Φωτεινά εγκαίνια σήμερα στο NiMAC

Η έκθεση περιλαμβάνει εμβληματικές δημιουργίες του Αναστασιάδη για το δικό του brand αλλά και για μεγάλους κατασκευαστές, όπως επίσης αντικείμενα που αποκαλύπτουν τις επιρροές και τη φιλοσοφία του

Πρωτίστως φωτιστικά της FLOS και της εταιρείας του Michael Anastassiades, μια ηφαιστειακή πέτρα που παραπέμπει στον Πενταδάκτυλο και ένα γλυπτό εμπνευσμένο από το ανάγλυφο του τοπίου στην περιοχή των Λυμπιών (και το οποίο ανήκει στην Κρατική Συλλογή Έργων Τέχνης), πέτρες που στον Ινδουισμό θεωρούνται ιερές και άλλες -λιγότερο ιερές αλλά εξίσου σημαντικές για τον ίδιο- από την Κύπρο, το καινοτόμο, στρογγυλό μεγάφωνο της B&O, καθρέφτες από χαλκό και καμπυλωτά μάρμαρα είναι μερικά από τα αντικείμενα στην έκθεση Things That Go Together, του Μιχάλη Αναστασιάδη.

Ερευνητικού -και μερικώς αναδρομικού- χαρακτήρα, η έκθεση εστιάζει στα 12 χρόνια της πορείας του Κύπριου designer στον χώρο του βιομηχανικού σχεδιασμού και εγκαινιάζεται σήμερα στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας [NiMAC]. Περιλαμβάνει, δε, μερικές από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του Αναστασιάδη αλλά και αντικείμενα που αποκαλύπτουν τη σκέψη, τις επιρροές και, εν τέλει, την ίδια τη φιλοσοφία του καλλιτέχνη.

State of the art προϊόντα βιομηχανικού ντιζάιν αποκαλύπτονται στη νέα έκθεση του NiMAC

«Τα 12 αυτά χρόνια συμπίπτουν με την στιγμή που αποφάσισα να ξεκινήσω τη δική μου εταιρεία παραγωγής για τα προϊόντα που σχεδίαζα. Για πάρα πολλά χρόνια, όπως πολλοί απόφοιτοι, προσπαθώντας να κάνω μια καριέρα στο ντιζάιν, χτυπούσα πόρτες σε διάφορες εταιρείες. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτές οι τεράστιες εταιρείες θέλουν να δουλέψουν με ανθρώπους που έχουν ήδη όνομα στο ντιζάιν γιατί ο σκοπός τους είναι καθαρά εμπορικός. Όσο ταλέντο και να υπάρχει γύρω μας, η στιγμή που θα σπάσεις αυτό το πρόβλημα είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί. Οπότε το 2007 αποφάσισα ότι θα σταματήσω να χτυπώ πόρτες για να μπορεί να υπάρξει εξέλιξη και στη δική μου δουλειά και να ξεκινήσω να βγάζω σε παραγωγή τα προϊόντα που σχεδίαζα. Αυτό δίνει τεράστια ελευθερία και στον τρόπο με τον οποίο μπορείς να εκφραστείς γιατί δεν εξαρτάσαι από κανένα οπότε οι αποφάσεις και η ευθύνη που έχεις να παράξεις ένα αντικείμενο και να το προσφέρεις στην αγορά είναι δικές σου».

Το 2011, ο Μιχάλης Αναστασιάδης πέτυχε την πρώτη του μεγάλη συνεργασία με την διάσημη εταιρεία φωτιστικών FLOS. Τα φωτιστικά του για την FLOS περιλαμβάνονται στην έκθεση.

Η έκθεση περιλαμβάνει μερικές από τις πιο εμβληματικές δημιουργίες του Αναστασιάδη αλλά και αντικείμενα που αποκαλύπτουν τις επιρροές και τη φιλοσοφία του. Στη φωτογραφία, η εντυπωσιακή παρουσίαση της σειράς String Lights για τη FLOS.

Όλα στο πάτωμα

Παρουσιάζοντας τα έργα του χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για τη δουλειά του και τη φιλοσοφία που τον υποκινεί για έκαστή του δημιουργία. Μίλησε ακόμη για το σκεπτικό της παρουσίασης των έργων του σε αυτή την έκθεση. «Λίγο πριν την έκθεση αποφασίσαμε ότι θα βάλουμε όλα τα αντικείμενα στο πάτωμα», σημείωσε (σ.σ. τα κρεμαστά φωτιστικά είναι σε χαμηλό επίπεδο) «κι αυτή η κίνηση είναι σημαντική για μένα γιατί ακυρώνει κάθε ιεραρχία. Όλα τα αντικείμενα είναι ίσα ενώ δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με τα αντικείμενα, όπως πρέπει.»

Το δωμάτιο με τις πέτρες

Μπαίνοντας στο NiMAC, το κοινό θα αντικρίσει την πιο πρόσφατη δουλειά του Αναστασιάδη με την FLOS, τα φωτιστικά της σειράς Arrangements, που στην έκθεση δημιουργούν ένα εξαιρετικό, φωτεινό παραβάν.
Λίγο πιο πίσω, εντυπωσιάζει η προσωπική συλλογή από –τακτικά τοποθετημένες σε βάθρο- πέτρες σε σχήμα σφαίρας που μάζεψε ο σχεδιαστής από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και αλλού. Στο ίδιο βάθρο βρίσκονται από μικρά γλυπτά του Εντουάρντο Παολότσι μέχρι κοράλλια και ξηρά φύλλα από το στούντιο του Μιχάλη Αναστασιάδη στο Λονδίνο. «Βλέπουμε τη φύση σαν σχεδιαστή. Αυτά τα αντικείμενα για μένα είναι η αρχή της διαδικασίας δημιουργίας. Είναι ο κόσμος γύρω από τον οποίο δημιουργώ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι υπάρχει μια άμεση σχέση με τη δουλειά μου», εξήγησε ο ίδιος.

«Για μένα αυτή η έκθεση είναι μια πρόσκληση για να δει ο καθένας αυτό που τον αγγίζει χωρίς να προσπαθήσω εγώ να του δώσω και να του επιβάλω το τι πρέπει να δει. Γι΄αυτό δίνουμε πολύ λίγες πληροφορίες (σ.σ. γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχουν και επεξηγηματικές ετικέτες για κάθε αντικείμενο). Δίνουμε στο κοινό την ευκαιρία να πάρει αυτό που θέλει από την έκθεση.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που το NiMAC παρουσιάζει μια έκθεση βιομηχανικού ντιζάιν. Το 1999 είχε παρουσιαστεί η μεγάλη έκθεση Flashback: 100 χρόνια ντιζάιν, που αποτελεί μια από τις πλέον ξεχωριστές παρουσιάσεις στην πολύχρονη ιστορία του Κέντρου Τεχνών της Λευκωσίας.

+ Εγκαίνια σήμερα στις 20:00 και μέχρι τις 20 Ιουλίου στο NiMAC (Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας). Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-21:00. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Πληροφορίες, τηλ. 22797400 και www.nimac.org.cy.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

«Η αναχώρηση του Τηλέμαχου» του Σαρλ Μενιέ πωλήθηκε 2,2 εκ ευρώ

Ενας πίνακας του ζωγράφου Σαρλ Μενιέ (Charles Meynier/1768-1832) κατακυρώθηκε στο ποσό των 2,2 εκατομμυρίων ...

To Κυπριακό Περίπτερο στην 58η Μπιενάλε Βενετίας

Με μια μεταθανάτια έκθεση του Χριστόφορου Σάββα με τίτλο «Πρόωρα, Ξανά», η Κύπρος συμμετέχει ...

Χρόνια πολλά Bauhaus

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη λειτουργία της Σχολής Καλών Τεχνών Μπάουχαους που, παρά ...

Εργα Κυπρίων στο Πάρκο Γλυπτικής Αγίας Νάπας

Έργα των Κυπρίων καλλιτεχνών Αντρέα Κάττου και Μύρως Ψαρά, τα οποία φιλοτέχνησαν κατά τη ...

Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή

Η συναρπαστική ζωή ενός ζεύγους μαικηνών, μια μυθική συλλογή που δημιουργήθηκε κατά το δεύτερο ...

Αποκαθίσταται το γλυπτό «Ψήφισμα»

Για την αποκατάσταση του έργου του με τίτλο «Ψήφισμα» εργάζεται αυτό το διάστημα ο ...

X