Για την αποκατάσταση του έργου του με τίτλο «Ψήφισμα» εργάζεται αυτό το διάστημα ο γλύπτης Θεόδουλος Γρηγορίου.

Το εμβληματικό μνημείο το οποίο βρίσκεται στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, στο κέντρο της Λευκωσίας, έχει υποστεί φθορές προερχόμενες από τον χρόνο, την ανθρώπινη παρέμβαση αλλά και την αδυναμία/αδιαφορία του Δήμου Λευκωσίας, ιδιοκτήτη του έργου, για την τακτική συντήρησή του.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ίχνος εκτίμησης της τέχνης, ξεκινούν τα δεινά», σχολιάζει στον «Π» ο Θεόδουλος Γρηγορίου, ο οποίος δημιούργησε το μνημείο το 1995, ύστερα από διαγωνισμό που προκήρυξαν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στο πλαίσιο του θεσμού του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Μήνα.

Ο ίδιος ο γλύπτης, Θεόδουλος Γρηγορίου, εργάζεται αυτές τις μέρες για την αποκατάσταση του έργου. Φωτογραφία ©Ελένη Παπαδοπούλου

«Οτιδήποτε κατασκευάσεις χρειάζεται συντήρηση», σχολίασε ο γλύπτης, εξηγώντας ότι για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το «Ψήφισμα» αυτή τη στιγμή συντείνουν τόσο η φθορά του χρόνου, η απουσία τακτικής συντήρησης εκ μέρους του Δήμου αλλά και «η ασυδοσία του κοινού», το οποίο με τις πράξεις του επέδειξε ίχνος σεβασμού στο έργο.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο του γλυπτού βρέθηκαν από κουτάκια αναψυκτικών μέχρι αποτσίγαρα ενώ υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι κάποιοι επιχείρησαν να ξεκολλήσουν γράμματα που ήταν τοποθετημένα μέσα στο τσιμέντο [!].

«Οι κύριες ζημιές του έργου προήλθαν από την ανθρώπινη δραστηριότητα και είναι καλό να το τονίσουμε ώστε το κοινό να είναι προσεκτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγορίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο σεβασμός απέναντι σε ένα έργο έρχεται όταν και ο ιδιοκτήτης του ίδιου έργου το συντηρεί και το φροντίζει αρκετά ώστε να χαίρει σεβασμού.

Σύμφωνα με τον γλύπτη, υπήρξε προσπάθεια να αφαιρεθούν μεταλλικά γράμματα τα οποία είναι τοποθετημένα μέσα στο τσιμέντο. Φωτογραφία ©Ελένη Παπαδοπούλου

Από το 1995, πριν από 24 χρόνια δηλαδή, οπότε το έργο τοποθετήθηκε σε ένα χώρο – ορόσημο της Λευκωσίας, το «Ψήφισμα» συντηρήθηκε άλλη μια φορά ξανά, πριν δέκα χρόνια, οπότε συμπληρώθηκαν μόνο γράμματα που έλειπαν ή που έπαθαν ζημιά.

Η παρούσα αποκατάσταση του έργου είναι λίγο πιο ενδελεχής και περιλαμβάνει τόσο τη συμπλήρωση γραμμάτων αλλά και την αποκατάσταση των βελών που υπάρχουν στο κέντρο του έργου. Θα τοποθετηθεί, επίσης, προστατευτικό μέταλλο γύρω από το έργο.

Το «Ψήφισμα» [1995] του Θεόδουλου Γρηγορίου είναι ένα έργο δημόσιου χώρου στο οποίο αναγράφονται με μεταλλικά γράμματα τα άρθρα της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πρόκειται για μια σιωπηρή διαμαρτυρία», σχολιάζει ο καλλιτέχνης επισημαίνοντας τη σχέση λόγου και πράξης στο εν λόγω γλυπτό.

Το έργο δόθηκε ως δωρεά από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προς τον Δήμο Λευκωσίας που ανέλαβε -και έχει την υποχρέωση για- τα έξοδα συντήρησης του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποκαθίσταται με απόφαση του Δήμου Λευκωσίας ύστερα από σχετικό δημοσίευμα του «Π».

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Excavating Contemporary Archaeology

Οι Χάρις Επαμεινώνδα, Cristina Lucas, Hwayeon Nam, Amalie Smith και Francisco Tropa συμμετείχαν στο ...

Ανοίγει η έκθεση με τα έργα που διασώθηκαν στην Αμμόχωστο

Eνα χρόνο μετά την ανακοίνωση της επιστροφής 219 έργων τέχνης από την Αμμόχωστο ως ...

«Παράδοξη Αφροδίτη»: το σημείωμα των επιμελητριών

Στο επίσημο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 εντάσσεται η μεγάλη εικαστική έκθεση ...

Εγκαίνια για την έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Φιακά

Με τις λέξεις του Τζούλιο Σαβορνάν, του δημιουργού της ενετικής οχύρωσης της Λευκωσίας Solamente ...

Δυο Προβολές και μια Έκθεση στο The Island Club

Στο πλαίσιο της τρίτης ετήσιας συνεργασίας του με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το ...

Πάρης Ανδρέου Χατζηπαύλου: Ζωγράφος «από κούνια»

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Μόλις έκλεισε τα πέντε του χρόνια και παρουσίασε την πρώτη ...

X