Μετά το ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής καλλιτεχνών στο πρόγραμμα Moving the New, η Στέγη Χορού Λεμεσού ανακοίνωσε τους καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν επιλεγεί οι καλλιτέχνες Δημήτρης Χειμώνας, Αριάνα Μαρκουλίδου, Σουζάνα Φιαλά και Ελευθερία Σωκράτους, οι οποίοι θα δημιουργήσουν ή θα εξελίξουν μια υπάρχουσα ιδέα η οποία ερευνά, επανεξετάζει, επαναπροσδιορίζει ή επαναπροσεγγίζει υφιστάμενες φόρμες και πρακτικές των παραστατικών τεχνών.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 με παρουσιάσεις των έργων σε εξέλιξη, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 ένα από τα έργα θα παρουσιαστεί στο Open House Festival. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας, οι καλλιτέχνες θα συνεργαστούν με την μέντορα Ροδιά Βόμβολου, δραματουργό και ερευνήτρια του χορού και του θεάτρου με βάση την Ουτρέχτη (Ολλανδία).

Το πρόγραμμα Moving the New ξεκίνησε το 2009 και έχει ως βασικό πυρήνα την καλλιτεχνική έρευνα στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Το πρόγραμμα εξυπηρετεί τους στόχους της Στέγης Χορού Λεμεσού οι οποίοι επικεντρώνονται στην ενθάρρυνση και συνεχή εξέλιξη των καλλιτεχνών των παραστατικών τεχνών, στην ανάπτυξη κοινού και στη συμμετοχή των καλλιτεχνών στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή χορευτική/καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα επιχορηγούν και στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Δημήτρης Χειμώνας: Did you ever consider that only one of us might be enjoying this?
© φωτογραφία Kıymet Daştan

Συνεχίζοντας από πέρσι, η έρευνα του Χειμώνα επιχειρεί να φωτίσει τη δυναμική σχέση μεταξύ του θεατή και θεάματος, του προσωπικού και του συλλογικού χώρου, του φανταστικού και του πραγματικού. Μελετώντας δυαδικές έννοιες και διπολικές αφηγήσεις, τα όνειρα, οι ψευδαισθήσεις, οι αναμνήσεις και οι επιθυμίες αποτελούν εργαλείο εύρεσης στιγμών ενότητας, ως απόπειρα ανα-διήγησης της μυστήριας διαδικασίας της θεατρικής αναπαράστασης.

Αριάνα Μαρκουλίδου: Juno

© φωτογραφία Μάνος Γαριφάλλου

Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εγκατάσταση στην οποία ο ήχος μπορεί να δημιουργήσει κίνηση καθώς και να μετακινήσει έναν θεατή.

Σουζάνα Φιαλά: T:ME B : “cold shiny screens”

© φωτογραφία Παύλος Βρυωνίδης

Το “cold shiny screens” ασχολείται με τη σκοτεινή σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας. Την έρευνα της πόζας, (πώς βλέπουμε και πώς μας βλέπουν) και θέματα όπως η εμμονή με την εξερχόμενη εικόνα, τη φήμη στα social media και την αφέλεια των χρηστών σχετικά με τη συλλογή χαρακτήρα και δεδομένων τα οποία μετατρέπωνται σε μια καινούργια μορφή νομίσματος.

Ελευθερία Σωκράτους: «Ήντα νέα;»

Η πολιτική ενημέρωση ή αλλιώς τα ¨νέα” αποτελούν ένα καθιερωμένο κομμάτι της καθημερινής δουλειάς των δημοσιογράφων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Πώς καθιερώθηκαν τα νέα με το πέρασμα του χρόνου; Ποιές πληροφορίες μας μεταφέρουν, πώς γίνεται η συλλογή των πληροφοριών αυτών στην σημερινή νεολιμπεραλιστική- καπιταλιστική κοινωνία και ποιά είναι η αξιοποίηση και η επίδραση τους στην ζωή των ανθρώπων;

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Addio Addio Amore | A piece for Pina του Δάφνι Κόκκινου

Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς ένα εκφραστικό ταξίδι που αντανακλά την Ιαπωνία, την Ινδία, ...

Το “Coffee spoons of Time” επιστρέφει στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Η Μάχη Δημητριάδου Lindahl έρχεται ξανά στη Στέγη Χορού Λευκωσίας, μετά από πέντε χρόνια, με ...

22ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου|2-22 Ιουνίου 2019

Για μια ακόμη χρονιά ο Ιούνιος προσφέρει στους φίλους του σύγχρονου χορού την ευκαιρία ...

«Bodyprints 2018» από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Την ετήσια χορευτική παράσταση με τίτλο «Bodyprints 2018», παρουσιάζουν φοιτητές του Τμήματος Χορού του ...

9o Open House Festival

Η Στέγη Χορού Λεμεσού διοργανώνει για 9η χρονιά το Open House Festival. Το Φεστιβάλ ...

Μήνυμα για τη σημασία του χορού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χορού

Ο χορός είναι εκεί που ο πολιτισμός μοιράζεται και τα σύνορα παρέρχονται στο χώρο ...

X