O ΘΟΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στις 27 Μαρτίου

Με δύο ομιλίες από την Ανθή Αντωνιάδου και τον Σταύρο Ιωάννη Μπένο, μία έκθεση κοστουμιών και μία παράσταση ανοιχτή στο κοινό, ο ΘΟΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου όπως ορίστηκε η 27η Μαρτίου, με μια εκδήλωση που περιλαμβάνει δύο ομιλίες και μια έκθεση στο κτήριο ΘΟΚ.

Πρώτη ομιλήτρια θα είναι η ηθοποιός και αρχαιολόγος Ανθή Αντωνιάδου η οποία θα μιλήσει για τα Αρχαία Θέατρα.

Θα ακολουθήσει ομιλία του Σταύρου Ιωάννη Μπένου, Προέδρου του Σωματείου Διάζωμα στην Ελλάδα που στόχο έχει την ανάδειξη και την καθολική προστασία μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Ο κ. Μπένος διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας στις κυβερνήσεις Σημίτη.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη.

Στο χώρο του φουαγιέ, θα εκτίθενται κοστούμια και αφίσες Αρχαίου Δράματος από παραστάσεις του ΘΟΚ.

Ανοιχτή παράσταση για το κοινό

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, ο ΘΟΚ θα δώσει μια παράσταση για το κοινό με δωρεάν είσοδο στην παραγωή της Νέας Σκηνής ΘΟΚ «Η αρρώστια της νιότης». Περισσότερα εδώ.

Οι παρουσιάσεις στις 27 Μαρτίου

  • Τα Αρχαία Θέατρα της Κύπρου – Ανθή Αντωνιάδου, Ηθοποιός-Αρχαιολόγος

Ένα ταξίδι στην ιστορία της θεατρικής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, κυριότερα μέσα από την αναλυτική τεκμηρίωση των σωζόμενων Αρχαίων Θεάτρων της Κύπρου, με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες.
Μέσα από τη συνολική μελέτη των Αρχαίων Θεάτρων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο διαφαίνεται ο χαρακτήρας της κυπριακής κοινωνίας και ότι το κυπριακό κοινό απολάμβανε το θέατρο και εν γένει το θέαμα από την αρχαιότητα.

Η Ανθή Αντωνιάδου είναι ηθοποιός, αρχαιολόγος. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Επιστήμες της Αρχαιότητας με πεδίο έρευνας την αρχαιολογία και την ιστορική-κοινωνική διάσταση των Αρχαίων Θεάτρων του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Έχει πτυχίο στην Υποκριτική και στην Ιστορία-Αρχαιολογία.

  • Η Αξία και η μαγεία των συνεργειών – Σταύρος Ιωάννης Μπένος, Πρόεδρος Σωματείου Διάζωμα

Με γενικό πρόσταγμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής» και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ των πολιτών, των φορέων και των θεσμών του κράτους, των χορηγών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, το Σωματείο Διάζωμα σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, στόχος των οποίων είναι αφ’ ενός μεν η ανάδειξη και προστασία των μνημείων, αφ’ ετέρου δε η σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Σταύρος Ιωάννης Μπένος υπηρέτησε το δημόσιο βίο της Ελλάδας ως Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στη τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη.
Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάζωμα, για την διατήρηση και ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων.

+ Στις 27 Μαρτίου στις 19:00 στο κτήριο ΘΟΚ. Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις τηλ. 77772717, Τρίτη με Κυριακή 10:00-13:30 και 16:00-18:00. 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τέσσερις ελληνικές θεατρικές παραγωγές στην Κύπρο

Την Κύπρο θα επισκεφθούν αξιόλογοι ηθοποιοί από την Ελλάδα με αφορμή το ανέβασμα ελληνικών ...

Αννίτα Σαντοριναίου: «Χαρά να επιβραβεύεται η επιλογή της ζωής σου»

Η Αννίτα Σαντοριναίου είναι η φετινή τιμημένη με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ, όπως ανακοίνωσε ...

«Αλίμονο στους Νέους»: Μία κωμωδία που προβληματίζει

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Με ευωδία γιασεμιού ελληνικής αυλής εκτυλίσσεται το έργο με το ...

«Η αρρώστια της νιότης» από τον ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, υποδέχεται τη νέα χρονιά με το έργο «Η αρρώστια της ...

«Το Όνειρο του Τζιυπρή του Λευκαρίτη» από την ΕΘΑΛ

Η Κεντρική Σκηνή της ΕΘΑΛ παρουσιάζει την πρώτη ηθογραφική οπερέτα του Κώστα Χαράκη, «Το Όνειρο ...

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών Buffer Fringe 2019

Το Φεστιβάλ Παραστατικών τεχνών Buffer Fringe ανακοίνωσε ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων συμμετοχής στην ...

X