«ἔργον ἀτελές» από τη θεατρική ομάδα 8Χ8

Το έργο παρουσιάζεται με τη μορφή αναλογίου και είναι βασισμένο στα κείμενα «Πεθαίνω Σαν Χώρα» και «Λήθη» του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη.

Μετά την παρουσίαση της πρώτης της παραγωγής με το έργο του Στέφαν Τσβάιχ «Σκακιστική Νουβέλα», η Θεατρική Ομάδα 8×8 επιστρέφει με το αναλόγιο «ἔργον ἀτελές», που βασίζεται στα κείμενα «Πεθαίνω Σαν Χώρα» και «Λήθη» του σημαντικού Έλληνα συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη.

Ο λόγος του Δημητριάδη είναι αιχμηρός, καταγγελτικός αλλά συγχρόνως ποιητικός και ακούγεται από τους ηθοποιούς οι οποίοι «σαν ένας σύγχρονος Χορός γίνονται μια κοινή αφηγηματική φωνή», όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Ἔργον ἀτελές teaser from 8×8 Theatre Group on Vimeo.

«Mια γυναίκα… δεν είναι σαν μια χώρα που αξιοποιεί τα ερείπιά της, τους τάφους της… που τα ξεπουλάει όλα για εθνικό συνάλλαγμα… ζώντας απ’ αυτά. Εγώ δε θέλω να ’μαι χώρα. Δεν είμαι χώρα. Δεν θέλω να είμ’ αυτή η χώρα (…) Εγώ θέλω να είμαι η ζωή, θέλω να ζήσω, θα ’θελα να ζήσω, θά ’θελα να μπορούσα να ζήσω, θα ’μουν ευτυχισμένη τώρα αν ήθελα να ζήσω…όμως αυτή η χώρα δε μ’ αφήνει να το θέλω, δε μ’ αφήνει να είμαι η ζωή, να δίνω τη ζωή…».

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημητριάδης αναφερόμενος στο έργο “Πεθαίνω Σαν Χώρα”: «Εύχομαι να έρθει γρήγορα ο θάνατος αυτός, γιατί ούτως ή άλλως δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε. Είναι νομοτελειακό. Βρισκόμαστε στην κίνηση ενός μηχανισμού ο οποίος δεν θα σταματήσει παρά μόνο όταν θα έχει ολοκληρώσει την τροχιά του. Μέσα σε όλο αυτό υπάρχει και πολλή ζωή γύρω μου. Και θα νικήσει στο τέλος.»

Η Βικτώρια Φώτα και ο Γιάννης Καραούλης συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία του έργου, το οποίο επίσης ερμηνεύουν μαζί με τους Μικαέλα Θεοδουλίδου και Βασίλη Χαραλάμπους. Στο αναλόγιο ακούγεται η φωνή της Λένιας Σορόκου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Ελένη Ιωάννου και τη μουσική η Χριστίνα Γεωργίου ενώ τους σχεδιασμούς φωτισμών ανέλαβε η Σεσίλια Τσελεπίδη.

+ 1, 2 Απριλίου στις 20:00 στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Λευκωσία και 4 Απριλίου στις 20:30 στην Υπόγεια Σκηνή/Πολυχώρος Συνεργείο, Λεμεσός. Εισιτήρια προς 5 ευρώ. Είσοδος ελεύθερη για νέους έως 25 ετών. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 99569806. 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Εργαστήρια της Τρίτης» στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν στο Θεατρικό Καταφύγιο ΘΟΚ ως «Εργαστήρια της Τετάρτης» κατά ...

Παραγωγές του Φεστιβάλ Κύπρια στο Θέατρο Ριάλτο

Πέντε αξιόλογες παραστάσεις από το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια φιλοξενεί στη σκηνή του το Θέατρο ...

Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Μποστ: τελευταίες παραστάσεις

Ολοκληρώνεται η περιοδεία της καλοκαιρινής παραγωγής της ΕΘΑΛ Ρωμαίος και Ιουλιέτα του Μποστ, σε ...

Ακροάσεις στον ΘΟΚ

Ακροάσεις για τις νέες παραγωγές του για τη σεζόν 2019-2020 διοργανώνει ο Θεατρικός Οργανισμός ...

Αυτό είναι το ρεπερτόριο της ΕΘΑΛ για το 2020

Με μια από τις μεγαλύτερες και τραγικότερες ιστορίες αγάπης, το έργο «Αβελάρδος και Ελοΐζα», ...

Μία τελευταία παράσταση για την «Άλκηστη»

Μετά την μεγάλη επιτυχία της παράστασης στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2018, η ...

X