«Όψεις και απόψεις» είναι ο τίτλος της έκθεσης της Σίλιας Φιλίππου, η οποία εγκαινιάζεται στις 4 Απριλίου στη γκαλερί Γκλόρια, στη Λευκωσία.

«Η μητέρα φύση, το μέρος όπου ο άνθρωπος αισθάνεται άνετα, το στοιχείο που τον δέχεται όπως είναι. Εκεί που δεν χρειάζεται να προσποιηθεί την εικόνα του και με την πιο απλή περιβολή, ακόμα και γυμνός, αισθάνεται άνετα. Ένα με το περιβάλλον. Κολυμπάει, τρέχει, φωνάζει, πετάει πέτρες στη θάλασσα, ξαπλώνει στη γη, κάνει κάθε είδους τρέλα, νοιώθει και χαίρεται γιατί αισθάνεται το χώρο δικό του. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον προσπαθεί να μας μεταφέρει η Σίλια με τους πίνακές της για να μας κάνει να νοιώσουμε το συναίσθημα», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της γκαλερί. «Το συναίσθημα και την πεποίθηση ότι ένα κομμάτι του κόσμου μας ανήκει, ότι δεν χάθηκαν όλα, ότι υπάρχει ακόμα η ελπίδα».

Ποια είναι
Η Σίλια Φιλίππου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι παντρεμένη με τον καλλιτέχνη Αλέξανδρο Σαντή, έχουν δύο γιούς και ζουν στην Αθήνα. Το 1984 αφού δίνει εξετάσεις εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους Νίκο Κεσσανλή, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Ι. Αφεντάκη – Δανασσή, Παύλο Χριστοδουλίδη, Γιάννη Βαλαβανίδη και άλλους. Το 1985 εκλέγεται για να εκπροσωπήσει την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στο 1ο Συνέδριο Νεολαίας στο Στρασβούργο. Το 1987 παίρνει μέρος στο πρώτο Συμπόσιο Γλυπτικής και ποίησης που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Χάλκης. Το 1989 αποπερατώνει τις εργαστηριακές και θεωρητικές σπουδές της με Άριστα στο εργαστήριο του ψηφιδωτού και σε όλα τα θεωρητικά μαθήματα. Το 1977-80 φοίτησε στη Σχολή Διακοσμητικών και Εικαστικών Τεχνών ‘’ ΒΑΚΑΛΟ’’ με τους Δανιήλ Γουναρίδη, Βαγγέλη Δημητρέα, Θανάση Στεφόπουλο, Ελένη Βακαλό και στη σκηνογραφία με καθηγητή το Δαμιανό Ζαρίφη. Το 1982 ανέλαβε την κατασκευή τοιχογραφίας με θέμα την Ακρόπολη των Αθηνών στη Νυρεμβέργη.

 

Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε (Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών Ελλάδος), μέλος του Ε.ΚΑ.ΤΕ. (Εικαστικό Επιμελητήριο Κύπρου) και μέλος του ΕΙ.ΚΑ. (Ένωση Κυπρίων Καλλιτεχνών). Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Έχει επίσης εκθέσει τα έργα της σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

+ Η έκθεση ανοίγει στις 4 Απριλίου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 20 Απριλίου 2019 στην Γκαλερί Γκλόρια [Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία 1075]. Πληροφορίες τηλ. 22762605. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:30-12:45 και 17:30 – 20:00 Σάββατο 10:30 – 12:45

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Τα μυστικά ενός βασιλικού πορτρέτου» σε μια έκδοση

Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός βασιλικού πορτρέτου στην έκδοση «The ...

Αναδρομή στο «Βιβλίο του καλλιτέχνη» στην Κύπρο

Μια αναδρομή στα «βιβλία του καλλιτέχνη» στην Κύπρο από το 1960 μέχρι σήμερα παρουσιάζει ...

Αδωνης Αρχοντίδης: Η εμπειρία του 1ου Makershouse

Δώδεκα δημιουργοί ή καλλιτεχνικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης του χώρου, του εξοπλισμού ...

Ανοιχτή Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για καλλιτέχνες των νήσων της Μεσογείου

Ραφαέλ Βέλλα: Αρχιπέλαγος Το Archipelago είναι ένα συνεργατικό καλλιτεχνικό έργο του Μαλτέζου καλλιτέχνη και ...

To καθεστώς του καλλιτέχνη

Λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή του καλλιτέχνη -όχι μόνο του εικαστικού αλλά και του ηθοποιού, ...

Λίγα λουλούδια, αν θέλεις, στείλε μου…

«Να θυμάσαι πως το χειμώνα εκεί,                  ...

X