Η ελευθερία που “σκοτώνει” τα μέσα

Το διάβασα εγώ, το διαβάσατε κι εσείς, το “έπαιξαν” όλα τα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου: το facebook είναι “ψηφιακός γκάνγκστερ” σύμφωνα με τη βρετανική κοινοβουλευτική Επιτροπή Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού μετά από έρευνα δύο ετών για την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ειδήσεις.

Και αυτό γιατί η εταιρεία που ελέγχει το facebook έχει παραβιάσει τον νόμο περί ιδιωτικότητας και ανταγωνισμού και θα πρέπει να ρυθμιστεί επειγόντως, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές μέλη της επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι το facebook σκόπιμα παραβίασε τον νόμο περί ιδιωτικότητας και ανταγωνισμού και θα πρέπει επειγόντως να υπόκειται σε κανονιστική ρύθμιση.

Οι δύο μεγάλες ανοιχτές πληγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους γίγαντες του διαδικτύου όπως το facebook αλλά και η Google, η Apple και άλλες είναι δύο: η φορολόγηση των διαφημίσεων και ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα (copyright). Στο δεύτερο αυτό σημείο, την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την αναθεώρηση των κανόνων ώστε να αναγκάσουν την Google και το facebook να πληρώνουν τους εκδότες για ειδησεογραφικά αποσπάσματα κειμένων και να φιλτράρουν προστατευμένο από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας περιεχόμενο στο YouTube ή στο Instagram.

Η Ρουμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανέφερε σε ένα tweet πως η συμφωνία για το copyright εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Διαπραγματευτές από τις χώρες της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σφράγισαν μια συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, δύο χρόνια μετά τις αλλαγές που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με σκοπό να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ένωσης και να διασφαλιστεί μια δίκαιη αμοιβή για τους εκδότες, τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τους καλλιτέχνες. Οι περισσότερες χώρες συμφώνησαν για την αναθεώρηση, ενώ η Φινλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Πολωνία αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη συμφωνία και δύο χώρες μέλη της ΕΕ τήρησαν αποχή. Οι χώρες που διαφώνησαν υποστήριξαν πως οι προτεινόμενες αλλαγές μπορεί να εμποδίσουν την καινοτομία και να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα της Ένωσης στην ψηφιακή αγορά. “Λυπούμαστε που η Οδηγία δεν επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία των κατόχων δικαιωμάτων και στα συμφέροντα των πολιτών και των εταιρειών της ΕΕ”, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους. Το επόμενο στάδιο στη διαδικασία είναι μια ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου και κατόπιν στην ολομέλεια είτε εντός του Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου προκειμένου οι αλλαγές να καταστούν νόμος.

Βάσει της αναθεώρησης, η Google και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα υπογράφουν συμφωνίες για χορήγηση άδειας με κατόχους δικαιωμάτων όπως μουσικούς, καλλιτέχνες, συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους ώστε το προϊόν της εργασίας τους να μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαδικτυακά.

Το YouTube της Google και το Instagram του facebook καθώς και άλλες διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να εγκαταστήσουν φίλτρα που θα εμποδίζουν τους χρήστες να μεταφορτώνουν υλικό με κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εάν η απόφαση της ΕΕ προχωρήσει μέχρι τέλους (που θα προχωρήσει γιατί δεν έφτασε μέχρι εδώ τυχαία μετά από τόσες διαπραγματεύσεις) θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ήδη, η Google, η οποία είχε ασκήσει μεγάλη πίεση εναντίον της αναθεώρησης, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποσύρει την Google News από την Ευρώπη, δήλωσε ότι θα μελετήσει το κείμενο προτού αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Η Google News είναι ένας aggregator, δηλαδή χρησιμοποιεί περιεχόμενο άλλων για να δώσει τις ειδήσεις στους αναγνώστες, και τώρα θα κληθεί να πληρώσει γι’ αυτό. Το μέτρο είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικό για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, οι οποίοι πρέπει να πληρώνονται για την εργασία τους, ωστόσο είναι πολύ εκείνοι που το “σερβίρουν” ως το δικαίωμα για την ελευθερία του διαδικτύου. Ελευθερία που “σκοτώνει” τα μέσα και πλουτίζει τις εταιρείες. 

You May Also Like

Ευρώπη και εταιρείες κατά της τρομοκρατίας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δίνεται και ...

Όταν μας κλέβουν το cloud

Είναι φορές που απολαμβάνω να αφήνω τη στήλη σε άλλους. Είδα πρόσφατα μια ανάρτηση ...

Μια βροχερή Κυριακή

Έχω απλώσει τα ρούχα και είμαι στην κουζίνα για το γνωστό βραδινό μάζεμα. Ακούω ...

Η επέλαση των σάιμποργκ

Ένα από τα πράγματα που μου αρέσει πολύ να κάνω, αρκετοί από σας το ...

Ευρυζωνικοί παραλογισμοί

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη|valia@inrec.gr Κάτι που σέβομαι απόλυτα είναι οι επιστολές των αναγνωστών. Πράγματι ...

Η Γαλλία και ο πόλεμος στα Fake news

Δύο φορές η Γερουσία της Γαλλίας τα απέρριψε κατηγορηματικά και διαπιστώθηκε απόλυτη αδυναμία εξεύρεσης ...

X