Στο After life μαθαίνεις πως η ζωή συνεχίζεται

Ένα από τα αιώνια ερωτήματα, αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο για αυτούς που μένουν πίσω, θέτει ο Ricky Gervais στη νέα του μίνι σειρά στο Netflix, “After life”. Ο απίστευτος τύπος που έφτιαξε το “The Office” έχει καινούργια σειρά και εννοείται πως είναι από αυτές που πρέπει να τσεκάρεις οπωσδήποτε.

Λένε πως ένας πραγματικά καλός κωμικός ξέρει να παίζει εύκολα με τα συναισθήματα. Πως καταφέρνει να βγάζει γέλιο, να σου δίνει μηνύματα, όχι μόνο μέσα από την ευκολία και τη splatter κωμωδία, αλλά μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις που περνά ένας άνθρωπος, που περνάμε όλοι. Ο Tony, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο δημιουργός, είχε την τέλεια ζωή. Μέχρι που χάνει τη γυναίκα του από καρκίνο. Από εκείνη την ημέρα που έφυγε το έτερόν του ήμισυ έχασε και τον λόγο ύπαρξής του. Επιχειρεί να αυτοκτονήσει, βρίζει τους πάντες, υιοθετεί το πλέον απαισιόδοξο και μίζερο ύφος που θα μπορούσε να έχει άνθρωπος.

Ο πεσιμισμός του είναι φυσικά η δικαιολογία για κάθε του αντίδραση, ενώ ο μοναδικός λόγος που δεν έχει αυτοκτονήσει ακόμη είναι το σκυλί του, επειδή δεν ξέρει πού να το αφήσει. Είναι απλώς η δικαιολογία για τον φόβο της αυτοκτονίας, είναι η ανάγκη του για να ζήσει, την οποία ακόμη δεν έχει παραδεχθεί. Γενικότερα η σειρά κινείται στο ύφος της δραμεντί, με τα συναισθήματα να εναλλάσσονται αναλόγως των ανθρώπων που συναντά ή τέλος πάντων επηρεάζουν τον Tony.

Η κυρία που επισκέπτεται καθημερινά τον διπλανό τάφο, του συζύγου της, είναι ο καλός του άγγελος που δίνει νόημα στη ζωή του με τις συμβουλές της. Ο ναρκομανής τύπος που κουβαλά τις εφημερίδες είναι τα πάθη και το επιθυμητό σημείο που δεν καταφέρνει ο ίδιος να φτάσει: την απόλυτη εξαθλίωση μέσω των ναρκωτικών μέχρι τέλους. Οι συνάδελφοί του στη δουλειά είναι αυτό που δεν μπορεί ο ίδιος να δει, πως η ζωή συνεχίζεται. Τι κι αν δουλεύουν σε μια μίζερη εφημερίδα, αν είναι ο άλλος χοντρός, η άλλη μια απλή διαφημίστρια που έχει όλα τα κόμπλεξ της μεσήλικης γυναίκας που ψάχνει σεξ; Όλοι με τα προβλήματά τους, πολλά ή λίγα, συνεχίζουν να ζουν. Απλά ο Tony δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη. Ακόμη και η ίδια η Lisa, μέσα από τα βιντεάκια που του έχει αφήσει κρυφά στον υπολογιστή του, είναι η δύναμή του για να συνεχίσει να ζει, έστω και αν σε πολλά βίντεο δείχνει πόσο ηλίθια της είχε φερθεί.

Δεν θα σε ξαφνιάσει η σειρά με τις καινοτόμες της ιδέες, ούτε θα δεις κάτι που δεν έχεις ξαναδεί. Θα δεις όμως έναν ώριμο Gervais που έχει πάρει τα μαθηματάκια του από τη ζωή και η καφρίλα του έχει μετατραπεί σε αυτό που αποτυπώνει καλύτερα από εμάς ο Παπαδιαμάντης με εκείνο το “σαν να ‘χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου”. Τόσο απλά. Όπως η ζωή.

  • Μιχάλης Σταύρου

    Γεννήθηκε (1983), μπλα μπλα, σχολείο μπλα μπλα, πανεπιστήμιο για τα Μέσα Ενημέρωσης (Πάντειο) μπλα, μπλα, δημοσιογραφία σε τηλεόραση, sites, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο. Πλέον ενεργός «Πολίτης». Γράφει για όσα του αρέσουν και όσα τον εκνευρίζουν.

You May Also Like

Ώρα να εκτιμήσεις ξανά τη θρυλική «Roseanne»

Εκείνος ο ήχος της φυσαρμόνικας που ακούστηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα στο μουσικό θέμα της ...

Sweetbitter: Η γυναικεία ημίωρη έκπληξη για να κολλήσεις

Είναι κάποιες φορές που δεν επιλέγεις τις σειρές που θες να δεις. Αναγκάζεσαι να ...

MotherFatherSon: Τα παιδιά μας δεν μας ανήκουν

Εκείνος, ο Max, είναι ένας χαρισματικός και αυτοδημιούργητος Αμερικανός επιχειρηματίας, μεγιστάνας των Μέσων. Εκείνη, ...

Sharp objects: Οι πληγές μένουν πάντα ανοιχτές

Κάθε καλοκαίρι η τηλεόραση μπαίνει στο mute και εμείς ψάχνουμε δολοφόνους από ενδιαφέρουσες σειρές ...

Το “Unbelievable” είναι αυτό ακριβώς που λέει ο τίτλος του

“Δεν μπορούσα να δώσω ξανά κατάθεση. Θα με ρωτούσαν τα ίδια πράγματα και δεν ...

Το Les Miserables του BBC είναι ο Μίτος του… Ουγκώ

Έχει γίνει θεατρικό μιούζικαλ και το έχουμε δει άπειρες φορές, έχει μεταφερθεί σε μικρά ...

X