«Ύμνος προς τη φύση» του Σωτήρη Ιωάννου

 • Με μια έκθεση που αποτελεί ένα αφιέρωμα στο αγαπημένο του θέμα, τη φύση, ο καλλιτέχνης Σωτήρης Ιωάννου παρουσιάζει τη νέα εικαστική του πρόταση που ο ίδιος διαχωρίζει σε δύο ενότητες, που διαπραγματεύονται το ίδιο θέμα αλλά δοσμένες μέσα από δύο διαφορετικές γωνιές.

  Η μια σειρά αποτελείται από έργα εξαιρετικής απλότητας με τις ελάχιστες παρεμβάσεις, με σχηματοποίηση όλων των στοιχείων της φύσης με την βοήθεια των γεωμετρικών σχημάτων και την χρησιμοποίηση  δυνατών χρωματισμών.

  Τα έργα ταξινομούνται χρωματικά σε επίπεδα χωρίς βάθος και με στρογγυλοποίηση στοιχείων όπως δέντρων, θάμνων κ.α.

   

   

  Σε μια συνέχεια αυτής της τεχνοτροπίας και προχωρώντας κάποια βήματα, μετά έχουμε την άλλη ενότητα που καταλήγει καθαρά γεωμετρική.

  Με τη χρήση όλων των γεωμετρικών σχημάτων που μέσω αυτών δημιουργείται πια η τελική εικόνα. Είναι στην καθομιλουμένη μια σύζευξη σχημάτων με καθαρούς χρωματισμούς που δημιουργούν ενδιαφέρουσες εικόνες τοπίων και χώρων.

  Ένα παιχνίδι με ζεστά και ψυχρά χρώματα, ένα παιχνίδι με σχήματα, τρίγωνα, ρόμβους που ταιριάζουν το ένα μέσα στο άλλο ωσάν ένα κανονικό πάζλ.

  Ο Σωτήρης Ιωάννου έζησε πολλά χρόνια στην Αγγλία με την οικογένεια του.

  Σπούδασε κεραμική στο Camperwell school of art & crafts του Λονδίνου. Αμέσως μετά την αποφοίτηση του δημιούργησε δικό του εργαστήρι κεραμικής μαζί με άλλους κεραμιστές στο Ν. Λονδίνο, όπου συνέχισε να εργάζεται εμπνεόμενος από την προκλασική κυπριακή κεραμική, η οποία ακόμη συνεχίζει να επηρεάζει τα έργα του.

  Με την πάροδο του χρόνου και μετά από άπειρες ώρες ενασχόλησης με την κεραμική ο Ιωάννου μετακινείται στο τομέα της ζωγραφικής για ένα πολύ σοβαρό λόγο.

  Η ζωγραφική σαν μέσω έκφρασης διαπίστωσε ότι τον εξυπηρετούσε πιο πολύ, τόσο θεματικά όσο και συναισθηματικά και άρχισε να τον κερδίζει. Του έδινε περισσότερες δυνατότητες να δείξει χρωματικές φάσεις και όψεις στο περιβάλλον και την ρευστότητα της κίνησης. Έκτοτε ασχολείται με την ζωγραφική.

  Έχει διοργανώσει πολλές εκθέσεις στο Λονδίνο, τις δεκαετίες του 70΄80΄και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας.

  Από το 2000 αποφάσισε να επαναπατριστεί και επιστρέφει στην Κύπρο, όπου άνοιξε ιδιωτική σχολή τέχνης που διδάσκει τέχνη και συνεχίζει την δική του δημιουργία. Η έκθεση με τίτλο “Ύμνος προς τη φύση” θα ανοίξει τη Τρίτη 12/2 στη γκαλερύ Αποκάλυψη ώρα 19:30 και θα διαρκέσει εώς τις 27 του ίδιου μήνα.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ο Μάρτιος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου

  Ο Μάρτιος στο Πολιτιστικό ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, είναι πλούσιος με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για μικρούς ...

  «Vice Versa» έκθεση σκιαγαλμάτων από τη Σιμόνη Συμεωνίδου

  Η Σιμόνη Συμεωνίδου, στην τέταρτη ατομική της έκθεση παρουσιάζει σκιαγάλματα εστιάζοντας τις ιδέες της ...

  Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μίχλης

  Σε ηλικία 65 ετών απεβίωσε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 ο ζωγράφος Δημήτρης Μίχλης. ...

  «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» 2019: υποψηφιότητες

  Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» (ΕΜΥΑ) 2019. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται ...

  «Αισθητικός Μετανάστης» στον Πολυχώρο Κατ’οίκον

  Το Πολιτιστικό Ίδρυμα ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ γίνεται μια αναγεννησιακή bottega σύγχρονης εκδοχής, όπου τρεις καλλιτέχνες, προερχόμενοι ...

  What a wonderful world – Fragments της Δάφνης Τριμικλινιώτη

  Ύστερα από 12 χρόνια απουσίας, η Δάφνη Μαυροβουνιώτη Τριμικλινιώτη παρουσιάζει τη νέα της εικαστική ...

  X