένα υψηλής ποιότητας και ειδικά επιμελημένο μουσικό πρόγραμμα με αναφορές στην Κύπρο, το οποίο περιλάμβανε το μοναδικό ‘Overture to La Reine de Chypre’ του Γάλλου συνθέτη Fromental Halevy, την άρια «Σαλαμίνα» από το Σεφερικό «Ημερολόγιο Καταστρώματος» του Κύπριου συνθέτη Γεώργιου Ανδρέου, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση και το δημοφιλές κονσέρτο για πιάνο Αρ.27, Κ.595 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μπλουζ πένθιμο η αγάπη όλων

Με την απώλεια του Θάνου Μικρούτσικου η παρέα των καλών διαχρονικά τραγουδοποιών μικραίνει επικίνδυνα. ...

Locomondo Live στην παραλία Μακένζυ

Αυτό το καλοκαίρι το Caribbean Vibes παρουσιάζει τους ‘LOCOMONDO’ Live. Ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά ...

Let’s Latin: φιλανθρωπική μουσικοχορευτική συναυλία

Στo πλαίσιo της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής και της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, το MUSICOPOLIS INSTITUTE ...

Από την Οδύσσεια στον Καβάφη

Mε αφορμή την παράσταση «Από την Οδύσσεια στον Καβάφη» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Αυγούστου συνέντευξη ...

«Το κλαρίνο συναντά το κρουστό»

Το μουσικό σχήμα «Lyrical Noise» ανακοινώνει την συναυλία με τίτλο «Clarinet meets Percussion» («Το ...

To Line-up του Φέγγαρος 2018

Το μεγαλύτερο και συναρπαστικότερο φεστιβάλ της Κύπρου ανακοινώνει το πιο φιλόδοξο line-up της 8χρονης ...

X