Fashion Awareness Festival 

Το Fashion Revolution Cyprus και η κοινότητα του Agora Project σας προσκαλούμε στο Fashion Awareness Festival @ AGORA PROJECT, στις 19-21 Απριλίου, στην Δημοτική Αγορά Λευκωσίας, Πλατεία Δημαρχείου.

Με την στήριξη του Δήμου Λευκωσίας,  NiMAC, Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Εγχώριοι σχεδιαστές, χειροτέχνες και καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας του Agora Project, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια γιορτή αλληλεγγύης και αγάπης για την μόδα.

Η βιομηχανία της μόδας κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως στις αιτίες ύπαρξης της σύγχρονης δουλείας, μετά την βιομηχανία του σεξ. Ανήλικα παιδιά, γυναίκες και άνδρες από αναπτυσσόμενες χώρες, και όχι μόνο, εργάζονται σε συνθήκες ανθυγιεινές, χωρίς μέτρα ασφαλείας, με εξαντλητικά ωράρια, λαμβάνοντας μισθούς φτώχειας. Δεν τους αντιπροσωπεύουν συνδικάτα, και ως επί το πλείστον η εργασία είναι μαύρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Oι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά είναι η σεξουαλική, λεκτική και σωματική βία, η έλλειψη ποιότητας ζωής και οι φυλετικές και έμφυλες διακρίσεις. Το 80% των εργαζομένων είναι γυναίκες, χωρίς καμιά ελπίδα προαγωγής και αύξησης στον μισθό τους, με μόνο κριτήριο το φύλο τους.

Η βιομηχανία της μόδας κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως στις αιτίες που μολύνουν το περιβάλλον μας, μετά το πετρέλαιο. Ένα ρούχο για να κατασκευασθεί, περνά από πολλά στάδια. Σε όλα αυτά, εμπλέκονται σοβαρές πηγές ρύπανσης όπως, φυτοφάρμακα, τεράστιες ποσότητες νερού για την καλλιέργεια, πλύση, βαφή και επεξεργασία των πρώτων υλών για να μετατραπούν σε ύφασμα. Χημικές και τοξικές βαφές και διαδικασίες για να πάρουν μορφή τα υφάσματα και να κατασκευαστούν τα ρούχα, οι οποίες καταλήγουν όλες στον υδροφόρο ορίζοντα. Κάψιμο του περισσευούμενου αποθέματος, ή λόγω ακύρωσης μιας παραγγελίας. Ρίψη των υφασμάτων και ρούχων που περισσεύουν στις χωματερές, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα υλικά να κάνουν τον πλανήτη μας να ασφυκτιά και να καταστρέφεται. Το πρόβλημα εντείνεται περισσότερο λόγω του υπερκαταναλωτισμού μας, απόρροια του οποίου είναι οι παρορμητικές αγορές φθηνών, συνθετικών ρούχων, που φοράμε για μια σεζόν και μετά καταλήγουν στα σκουπίδια.

Όλοι μας έχουμε την δύναμη αλλάζοντας τις αγοραστικές μας συνήθειες να κάνουμε την μόδα δύναμη καλού, και να πιέσουμε για θετική αλλαγή. Όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό. Στο Fashion Awareness Festival at Agora Project, θα ενημερώσουμε τους επισκέπτες μας για τα κακώς κείμενα της μόδας, για να είναι πιο προσεκτικοί και υπεύθυνοι καταναλωτές. Πέρα από την ενημέρωση όμως, θα μάθουν εύκολους, και διασκεδαστικούς τρόπους για να παρατείνουν την ζωή των παλιών τους ρούχων, να κάνουν καλό στο περιβάλλον, και να προκαλέσουν θετικό αντίκτυπο στους φίλους και αγαπημένους τους. Γι’ αυτόν τον λόγο, στηρίζουμε τους εγχώριους σχεδιαστές, χειροτέχνες και καλλιτέχνες, καθώς και όσους λειτουργούν με βάση την βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία.

Το Fashion Awareness Festival @ Agora Project είναι μια γιορτή αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο και στον πλανήτη μας. Πλέον, το να είσαι στην μόδα συνεπάγεται το να νοιάζεσαι για το καλό των άλλων. Ελάτε μαζί μας σε αυτό το υπέροχο ταξίδι.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Παρασκευή 19/04: 18.00- 22.00

POP UP MARKET | Βιώσιμοι σχεδιαστές, χειροτέχνες και καλλιτέχνες της Κύπρου θα είναι εκεί για να   γνωριστείτε από κοντά και θα πωλούν τις δημιουργίες τους.

BOOKS AND CLOTHING SWAP BAZAAR | Ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων.

ART & COSTUME EXHIBITION | Έκθεση έργων τέχνης και κοστουμιών εμπνευσμένα από τις αρχές του Fashion Revolution. ( Ωδή στα χειροποίητα ρούχα, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, ανθρώπινα δικαιώματα, κ.ά. )

PHOTO BOOTH | Χώρος φωτογράφισης με τις αφίσες του  Fashion Revolution #whomademyclothes ?

 19.00- 20.30 MOVIE SCREENING: The True Cost of Fashion.

20.30- 22.00 NETWORKING PARTY.

 

Σάββατο 20/04:  11.00- 22.00

POP UP MARKET | Βιώσιμοι σχεδιαστές, χειροτέχνες και καλλιτέχνες της Κύπρου θα είναι εκεί για να γνωριστείτε από κοντά και θα πωλούν τις δημιουργίες τους.

BOOKS AND CLOTHING SWAP BAZAAR | Ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων.

NGOs HALL | Οργανώσεις που ασχολούνται με τα θέματα και τις αξίες του Fashion Revolution, θα είναι εκεί για να σας ενημερώσουν και να μάθετε από πρώτο χέρι για το έργο τους.

ART & COSTUME EXHIBITION | Έκθεση έργων τέχνης και κοστουμιών εμπνευσμένα από τις αρχές του Fashion Revolution. ( Ωδή στα χειροποίητα ρούχα, ανακύκλωση υλικών, ανθρώπινα δικαιώματα, κ.ά. )

ADULTS & KIDS WORKSHOPS | Εργαστήρια ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και αναβάθμισης  ρούχων, καθώς και εκμάθηση παραδοσιακών κυπριακών τεχνικών διακόσμησης, όπως λευκαρίτικο και καπουθκιώτικο ψαθί για μικρούς και μεγάλους.

PHOTO BOOTH | Χώρος φωτογράφισης με τις αφίσες του  Fashion Revolution #whomademyclothes ?

VEGANVEGETARIAN FOOD STALLS | Χορτοφαγικές νοστιμιές από αγνά υλικά.

14.00- 16.00 UPCYCLING POINT | Δωρεάν επιδιόρθωση ρούχων και υποδημάτων από επαγγελματίες, για να μάθουμε να αγαπάμε τα ρούχα μας.

 17.00- 19.00 DISCUSSIONS | Συζητήσεις και ομιλίες από ειδικούς σε θέματα βιωσιμότητας, πολιτισμού, περιβάλλοντος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

19.00- 20.30 Movie ScreeningONE OVER MANY (40’)

Ακολουθεί συζήτηση για τις κοινωνικές επιχειρήσεις με την Δρ. Φιόρη Ζαφειροπούλου, ιδρύτρια των SOFFA.gr (Social Fashion Factory), Zita Hellas, Συντονίστρια του FashionRevolution Greece και ειδικό σε θέματα βιωσιμότητας, ανθρώπινου εμπορίου και κοινωνικών επιχειρήσεων.

20.30- 22.00 PERFORMANCES AND NETWORKING PARTY.

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/04 : 11.00- 22.00

POP UP MARKET | Βιώσιμοι σχεδιαστές, χειροτέχνες και καλλιτέχνες της Κύπρου θα είναι εκεί για να   γνωριστείτε  από κοντά και θα πωλούν τις δημιουργίες τους.

BOOKS AND CLOTHING SWAP BAZAAR | Ανταλλαγή ρούχων και βιβλίων.

ART & COSTUME EXHIBITION | Έκθεση έργων τέχνης και κοστουμιών εμπνευσμένα από τις αρχές του Fashion Revolution. ( Ωδή στα χειροποίητα ρούχα, ανακύκλωση υλικών, ανθρώπινα δικαιώματα, κ.ά. )

ADULTS & KIDS WORKSHOPS | Εργαστήρια ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και αναβάθμισης ρούχων, καθώς και εκμάθηση παραδοσιακών κυπριακών τεχνικών διακόσμησης, όπως λευκαρίτικο και καπουθκιώτικο ψαθί για μικρούς και μεγάλους.

PHOTO BOOTH | Χώρος φωτογράφισης με τις αφίσες του  Fashion Revolution #whomademyclothes ?

VEGANVEGETARIAN FOOD STALLS | Χορτοφαγικές νοστιμιές από αγνά υλικά.

11.00- 16.00 UPCYCLING POINT | Δωρεάν επιδιόρθωση ρούχων και υποδημάτων από επαγγελματίες, για να μάθουμε να αγαπάμε τα ρούχα μας.

PERFORMANCES | Ταλαντούχοι καλλιτέχνες και ακτιβιστές εμπνέονται από θέματα όπως η παιδική εργασία, η  μόλυνση του περιβάλλοντος, ο υπερκαταναλωτισμός ρούχων και η ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίησή τους.

18.30 SUSTAINABLE CATWALK and NETWORKING PARTY.

Το Fashion Awareness Festival @ AGORA PROJECT κορυφώνεται με μια επίδειξη μόδας διαφορετική από τις άλλες. Οι νέοι, καινοτόμοι, ηθικοί και βιώσιμοι σχεδιαστές και καλλιτέχνες της Κύπρου ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δείτε το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας. Είναι η φρέσκια μας ματιά στα πράγματα. Η ελπίδα. Η γιορτή του καλοφτιαγμένου και ηθικού ρούχου, φορεμένα από καθημερινούς ανθρώπους όλων των μεγεθών.

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ξεκινά η ανάπλαση του περιμετρικού τόξου της Τάφρου

Τα συμβόλαια για την κατασκευή του έργου «Ανάπλαση εξωτερικού περιμετρικού τόξου τάφρου – Φάση ...

Αστικές Λεπτομέρειες στη βιτρίνα του Regina Cinema #3

Η καλλιτεχνική ομάδα TWOFOURTWO πήρε σειρά στο πρότζεκτ «Αστικές Λεπτομέρειες / Regina Cinema» το ...

Ο Ξυλούρης της Ειρήνης και της Μουσικής «καλωσορίζει» τους επισκέπτες των Ανωγείων

«Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο αδερφέ μου… Εμείς τραγουδάμε ...

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στο Μόλο Λεμεσού

Σε μια εγκάρδια γιορτή αγάπης και φιλοξενίας εξελίχθηκε η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Κυπριακός ...

Φεστιβάλ Λάρνακας 2018

Σηκώνει αυλαία απόψε το Φεστιβάλ Λάρνακας 2018, το οποίο έρχεται με μία σειρά πολιτιστικών ...

Εξερευνούμε το Δάσος Μαχαιρά

Εξερευνήστε το Δάσος Μαχαιρά την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στις 10:00πμ και βιώστε τη ...

X