Στην περίφημη Tate Modern στο Λονδίνο θα παρουσιαστούν έργα του Χριστόφορου Σάββα, η αναδρομική έκθεση του οποίου ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2019 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης, στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του 2020 και θα περιλαμβάνει τόσο έργα του πρωτοπόρου της σύγχρονης κυπριακής τέχνης αλλά και αρχειακό υλικό που παρουσιάστηκε στην έκθεση στη Λευκωσία.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του «Π», η έκθεση έργων του Σάββα στη Tate συζητείται παράλληλα με την ενδεχόμενη παρουσίαση μέρους της συλλογής της Tate στο κτήριο της ΣΠΕΛ. Ωστόσο οι συζητήσεις μεταξύ Tate και Πολιτιστικών Υπηρεσιών βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Καβγάς για το πότε

Εμπόδια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βάζει η… εσωτερική αντιπαράθεση εντός των ΠΥ σχετικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορεί να γίνει αυτή η συνεργασία. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ευκαιρία πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες για την ίδρυση του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΣΤ Κύπρου) ώστε η ανταλλαγή να γίνει σε σωστά πλαίσια.

Χάρη στην οικογένειά του

Η γέφυρα που συνδέει την Tate με τον Χριστόφορο Σάββα είναι η οικογένεια του Κύπριου καλλιτέχνη η οποία βρίσκεται στην Αγγλία, όπου και ο ίδιος διέμενε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η απόφαση της Τate να παρουσιάσει έργα του Σάββα στο Λονδίνο, όπου ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Ιουλίου 1968, ακολουθεί τη συμμετοχή της Κύπρου στη Μπιενάλε Βενετίας με έργα του Κύπριου καλλιτέχνη.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το “Π” τιμά το έθιμο του πρωταπριλιάτικου ψέματος. Η είδηση για τα έργα του Χριστόφορου Σάββα στην Tate ήταν το πρωταπριλιάτικο μας θέμα για το 2019.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η ομάδα Lollipop Youth Theatre ξανά στο Φεστιβάλ Τεχνών Κίνας

Η θεατρική ομάδα Lollipop Youth Theatre Group προσκλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να λάβει ...

Διήμερο αφιέρωμα στην Κύπρο σε Κρατικό Πανεπιστήμιο Ρωσίας

Ένα διήμερο αφιερωμένο στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε, στις  11-12 Μαΐου, στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κουμπάν, ...

Ο Dimitri G στο Eyekon Comic Con

To φετινό Eyekon Comic Con ολοκληρώθηκε αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στο ενδιαφερόμενο κοινό. Ο ...

«Τα τραγούδια των γειτόνων μου» | Παρουσίαση σε συνέδριο στην Αθήνα

Σε ένα συνέδριο με τίτλο «Μάτια Διάπλατα Ανοιχτά», το οποίο πραγματοποιείται στις 12 Φεβρουαρίου ...

Γιώργος Τορναρίτης | Η μαγεία της τοπιογραφίας

Η εικαστική πρόταση του Γιώργου Τορναρίτη με γενικό τίτλο «Η μαγεία της τοπιογραφίας» παρουσιάζεται από ...

Asila Music Festival για καλό σκοπό

Μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες από τον χώρο της αρχιτεκτονικής και της τέχνης κινητοποιήθηκαν για ...

X