Η Έλενα Αγαθοκλέους, εκ των ιδρυτών του δραστήριου Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος, σκηνοθετεί τα «Συμβάντα», τη νέα παραγωγή του Κέντρου, η οποία συστήνει στο θεατρόφιλο κοινό της Κύπρου τον Ρώσο συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς.

Είναι η πρώτη φορά που έργο του Χαρμς ανεβαίνει στο κυπριακό θεατρικό σανίδι, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με έναν από τους εκπρόσωπους της ρωσικής πρωτοπορίας, όπως θεωρείται σήμερα ο ποιητής, συγγραφέας και σκιτσογράφος Δανιήλ Χαρμς (1905-1942).

Η παράσταση ακολουθεί μια ευχάριστη μέρα του Αντόν Αντόνοβιτς που όμως καταλήγει στην κοιλιά του παραλόγου

«Το κείμενο της παράστασης δεν υπάρχει ως υφιστάμενο θεατρικό έργο του Χαρμς», μας πληροφορεί ο Μίτος, «αλλά πρόκειται για επεξεργασμένες πεζές ιστορίες του, οι οποίες προβάλλουν τη γραφή του και αποτελούν ένα φόρο τιμής για τον ίδιο». Η παράσταση ακολουθεί «την ευχάριστη και εν δυνάμει παραγωγική μέρα του Αντόν Αντόνοβιτς, για τη δημιουργία ενός θεατρικού έργου. Αυτή η μέρα ωστόσο καταλήγει στην κοιλιά του παραλόγου».

Το έργο ερμηνεύουν οι Αντρέας Μακρής, Λουκία Πιερίδου, Ελεάνα Αλεξάνδρου και Μιχάλης Ασιήκκας (κεντρική φωτογραφία). Ακούγεται η φωνή του Μηνά Τίγκιλη. Επί σκηνής και οι Αλέξανδρος και Μάριος Βαλέβσκι. 

Τα κείμενα του Χαρμς -ο οποίος υπήρξε θύμα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού που επέβαλε το Σταλινικό καθεστώς και φυλακίστηκε δύο φορές με κατηγορίες όπως η εμπλοκή του στην παράνομη αντισοβιετική ένωση λογοτεχνών- συχνά φαίνονται άνευ σημασίας καθώς σαρκάζουν την ανθρώπινη κατάσταση. «Ο Χαρμς συνθέτει και αποσυνθέτει ακατάπαυτα, σαν παιδί, με δίχως ιδιοτέλεια, θα λέγαμε λαϊκά, με δίχως δόλο», αναφέρει ο μεταφραστής και συγγραφέας Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης. «Έτσι, για να εκφράσει, φαντάζομαι σκάζοντας στα γέλια προτού χύσει δάκρυα πικρά, απελπισίας δάκρυα, την παλαβομάρα του κόσμου».

Ο Δανιήλ Χαρμς απεβίωσε το 1942 στη ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών του Λένινγκραντ.

  • Πρεμιέρα στις 21 Μαρτίου στις 20:30 στο Παλιό Ξυδάδικο Λεμεσού (Γενεθλίου Μιτέλλα 34). Παραστάσεις στις 22, 24, 25, 27, 28, 29 και 30 Μαρτίου την ίδια ώρα. Εισιτήρια προς 12 και 10 ευρώ. Κρατήσεις τηλ. 97879793.
  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Saved» στο Σατιρικό Θέατρο

 Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει στην Κάτω Σκηνή (Υπόγειο) το  έργο SAVED του Άγγλου θεατρικού ...

Αντρέας Κουτσόφτας: «Είδα την αγάπη με πιο καθαρό βλέμμα»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της αγάπης και του έρωτα, το έργο ...

2η Πλατφόρμα Μονοδράματος στο Θέατρο Ριάλτο

Ξεκίνησε στην Πάφο το 2016 με τη συμμετοχή Κύπριων δημιουργών, συνεχίστηκε στην «Πολιτιστική Πρωτεύουσα ...

Andriana Lecourver σε ζωντανή αναμετάδοση στο Ριάλτο

Σε ζωντανή μετάδοση από την Metropolitan Opera, παρουσιάζεται στο Θέατρο Ριάλτο, όπερα σε τέσσερις ...

«Η αρρώστια της νιότης» από τον ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, υποδέχεται τη νέα χρονιά με το έργο «Η αρρώστια της ...

Ευκάλυπτοι, θάλασσα, μπίρα, θέατρο

Το ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ είναι ένα Υπαίθριο Θεατρικό Φεστιβάλ το οποίο λαμβάνει χώρα στον κατασκηνωτικό χώρο ...

X