Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας δόθηκε στις 18 Μαρτίου η παράσταση με το θεατρικό έργο «Το ρέκβιεμ της Τερεζίν», από τη θεατρική ομάδα του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας.

Το θεατρικό έργο Το ρέκβιεμ της Τερεζίν αποτελεί απόδοση του ομώνυμου λογοτεχνικού έργου του Γιόζεφ Μπορ με τις αναγκαίες για τους δραματουργικούς σκοπούς αλλαγές, από τους απόφοιτους της σχολής θεάτρου Δήλου της Δήμητρας Χατούπη.

Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο σε γεγονότα και φρικαλεότητες που βίωσε ο συγγραφέας Γιόζεφ Μπορ στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν.

Το στρατόπεδο του Τερεζίν (ή Τερεζίενσταντ) βρισκόταν κοντά στην Πράγα και οι ναζί το χρησιμοποιούσαν για να δείξουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι οι Εβραίοι περνούν… καλά ζώντας σε ένα θέρετρο. Θεωρητικά παρείχε καλή διαμονή, επαρκή σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως σε γνωστούς Εβραίους και καλλιτέχνες στους οποίους υπόσχονταν ότι θα επιβίωναν. Διάσημοι Εβραίοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη στέλνονταν στο στρατόπεδο αυτό, στο οποίο κάθε μέρα πέθαιναν δεκάδες άτομα κι άλλοι πολλοί στέλνονταν σε άλλα στρατόπεδα για εκτέλεση.

Φωτογραφίες ©Παύλος Βρυωνίδης

Το έργο παρουσιάζει την παράσταση που ετοιμάζουν οι έγκλειστοι στην Τερεζίν κατ’ εντολή των διοικητών του στρατοπέδου για την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού στις 23 Ιουνίου 1944 για να δείξουν τον «παράδεισο» στον οποίο ζούνε. Αντιμέτωποι με τον βέβαιο θάνατο, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να δημιουργήσουν για μια τελευταία φορά πριν σταλούν στους θαλάμους αερίων, μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, μια μουσικoχορευτική παράσταση ως απάντηση στην φρικαλεότητα της ζωής τους εκεί.

 

Η παράσταση του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας δόθηκε στο πλαίσιο των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου που συνεχίζονται μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ραμίρο Ραμίρεζ ο οποίος υπογράφει και τα σκηνικά με τη Δέσποινα Χρίστου. Τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Αναστασιάδου και τη χορογραφία η Έλενα Σωτηριάδου. Τη μουσική επιμέλεια είχε η Έλενα Παπανδρέου. Υπεύθυνος σκηνής ο Χρίστος Μπητς.

Το έργο ερμηνεύουν οι Νίκολα Μητροπούλου, Μαρία Αναστασιάδου, Παρασκευή Λαμπρή, Έλενα Σωτηριάδου, Αρμάνδος Αντωνιάδης, Ελένη Παπανδρέου, Φάνης Χρήστου, Χριστίνα Ζηντιρίδου, Αννα Φιλιππίδου, Χρίστος Μπητς, Πέτυα Λαζάροβα

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Julie, από το National Theatre στην οθόνη του ΘΟΚ

Στο πλαίσιο του προγράμματος National Theatre Live [NT Live], ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου μεταδίδει ...

Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για το 2017

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει την ανανέωση του θεσμού των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ, τροποποιώντας ...

«Τα γράμματα της Ελένης», περφόρμανς με έμπνευση την Ελένη Χαρικλείδου

Μια περφόρμανς η οποία ανταποκρίνεται στην έκθεση «ορατότητες / απηχήσεις» που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο ...

«Αχ αυτά τα Φαντάσματα» από τους Αντι-Δρώντες

Οι Αντι-Δρώντες ανεβάζουν την κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο «Αχ αυτά τα Φαντάσματα», σε ...

Ακροάσεις για τις Δράσεις 2019-2020 στις Αποθήκες ΘΟΚ

Ακροάσεις για τις Δράσεις 2019-20 που θα πραγματοποιηθούν και φέτος στις Αποθήκες ΘΟΚ ανακοίνωσε ...

Επίσημη πρώτη για το έργο “Καρέκλες”

Ανεβάζει αυλαία την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου, το έργο “Καρέκλες” του Ευγένιου Ιονέσκο στο Θέατρο ...

X