Στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας δόθηκε στις 18 Μαρτίου η παράσταση με το θεατρικό έργο «Το ρέκβιεμ της Τερεζίν», από τη θεατρική ομάδα του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας.

Το θεατρικό έργο Το ρέκβιεμ της Τερεζίν αποτελεί απόδοση του ομώνυμου λογοτεχνικού έργου του Γιόζεφ Μπορ με τις αναγκαίες για τους δραματουργικούς σκοπούς αλλαγές, από τους απόφοιτους της σχολής θεάτρου Δήλου της Δήμητρας Χατούπη.

Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο σε γεγονότα και φρικαλεότητες που βίωσε ο συγγραφέας Γιόζεφ Μπορ στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τερεζίν.

Το στρατόπεδο του Τερεζίν (ή Τερεζίενσταντ) βρισκόταν κοντά στην Πράγα και οι ναζί το χρησιμοποιούσαν για να δείξουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι οι Εβραίοι περνούν… καλά ζώντας σε ένα θέρετρο. Θεωρητικά παρείχε καλή διαμονή, επαρκή σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως σε γνωστούς Εβραίους και καλλιτέχνες στους οποίους υπόσχονταν ότι θα επιβίωναν. Διάσημοι Εβραίοι καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη στέλνονταν στο στρατόπεδο αυτό, στο οποίο κάθε μέρα πέθαιναν δεκάδες άτομα κι άλλοι πολλοί στέλνονταν σε άλλα στρατόπεδα για εκτέλεση.

Φωτογραφίες ©Παύλος Βρυωνίδης

Το έργο παρουσιάζει την παράσταση που ετοιμάζουν οι έγκλειστοι στην Τερεζίν κατ’ εντολή των διοικητών του στρατοπέδου για την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού στις 23 Ιουνίου 1944 για να δείξουν τον «παράδεισο» στον οποίο ζούνε. Αντιμέτωποι με τον βέβαιο θάνατο, οι άνθρωποι αυτοί καλούνται να δημιουργήσουν για μια τελευταία φορά πριν σταλούν στους θαλάμους αερίων, μια ύστατη προσπάθεια επιβίωσης, μια μουσικoχορευτική παράσταση ως απάντηση στην φρικαλεότητα της ζωής τους εκεί.

 

Η παράσταση του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας δόθηκε στο πλαίσιο των Παγκύπριων Σχολικών Αγώνων Θεάτρου που συνεχίζονται μέχρι τις 22 Μαρτίου 2019. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ραμίρο Ραμίρεζ ο οποίος υπογράφει και τα σκηνικά με τη Δέσποινα Χρίστου. Τα κοστούμια υπογράφει η Μαρία Αναστασιάδου και τη χορογραφία η Έλενα Σωτηριάδου. Τη μουσική επιμέλεια είχε η Έλενα Παπανδρέου. Υπεύθυνος σκηνής ο Χρίστος Μπητς.

Το έργο ερμηνεύουν οι Νίκολα Μητροπούλου, Μαρία Αναστασιάδου, Παρασκευή Λαμπρή, Έλενα Σωτηριάδου, Αρμάνδος Αντωνιάδης, Ελένη Παπανδρέου, Φάνης Χρήστου, Χριστίνα Ζηντιρίδου, Αννα Φιλιππίδου, Χρίστος Μπητς, Πέτυα Λαζάροβα

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

O “Άμλετ” στο θέατρο Σπούτνικ

H Fresh Target Theatre Ensemble παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του William Shakespeare Άμλετ από ...

Εβδομάδα κυπριακού θεάτρου στην Αθήνα

Από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου πραγματοποιείται η Εβδομάδα κυπριακού θεατρικού έργου στην ...

«Έξω από την πόρτα του Στάλιν» στη Λευκωσία

Το θέατρο Versus ταξιδεύει στη Λευκωσία με το έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου «Έξω από ...

«Απαγορευμένες ιστορίες» στο Πάφος2017

Για πρεμιέρα -δικαιωματικά- στην Κύπρο ετοιμάζεται η διεθνής ομάδα Ludens Ensemble, με έδρα το ...

Ακύρωση παραστάσεων για «την αρρώστια της νιότης»

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ενημερώνει το κοινό ότι ακυρώνονται οι παραστάσεις για το έργο ...

«Ο Καρυοθραύστης» του Royal Ballet σε αναμετάδοση στο Ριάλτο

Η «κατ’ εξοχήν» Χριστουγεννιάτικη παράσταση του Royal Ballet, «Ο Καρυοθραύστης», παρουσιάζεται σε αναμετάδοση από το Royal ...

X