Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 4 Μαρτίου στο Υπουργείο Μεταφορών η τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων Σωκράτης Ζαπίτης και η αρχιτέκτονας του έργου Θεώνη Ξάνθη που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην παρουσία της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλικής Αναστασιάδου.

Το συμβόλαιο αφορά στη μελέτη και επίβλεψη της Α’ φάσης του Νέου Κυπριακού Μουσείου, το οποίο χωροθετείται στο παλιό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Η σημερινή μέρα αποτελεί αναμφίβολα ορόσημο για τον πολιτισμό της χώρας μας καθώς μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα μεγαλεπήβολο έργο, το οποίο θα στεγάσει τον ανεκτίμητο αρχαιολογικό πλούτο του τόπου μας. Το νέο Aρχαιολογικό Mουσείο» ανέφερε σε ομιλία της η υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου.

H Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου ήταν παρούσα στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για την ανέγερση του νέου Κυπριακού Μουσείου. Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων κ. Σωκράτη Ζαπίτη και την αρχιτέκτονα του έργου κα Θεώνη Ξάνθη.

«Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα σημαντικότατο βήμα προς την υλοποίηση ενός ονείρου δεκαετιών. Στόχος μας είναι να αποκτήσει η χώρα μας ένα μουσείο αντάξιο των αρχαιοτήτων που διαθέτει. Ένα μουσείο, για το οποίο να αισθανόμαστε περήφανοι. Οι μουσειακοί χώροι, άλλωστε, είναι κτήρια που προστατεύουν τη μνήμη, διερμηνεύουν το παρελθόν και καλλιεργούν την παιδεία.

Θέλω επί τη ευκαιρία να συγχαρώ θερμά για μια ακόμη φορά την κα Θεώνη Ξάνθη για την εξαιρετική δουλειά και τον εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο οποίος της εξασφάλισε άλλωστε, το 1ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Είμαι βέβαιη ότι το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου εντυπωσιακό.

Η δημιουργία του νέου Μουσείου θα βασίζεται σε μία σύγχρονη καινοτόμα πρόταση. Μια πρόταση που θα αναδεικνύει ένα μοντέρνο, διαχρονικό, δημόσιο κτίριο-μνημείο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς, διαθέτοντας όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις που θα ανταποκρίνονται στη συντήρηση των ανεκτίμητων έργων της κυπριακής τέχνης

Το Μουσείο, είναι διαχωρισμένο σε τρεις χωρικές και νοηματικές ενότητες και αναμένεται να αναβαθμίσει τον μουσειακό χάρτη της χώρας, διασώζοντας και διαδίδοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού του τόπου μας. Πρόκειται για τρεις όγκους, οι οποίοι είναι ψηλά από το έδαφος και οι οποίοι ονομάζονται τόπος, θάλασσα και κόσμος. Θα διηγούνται τις συλλογές και την χρονολογική εξέλιξη της ιστορίας της αρχαιολογίας.

Το Έργο θα κατασκευαστεί στο τεμάχιο του παλαιού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που περικλείεται από τις λεωφόρους Τζιαβαχαρλάλ Νεχρού και Χείλωνος και από τον ποταμό Πεδιαίο. Βρίσκεται κοντά στο υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το Έργο θα κατασκευαστεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη, θα περιλαμβάνει τους μόνιμους και περιοδικούς εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια, αποθηκευτικούς χώρους για τις αρχαιότητες, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο και καφετέρια, κατάστημα αναμνηστικών δώρων και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Διασκέψεων και τα γραφεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.»

Σύμφωνα με την υπουργό, το Συμβόλαιο περιλαμβάνει την ετοιμασία όλων των μελετών και την επίβλεψη της πρώτης φάσης του Έργου.

Για την κατασκευή θα προκηρυχτεί διαγωνισμός τον Νοέμβριο 2020. Το πρώτο στάδιο, που θα περιλαμβάνει αποπεράτωση της εξωτερικής κατασκευής των κτηρίων και του περιβάλλοντος χώρου θα συμπληρωθεί τον Δεκέμβριο 2022. Το δεύτερο στάδιο, που θα περιλαμβάνει τις εσωτερικές εργασίες συμπεριλαμβανομένων και όλων των Μουσειολογικών και Μουσειογραφικών κατασκευών, θα αποπερατωθεί τον Ιούνιο 2024. Στις υποχρεώσεις του Εργολάβου θα περιλαμβάνεται και η δωδεκαετής συντήρηση του Έργου.

Η εκτιμώμενη αξία του καθαρού ποσού της κατασκευής του Έργου ανέρχεται στα €83 εκατομμύρια, μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος ο Η. Δημητρίου, καλύτερη ηθοποιός η Κίκα Γεωργίου

Το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε ο Ηλίας Δημητρίου κατά την χθεσινοβραδινή απονομή ...

Ο Γκρολ σκηνοθετεί ΚΑΙ Soundgarden

Δόθηκε προχθές (29/1) στη δημοσιότητα το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «By Crooked Steps» των ...

Εγκαινιάστηκε «με επιθυμία της Παναγίας» η έκθεση «Η απεικόνισις του Αοράτου»

Μια ατάκα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου ήταν αρκετή το βράδυ της Τετάρτης για να ...

Πέθανε ο ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 69 ετών, άφησε ο Βρετανός Άλαν Ρίκμαν όπως ...

7o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού | η έναρξη

Σήκωσε χθες αυλαία το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, με την προβολή της ταινίας ...

Συνεργασία Κύπρου – Λιθουανίας στη Μπιενάλε Βενετίας 2013

Με την Λιθουανία θα συνεργαστεί η Κύπρος για την επόμενη διοργάνωση της εικαστικής διοργάνωσης ...

X