Στο After life μαθαίνεις πως η ζωή συνεχίζεται

Ένα από τα αιώνια ερωτήματα, αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο για αυτούς που μένουν πίσω, θέτει ο Ricky Gervais στη νέα του μίνι σειρά στο Netflix, “After life”. Ο απίστευτος τύπος που έφτιαξε το “The Office” έχει καινούργια σειρά και εννοείται πως είναι από αυτές που πρέπει να τσεκάρεις οπωσδήποτε.

Λένε πως ένας πραγματικά καλός κωμικός ξέρει να παίζει εύκολα με τα συναισθήματα. Πως καταφέρνει να βγάζει γέλιο, να σου δίνει μηνύματα, όχι μόνο μέσα από την ευκολία και τη splatter κωμωδία, αλλά μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις που περνά ένας άνθρωπος, που περνάμε όλοι. Ο Tony, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο δημιουργός, είχε την τέλεια ζωή. Μέχρι που χάνει τη γυναίκα του από καρκίνο. Από εκείνη την ημέρα που έφυγε το έτερόν του ήμισυ έχασε και τον λόγο ύπαρξής του. Επιχειρεί να αυτοκτονήσει, βρίζει τους πάντες, υιοθετεί το πλέον απαισιόδοξο και μίζερο ύφος που θα μπορούσε να έχει άνθρωπος.

Ο πεσιμισμός του είναι φυσικά η δικαιολογία για κάθε του αντίδραση, ενώ ο μοναδικός λόγος που δεν έχει αυτοκτονήσει ακόμη είναι το σκυλί του, επειδή δεν ξέρει πού να το αφήσει. Είναι απλώς η δικαιολογία για τον φόβο της αυτοκτονίας, είναι η ανάγκη του για να ζήσει, την οποία ακόμη δεν έχει παραδεχθεί. Γενικότερα η σειρά κινείται στο ύφος της δραμεντί, με τα συναισθήματα να εναλλάσσονται αναλόγως των ανθρώπων που συναντά ή τέλος πάντων επηρεάζουν τον Tony.

Η κυρία που επισκέπτεται καθημερινά τον διπλανό τάφο, του συζύγου της, είναι ο καλός του άγγελος που δίνει νόημα στη ζωή του με τις συμβουλές της. Ο ναρκομανής τύπος που κουβαλά τις εφημερίδες είναι τα πάθη και το επιθυμητό σημείο που δεν καταφέρνει ο ίδιος να φτάσει: την απόλυτη εξαθλίωση μέσω των ναρκωτικών μέχρι τέλους. Οι συνάδελφοί του στη δουλειά είναι αυτό που δεν μπορεί ο ίδιος να δει, πως η ζωή συνεχίζεται. Τι κι αν δουλεύουν σε μια μίζερη εφημερίδα, αν είναι ο άλλος χοντρός, η άλλη μια απλή διαφημίστρια που έχει όλα τα κόμπλεξ της μεσήλικης γυναίκας που ψάχνει σεξ; Όλοι με τα προβλήματά τους, πολλά ή λίγα, συνεχίζουν να ζουν. Απλά ο Tony δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη. Ακόμη και η ίδια η Lisa, μέσα από τα βιντεάκια που του έχει αφήσει κρυφά στον υπολογιστή του, είναι η δύναμή του για να συνεχίσει να ζει, έστω και αν σε πολλά βίντεο δείχνει πόσο ηλίθια της είχε φερθεί.

Δεν θα σε ξαφνιάσει η σειρά με τις καινοτόμες της ιδέες, ούτε θα δεις κάτι που δεν έχεις ξαναδεί. Θα δεις όμως έναν ώριμο Gervais που έχει πάρει τα μαθηματάκια του από τη ζωή και η καφρίλα του έχει μετατραπεί σε αυτό που αποτυπώνει καλύτερα από εμάς ο Παπαδιαμάντης με εκείνο το “σαν να ‘χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου”. Τόσο απλά. Όπως η ζωή.

  • Μιχάλης Σταύρου

    Γεννήθηκε (1983), μπλα μπλα, σχολείο μπλα μπλα, πανεπιστήμιο για τα Μέσα Ενημέρωσης (Πάντειο) μπλα, μπλα, δημοσιογραφία σε τηλεόραση, sites, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο. Πλέον ενεργός «Πολίτης». Γράφει για όσα του αρέσουν και όσα τον εκνευρίζουν.

You May Also Like

Παίξτε με τον χρόνο για χάρη του “Dark”

Αγόρι εξαφανίζεται σε μια μικρή πόλη αλά “Stranger Things”, με το υπερφυσικό στοιχείο να ...

Αυτός ο Dracula θα σου ρουφήξει την προσοχή

Υπάρχει άραγε κάτι που δεν έχει ειπωθεί ή δεν έχουμε δει για τον κόμη ...

Who is America? Η πραγματικότητα ξεπερνά τη σάτιρα

Ταλέντο και ευφυΐα. Αυτά τα δύο χρειάζονται για να μπορείς να κάνεις μια πετυχημένη ...

Το θεατρικό παιχνίδι του «The little drummer girl»

Τρία καλά στοιχεία για να σε πείσω για τον τίτλο και να μην φτάσεις ...

Butterfly: Ας μιλήσουμε (επιτέλους) για το σήμερα

“Θέλω ο γιος μου να μείνει γιος μου. Θέλω να μην αλλάξει. Βρείτε τρόπο ...

Αμαρτία να μην δεις back to back το “The Sinner”

Δύο κύκλους μετρά η σειρά “The Sinner” (ο δεύτερος παίζει αυτή την περίοδο στην ...

X