Εμπλουτίζοντας την παράδοση που έχει δημιουργήσει, να συμβάλλει με ποικίλους τρόπους στην πολιτιστική ανάπτυξη της Πάφου, το ξενοδοχείο Αλμύρα απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε οποιονδήποτε επιθυμεί τη συμμετοχή, για το νέο του πρότζεκτ.

Σε επιμέλεια του καλλιτέχνη Γιάννη Σακέλλη, το πρότζεκτ έχει τίτλο «Τα κατώφλια της ζωής» και το σκεπτικό έχει ως εξής:

Παρατηρώντας τους ενοίκους και τους επισκέπτες να διασχίζουν τις πύλες του ξενοδοχείου, θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω τη σημειολογία του περάσματος από την πόρτα και το κατώφλι και την ψυχική και πνευματική φόρτιση η οποία σφραγίζει κάθε άνθρωπο, κατά τη μετάβασή του από έναν οποιοδήποτε χώρο σε κάποιον άλλο.

Η στιγμή αυτή (μια φαινομενικά ασήμαντη στιγμή) έχει κρίσιμες επιδράσεις στο εσωτερικό σύμπαν του ανθρώπου, σε συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο, και μπορεί να μορφοποιεί και να συμβολίζει μιαν ουσιώδη, υπαρξιακή μετατόπιση.

Το γεγονός ότι αυτή η κίνηση είναι ελάχιστη, αλλά και η εξοικείωσή μας με τον τόπο του κατωφλιού και με την ίδια την πόρτα ως αντικείμενο, μας στερούν την επίγνωση των αλλαγών που έχει προκαλέσει η κίνηση μέσα μας, καθώς και τον ρόλο της πόρτας ως ορόσημου ή και ρυθμιστή στην προσωπική βιογραφία του καθενός.

Το ξενοδοχείο Αλμύρα καλεί όλους τους ανθρώπους της Κύπρου να αναλογιστούν τέτοιες κρίσιμες στιγμές της ζωής τους, κατά τις οποίες η είσοδος ή η έξοδος από έναν χώρο, απέκτησε, γι’ αυτούς, μια μοναδική και καθοριστική σημασία.

Κατόπιν, τους καλεί να φωτογραφίσουν εκείνες τις πόρτες, τα κατώφλια της ζωής τους (τα μεταβατικά σημεία / σημεία καμπής), και να στείλουν τις εικόνες με ένα συνοδευτικό κείμενο, όπου θα επεξηγούν τον λόγο που έκαναν αυτήν την επιλογή, δηλαδή την ιστορία η οποία κρύβεται κυριολεκτικώς πίσω από την πόρτα, ή πάνω σε αυτήν, στο κατώφλι.

Όταν οι φωτογραφίες αυτές συγκεντρωθούν, θα διανεμηθούν σε εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι θα εμπνευστούν από την εικόνα και την ιστορία, και θα μεταβάλουν την πόρτα σε έργο τέχνης, με βάση τη δημιουργική ιδιοσυγκρασία και την προσωπική τους ευαισθησία.

Τα έργα που θα προκύψουν θα εκτεθούν στο ξενοδοχείο Αλμύρα στις 19 Οκτωβρίου 2019 μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου 2019 και θα τεθούν προς πώληση. Το 50% από τα χρήματα τα οποία θα συγκεντρωθούν, θα δοθεί σε ιδρύματα που στηρίζουν συνανθρώπους μας οι οποίοι είναι άστεγοι ή / και εκτοπισμένοι, οι οποίοι στερούνται, δηλαδή, το προνόμιο της διάβασης μιας πόρτας, ενός κατωφλιού, που οδηγεί σε έναν οικείο, φιλόξενο χώρο.

Την διεύθυνση και οργάνωση της εκδήλωσης έχει ο εικαστικός Γιάννης Σακέλλης.

+ Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν τις φωτογραφίες και το κείμενο τους ηλεκτρονικά στο sakellisy@hotmail.com μέχρι τις 30/06/2019. Περισσότερες πληροφορίες στο 99 478162 / sakellisy@hotmail.com

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας Μ.Ο.V.E

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση Φωτογραφίας Move – Motivating others through voices ...

Έκθεση ζωγραφικής «Abstraction» του Χρίστου Χρίστου

Τη νέα του εικαστική πρόταση με τίτλο «Abstraction» θα παρουσιάσει ο καλλιτέχνης Χρίστος Χρίστου, από την ...

«Διαυγές Όνειρο» από τους Πανίκο Τεμπριώτη και Γιώργο Κούμουρο

Ο γλύπτης Πανίκος Τεμπριώτης και ο ζωγράφος Γιώργος Κούμουρος παρουσιάζουν μια κοινή έκθεση στην ...

‘Εκθεση της Chiaki Kamikawa

Η ατομική έκθεση της εικαστικού Chiaki Kamikawa από την Ιαπωνία με τον τίτλο «We ...

Έκθεση φωτογραφίας ‘We Care, We Act’

Το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ διοργανώνει μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «We Care, We Act», ...

«Σημειώσεις ζωγραφικής» στην Art Seen

H Art Seen παρουσιάζει την ομαδική έκθεση με τίτλο Painting Notes (Σημειώσεις Ζωγραφικής), σε επιμέλεια ...

X