Το ερωτικό αλφάβητο της Σοβιετικής Ένωσης

 • Το 1931 ο γλύπτης Σεργκέι Μερκούροφ σχεδίασε ένα ερωτικό αλφάβητο εμπνευσμένο από παραστάσεις της ελληνο-ρωμαικής τέχνης. Κάποιοι λένε ότι σχεδιάστηκε με σκοπό να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των ενηλίκων άλλοι ότι απλά ήταν ένα προσωπικό του μυστικό πρότζεκτ.

  Ο Σεργκέι Μερκούροφ (γεννημένος το 1881 στην Αλεξανδρούπολη της Αρμενίας, καταγόταν από ελληνο-αρμενική οικογένεια) συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο φημισμένων μνημειακών γλύπτων της Σοβιετικής ‘Ενωσης. Τιμήθηκε με τον τίτλο του Λαϊκού Καλλιτέχνη της Σοβιετικής ‘Ενωσης, ήταν μέλος του ΚΚΣΕ και της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Πούσκιν από το 1944 ως το 1949. Εκτός από τη μνημειακή γλυπτική του (κατασκεύασε τα τρία μεγαλύτερα αγάλματα του Στάλιν δίπλα σ’ αυτά του Λένιν, του Ντοστογιέβσκι…), θεωρείται ο μεγαλύτερος ειδικός στις μεταθανάτιες νεκρικές μάσκες (όπως αυτές του Τολστόϊ, του Λένιν και της γυναίκας του, του Μαξίμ Γόρκι, του Μαγιακόφσκι, και πολλών άλλων).

  Ο Ακαδημαικός Μερκούροφ δεν ήταν ωστόσο ο κλασικός τύπος του σταλινικού καλλιτέχνη, όπως δείχνει άλλωστε και το αλφαβητό του. Φημιζόταν για την ελευθεροστομία του και την εκρηκτική του προσωπικοτητά. Στη γιορτή του Στάλιν για τα 70α γενεθλιά του, θέλησε να του χαρίσει ένα γρανιτένιο άγαλμα που το ονόμασε “Ο θάνατος του ηγέτη”. Ο Στάλιν αρνήθηκε να το δεχτεί, κι έκτοτε άρχισε μια εποχή δυσμένειας.

   

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  «Η Λαϊκή Χαρακτική» στο Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή

  Μια σημαντική έκθεση, με θέμα «Η Λαϊκή Χαρακτική», από τη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής ...

  Έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας στο Λονδίνο

  Εργα σύγχρονης αγιογραφίας της Έλενας Παπαδοπούλου θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο στις 21 Μαΐου. Η ...

  Η Κάτια Χριστοδούλου συμμετέχει στην έκθεση για τα 20χρονα της ActionAid Eλλάς

  H βραβευμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου συμμετέχει σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα, με αφορμή ...

  Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνιας αποτεφρώνουν μια παγκοσμίου φήμης συλλογή βιβλίων φωτογραφίας

  Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, τα 36.000 βιβλία στην συλλογή του Manfred ...

  «Picturing – Framing Migration»: Μετανάστευση σε εικόνες

  Μία πρωτοβουλία του Κέντρου Πληροφόρησης EuropeDirect(EDIC) Λευκωσίας αποτελεί η έκθεση φωτογραφίας «Picturing – Framing ...

  “Cyprus Queer Perspectives” – Κλείσιμο Έκθεσης

  Η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου ανακοινώνει την εκδήλωση για το κλείσιμο της έκθεσης τέχνης Cyprus ...

  X