«Κυπριακές Μινιατούρες» στο Βερολίνο

 • Με το «Diary of Dreams», ένα ιδιαίτερο ατμοσφαιρικό μουσικό πρόγραμμα, με έντονες τζαζ πινελιές αλλά και στοιχεία αυτοσχεδιασμού, άνοιξε αυλαία την 1η Μαρτίου 2019 η σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυπριακές Μινιατούρες», στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου „silent green“, στο Βερολίνο.

  Ανακοίνωση από το ΓΤΠ αναφέρει ότι ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι, «παρά την εκπληκτική ποικιλομορφία της μουσικής, που επηρεάζεται από αμέτρητες κουλτούρες, η κοινή ανθρώπινη φύση μας βασίζεται σε βασικές μουσικές δομές, που υπερβαίνουν τις πολιτισμικές διαφορές. Είτε σε συναυλίες, κοινωνικές εκδηλώσεις ή με άλλο τρόπο, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε, να συνεργαστούμε και να φροντίζουμε ο ένας για τον άλλο. Αυτό υποδηλώνει ότι, αν θέλουμε μια πιο αρμονική κοινωνία, καλό θα ήταν να συνεχίσουμε να συμπεριλαμβάνουμε τη μουσική στη ζωή μας».

  Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερις χαρισματικοί καλλιτέχνες, με συναρπαστική ευχέρεια στον αυτοσχεδιασμό: Ο διακεκριμένος μουσικός και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας στο πιάνο και στα κρουστά, με συνεπιβάτες τους ταλαντούχους μουσικούς Ελεονώρα Ρούσου (φωνή, φλάουτο, μεταλλόφωνο), Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα και φλικόρνο) και Μιχάλη Καλκάνη, (κοντραμπάσο).

  Η μουσική του Σταύρου Λάντσια, πλούσια σε ηχοχρώματα και δυναμικές, περιγράφεται συχνά ως έθνο-τζαζ, αλλά και ως μουσική κινηματογράφου, που γεννά εικόνες και ενεργοποιεί τη φαντασία και που αποκάλυψε στο κοινό μια μουσική, όχι μόνο μεσογειακή, αλλά και παγκόσμια. Μια άλλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η ταλαντούχα Ελεονώρα Ρούσου, η οποία συμμετείχε όχι μόνο σαν μουσικός και τραγουδίστρια, αλλά και σαν συνθέτρια.

  Οι μουσικοί καταχειροκροτήθηκαν από το ως επί το πλείστον γερμανικό αλλά και πολυεθνικό ακροατήριο. Μεταξύ των επισήμων ήταν ο Πρέσβης της Ελλάδας, Θεόδωρος Δασκαρόλης, μαζί με τη σύζυγό του, ο Cord Christian Busche, Υπεύθυνος Τμήματος για Μάλτα και Κύπρο, στο Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, μέλη του Ινστιτούτου Γκαίτε Βερολίνου, καθηγητές από το τμήμα Τουρκολογικών Σπουδών, μέλη του διπλωματικού και μη διπλωματικού προσωπικού της Κυπριακής Πρεσβείας, καθώς και άλλων Πρεσβειών.

  Η σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων «Κυπριακές Μινιατούρες» διοργανώνεται επιτυχώς για 7η χρονιά στο Βερολίνο, από το Πολιτιστικό Τμήμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει στόχο της την παρουσίαση του πλούτου της πολιτιστικής δημιουργίας Κυπρίων καλλιτεχνών. Χαρακτηριστικό των προγραμμάτων αυτών είναι επίσης η συμμετοχή καλλιτεχνών άλλων εθνικοτήτων, μια προσπάθεια για δημιουργία πολιτιστικών γεφυρών, όχι απαραίτητα μεταξύ χωρών, αλλά σαν μια πρώτη προσπάθεια, μεταξύ καλλιτεχνών.

  Για το έτος 2019 προγραμματίζονται συνολικά έξι «Κυπριακές Μινιατούρες» κατά τη διάρκεια του έτους.

  (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Ο Βιμ Βέντερς εξηγεί πώς τα κινητά τηλέφωνα σκότωσαν τη φωτογραφία

  Το BBC News συνάντησε τον Βιμ Βέντερς σε μία από τις εκθέσεις των Polaroid ...

  Εκδήλωση προς τιμήν του Μάριου Τόκα στη Λεμεσό

  Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την εκδήλωση μνήμης-10 χρόνια από τον θάνατο του- Μάριου Τόκα ...

  «Το Χαμόγελο Της Τζοκόντα» από το μουσικό σύνολο «Quintus Ensemble»

  Το Μουσικό Σύνολο «QUINTUS ENSEMBLE» πρόκειται να παρουσιάσει στις 15 Οκτωβρίου 2018, μια διαφορετική ...

  Η Βυζαντινή μουσική υποψήφια άυλη πολιτιστική κληρονομιά UNESCO

  Τον Απρίλιο του 2018 κατατέθηκε στη Γραμματεία της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία ...

  Αντίο, Μπρούνο Γκανζ

  Σε ηλικία 77 ετών πέθανε στη Ζυρίχη από καρκίνο ο Μπρούνο Γκανζ, ένας από ...

  Σεμινάρια Φωτογραφίας τον μήνα Φεβρουάριο

  Μουσείο Τεχνών Ζαμπέλα: 4 εβδομαδιαία μαθήματα: Παρασκευή 02/2 , 09/2, 16/2, 23/2 (16:00-18:00) Ξεκινά στις ...

  X