Το ερωτικό αλφάβητο της Σοβιετικής Ένωσης

Το 1931 ο γλύπτης Σεργκέι Μερκούροφ σχεδίασε ένα ερωτικό αλφάβητο εμπνευσμένο από παραστάσεις της ελληνο-ρωμαικής τέχνης. Κάποιοι λένε ότι σχεδιάστηκε με σκοπό να βοηθήσει στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των ενηλίκων άλλοι ότι απλά ήταν ένα προσωπικό του μυστικό πρότζεκτ.

Ο Σεργκέι Μερκούροφ (γεννημένος το 1881 στην Αλεξανδρούπολη της Αρμενίας, καταγόταν από ελληνο-αρμενική οικογένεια) συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο φημισμένων μνημειακών γλύπτων της Σοβιετικής ‘Ενωσης. Τιμήθηκε με τον τίτλο του Λαϊκού Καλλιτέχνη της Σοβιετικής ‘Ενωσης, ήταν μέλος του ΚΚΣΕ και της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών και διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου Πούσκιν από το 1944 ως το 1949. Εκτός από τη μνημειακή γλυπτική του (κατασκεύασε τα τρία μεγαλύτερα αγάλματα του Στάλιν δίπλα σ’ αυτά του Λένιν, του Ντοστογιέβσκι…), θεωρείται ο μεγαλύτερος ειδικός στις μεταθανάτιες νεκρικές μάσκες (όπως αυτές του Τολστόϊ, του Λένιν και της γυναίκας του, του Μαξίμ Γόρκι, του Μαγιακόφσκι, και πολλών άλλων).

Ο Ακαδημαικός Μερκούροφ δεν ήταν ωστόσο ο κλασικός τύπος του σταλινικού καλλιτέχνη, όπως δείχνει άλλωστε και το αλφαβητό του. Φημιζόταν για την ελευθεροστομία του και την εκρηκτική του προσωπικοτητά. Στη γιορτή του Στάλιν για τα 70α γενεθλιά του, θέλησε να του χαρίσει ένα γρανιτένιο άγαλμα που το ονόμασε “Ο θάνατος του ηγέτη”. Ο Στάλιν αρνήθηκε να το δεχτεί, κι έκτοτε άρχισε μια εποχή δυσμένειας.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση της Μάρλεν Καρλεττίδου στο Κέντρο Διάτοπος

Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος παρουσιάζει την έκθεση της Μάρλεν Καρλεττίδου με γενικό τίτλο ...

Οι Λησμονημένοι [μέρος Α’]

Σχεδόν άγνωστοι στο ευρύ κοινό καλλιτέχνες που όμως προσέφεραν πολλά στη σύγχρονη Τέχνη σε ...

«Πέρα από τη Φύση» στην Γκαλερί Opus 39

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση «Πέρα από τη Φύση» του ...

Κινητικότητα στον εικαστικό χώρο

Τέσσερις νέοι χώροι -εκ των οποίων οι τρεις είναι ξεκάθαρα αφοσιωμένοι στη σύγχρονη τέχνη- ...

«Μύθος και Εικόνα» στο Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος

Η έκθεση «Μύθος και Εικόνα» αποτελεί ετήσιο θεσμό από το Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος και εστιάζει ...

Graphic Stories #5

Γραφιστική, εικόνες, καλλιγραφία, τεχνολογία, γελοιογραφία είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη ...

X