Οι ποιητές επανενώνουν τη Λευκωσία

* Με μια ποιητική πορεία στη μία και στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος που χωρίζει τη Λευκωσία στα δύο, θα τιμήσουν την Παγκόσμια Μέρα Ποίησης η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου και η αντίστοιχη τουρκοκυπριακή Ένωση Καλλιτεχνών και Συγγραφέων Κύπρου.

* Η 21η Μαρτίου γιορτάζεται παγκόσμια εδώ και δύο δεκαετίες ως Μέρα Ποίησης και οι Κύπριοι λογοτέχνες ανελλιπώς την τιμούν. Η φετινή εκδήλωση είναι πιστή στο πνεύμα που διέπει τις δραστηριότητες της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Συγγραφέων Κύπρου τα τελευταία χρόνια κι αυτό δεν είναι άλλο από την ξεκάθαρη πολιτική θέση των δύο Ενώσεων υπέρ της επανένωσης του νησιού.

* Η επαναπροσέγγιση, ο δικοινοτισμός ως πολιτικό φαινόμενο δεν είναι το ζητούμενο των δύο Ενώσεων που θεωρούν τη συνεργασία τους μέρος της ευρύτερης δραστηριότητας των λογοτεχνών και επιβαλλόμενη ανάγκη. Δεν αποτελεί, λοιπόν, η συνεργασία τους κάποιο τέχνασμα ή τεχνητό κατασκεύασμα αλλά μια φυσική εξέλιξη ανάμεσα σε ανθρώπους που ασχολούνται με -και τους απασχολούν- τα ίδια θέματα.

* Σε συμπόρευση με τον ΟΠΕΚ και το Unite Cyprus Now, η ΕΛΚ και η αντίστοιχη Ένωση των Τ/Κ [Kιbrιs Sanatcιlar ve Yazarlar Birligi] θα πορευτούν την ερχόμενη Πέμπτη από το κέντρο της Λευκωσίας και μέσα από διάφορους σταθμούς στην άλλη πλευρά.

* Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σημείο εκκίνησης στις 16:00 από την προτομή του Δώρου Λοΐζου επί της λεωφ. Στασίνου. Εκεί θα διαβάσουν ποιήματά τους Ε/Κ και Τ/Κ ποιητές.

* Στη συνέχεια θα πορευτούν προς το παλιό Δημαρχείο Λευκωσίας όπου θα διαβαστούν ποιήματα μπροστά στο γλυπτό “Ο ποιητής” του Κώστα Βαρώτσου. Η μέτζο σοπράνο Καίτη Οικονομίδου θα ερμηνεύσει ελληνικά και τουρκικά κομμάτια με συνοδεία πιάνου από την Αγνή Σακκά.

* Η πορεία θα συνεχιστεί στην οδό Λήδρας προς την Πλατεία Φανερωμένης όπου επίσης θα γίνει μια στάση. Παρόμοιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί στην άλλη πλευρά.

* Αυτό ήταν το σκεπτικό της απόφασης για τη Μέρα Ποίησης, όπως αποφασίστηκε τον Οκτώβριο 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι και είναι καλό να υπενθυμίζεται: “Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά ‘Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση'”.

* Η συμμετοχή στην πορεία είναι ανοιχτή σε όλους. Εκκίνηση στις 16:00 από την προτομή του Δώρου Λοΐζου επί της λεωφ. Στασίνου, στη συμβολή με την οδό Αρχ. Μακαρίου Β’.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Άλογα πράγματα

Είναι πολύς ο σουρεαλισμός, αγαπητοί και αγαπητές αναγνώστες και αναγνώστριες. Η ταινία Τζόκερ πάει ...

Θυμέλη [και γιατί ο ΘΟΚ χρειάζεται τα υπόλοιπα θέατρα]

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Τα σχέδια επιχορήγησης είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία. Για ...

Γιατί επείγει ένα restart στον πολιτισμό

«Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία, κατανοούμε την απόγνωση. Το κουράγιο των δημιουργικών ανθρώπων να συνεχίζουν να ...

Για την Αχίλλειο Βιβλιοθήκη

Ο Δήμος Λευκωσίας τροχιοδρομεί την ανακαίνιση της Αχίλλειου Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται στο κέντρο της ...

“Το αισθητικό μέλλον της πόλης” – Η θέα το 1985

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου + “Είναι νομίζω κατάλληλη η στιγμή να σταθούμε για λίγο ...

Για την απεργία του Πανίκκου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Την περασμένη Πέμπτη, ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου ξεκίνησε επ’ αόριστον ...

X