Επιστροφές

* Δύο ιστορίες που αξίζει να αναφερθούν ως υπόβαθρο στο θέμα των ημερών, την επιστροφή 218 έργων καλλιτεχνών από την Αμμόχωστο στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους [καλή τύχη μ’ αυτό], θα υπενθυμίσουμε απ’ αυτό τον χώρο.

* Η πρώτη αφορά τον δικηγόρο Κωνσταντή Καντούνα, που το 2007 έγραψε ένα κείμενο στο αθηναϊκό Βήμα -και αναδημοσιεύτηκε στην ειδική έκδοση “Αμμόχωστος” [Παράθυρο, 18 Αυγούστου 2013]- ιστορώντας πώς ανακάλυψε σε ένα ταβερνείο στα κατεχόμενα μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων δύο έργα του Πολ Γεωργίου που ανήκαν στην οικογένειά του. “Εκεί μας περίμενε πάνω από την πόρτα ενός αποχωρητηρίου η ‘Ξύλινη Κούκλα’, άθικτη από τα χρόνια, αέρινη, ερωτική, ζωηρή […] Και λίγο πιο πέρα η ‘Λήδα και ο Κύκνος’ σε μια κατάσταση φθοράς και ακαθαρσίας”.

* Στο κείμενό του ο κ. Καντούνας αφηγείται πως το πρώτο έργο επανακτήθηκε με την καταβολή χρηματικού ποσού, το δεύτερο όμως δεν κατέστη δυνατό να επανακτηθεί με αντάλλαγμα χρήματα και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκε η πιο δραστική μέθοδος της… κλοπής.

* Η δεύτερη ιστορία αφορά τα γλυπτά που είχε ο Άντης Χατζηαδάμος στο εργαστήρι του στον Αϊ-Γιάννη της Αμμοχώστου. Δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο Τ/Κ αρχιτέκτονας και γλύπτης Μπακί Μποκάς προσλήφθηκε στο “Τμήμα Οικήσεως” του ψευδοκράτους και του ανατέθηκε, με ομάδα άλλων αρχιτεκτόνων, να καταγράψουν τα κτήρια στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Κάποια στιγμή, βρέθηκαν στο εργαστήρι του Χατζηαδάμου και στα έργα του, την ποιότητα των οποίων εκτίμησε αμέσως ο Μποκάς. Κατά τη μαρτυρία του ίδιου σε συνέντευξή του στο “Π” τον Ιανουάριο 2017, “εκείνο το διάστημα ήταν ‘κυβερνητική’ πολιτική, αντικείμενα που βρίσκονταν στους δρόμους ή αλλού να συλλέγονται και να πωλούνται. Έτσι πολλοί έγιναν με πολύ λίγα χρήματα ιδιοκτήτες πολύτιμων έργων τέχνης”. Όχι ο ίδιος. Με τη βοήθεια συναδέλφων του και κάποιων στρατιωτών πήρε τα αντικείμενα και τα έκρυψε κάτω από το κάθισμα του μικρού λεωφορείου που τους μετέφερε στην περίκλειστη πόλη. Για χρόνια τα φύλαγε στο σπίτι του μέχρι που το 1990 κατάφερε να εντοπίσει σε ποιον ανήκαν. Μέσω της αμερικανικής πρεσβείας και των Ηνωμένων Εθνών, τα έργα του Άντη Χατζηαδάμου παραδόθηκαν στην οικογένειά του στην Πάφο το 1993.

* Σε κάποιον/ους “Μποκάς” οφείλουμε και τη νέα επιστροφή έργων. Που μάζεψαν τα έργα και τα φύλαξαν περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή.

* “Η μάνα μου […] πιστεύει πως θα βρεθούν και τα υπόλοιπα έργα της συλλογής της. Εγώ δεν το πιστεύω πια”, καταλήγει στο κείμενό του ο κ. Καντούνας.

* Τελικά, ανάμεσα στα 218 έργα υπάρχουν ελπίδες. Ποικιλόμορφες.
 

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Ο Kόσμος της Κύπρου σε selfies

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου κλείνει ένα χρόνο ...

Η επιμονή στο σχέδιο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Το σχέδιο είναι να δημιουργήσουμε ένα ceremonial avenue, είπε. Τέντωσα ...

Μανιτάρια με κουτόχορτο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Με μια ανακοίνωση 410 λέξεων απάντησε την περασμένη Τετάρτη το ...

Για το θέατρο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως *Ζητούμε επιτακτικά να φύγουμε από τον ΘΟΚ”, ήταν η δήλωση ...

Πέρσες του Αισχύλου

Γράφει ο Χρίστος Λαζανιάς Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης παράστασης του ΘΟΚ την περασμένη ...

“Τσάι κυριών” for peace

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Αναρωτιόμουν εδώ και καιρό τι κάνει αυτή η -παλιά ...

X