Τη νέα του έκθεση ψηφιδωτού παρουσιάζει ο Λαζαρής Αργυρού στην γκαλερί Αποκάλυψη, από τις 5 Απριλίου και μέχρι τις 20 του μήνα.

«Ένας πηγαίος αληθινός καλλιτέχνης που με υποδειγματικό πείσμα αυτομορφώθηκε και εκφράζει με την τέχνη του τον τόπο του που τόσο αγαπά» είναι ο Λαζαρής Αργυρού, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για τη νέα έκθεση του καλλιτέχνη.

«Αγνοώντας τις αμέτρητες δυσκολίες επιβίωσης, ο Λαζαρής Αργυρού επιμένει να αγοράζει στυπόχαρτα και τις μπογιές του και να τριγυρνά αμέτρητες ώρες στους ποταμούς, στις ακρογιαλιές, στα βουνά για να συλλέγει τις πέτρες που θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για τα υπέροχα ψηφιδωτά του. Ο Αργυρού δοκιμάζει διάφορα υλικά και τεχνικές της ζωγραφικής αλλά και της γλυπτικής και λαξεύοντας τις αληθινές πέτρες δοκιμάζεται στο ψηφιδωτό.

Η προσέγγιση του σ΄όλα τα είδη τέχνης που καταπιάνεται είναι γεμάτη αλήθεια και τιμιότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί κυρίως στο ψηφιδωτό, ένα είδος που απαιτεί ιδιαίτερη προσήλωση, γνώσεις και πολύ χρόνο. Τις πέτρες που επιλέγει, τις τεμαχίζει, τις λαξεύει με το χέρι και το κοπίδι και τους δίνει τα διάφορα σχήματα και μεγέθη που απαιτεί η σύνθεση. Τα ψηφιδωτά του είναι έργα με ξεχωριστή αξία μέσα από μια ειλικρινή απλότητα.

Είναι τα υλικά του απόλυτα φυσικές πέτρες από διάφορες περιοχές της πατρίδας, Κλήρου, διάριζος ποταμός, περιοχή Ακάμα, φαράγγια στις Αρόδες κ.τ.λ, μ’αυτή την συγκομιδή των κατάλληλων μέτρων, η φύση χαρίζει τα δικά της χρώματα και μ’αυτό τον τρόπο διεκπεραιώνει ο καλλιτέχνης τις ψηφιδωτές συνθέσεις του.

Ο Λαζαρής Αργυρούέχει αφιερώσει όλη του την ζωή στη τέχνη του, την έκανε κτήμα του και αποτελεί πλέον την μοναδική του ενασχόληση.

Με θέματα που αγγίζουν αποκλειστικά τους ανθρώπους, τις ενασχολήσεις τους το τοπίο της υπαίθρου ο Αργυρού σιωπηλά και σεμνά δημιουργεί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και η δουλεία του έχει απόκτηση πιά την δική της ταυτότητα και αξία, έχει αναγνωριστεί και κατέχει μια θέση προσωπική στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου.

Στην παρούσα έκθεση ο Λαζαρής επέλεξε να παρουσιάσει μόνο τα ψηφιδωτά έργα του διαφόρων διαστάσεων και μεγεθών. Ένας ανεξάντλητος κόσμος που χαράζεται στο τσιμέντο ή στο πλακάζ μέσα από τις μικρές ψηφίδες παίρνει πνοή και νόημα δίνει συναισθήματα ελευθερίας, ομορφιάς δύναμης και πίστης. Η θρησκεία, η ζωή στην ύπαιθρο, τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, τα αγαπημένα ζώα και πουλιά και άλλα καθημερινά αποτελούν τα θέματα που διαπραγματεύεται.

Το ψηφιδωτό σαν τέχνη εμπεριέχει τις γνώσεις και την επιδεξιότητα που απαιτείται στην κατασκευή. Όντας οικοδόμος ο Αργυρού αποδεικνύει πόσο καλά γνωρίζει το λάξευμα της πέτρας, το κοπίδι και το σφυρί, το τσιμέντο και τις γόμες.

Ο Λαζαρής Αργυρού δεν ασχολείται μόνο με το ψηφιδωτό, κανένας από τους φιλότεχνους δεν μπορεί να αγνοήσει τους υπέροχους ουρανούς και τα σκληρά βουνά της υπαίθρου μέσα από την υδατογραφία του, στην οποία έχει ιδιαίτερη αδυναμία. Έχει επίσης ένα ιδιαίτερο σημαντικό έργο σε γλυπτά από πέτρα και έργα με λαδομπογιές.»

Η παρούσα έκθεση αποτελείται από ψηφιδωτά διαφόρων διαστάσεων και έχει το γενικό τίτλο «Οδοιπορικό ζωής με ψηφίδες».

+ Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου στις 5 Απριλίου στις 19:30 στην γκαλερί Αποκάλυψη [Χύτρων 30, Μέγαρο Τοφάρκο, Λευκωσία]. Διάρκεια μέχρι 20 Απριλίου. Πληροφορίες τηλ. 22300150.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

“Είμαι Τζιαμαί που Είσαι”: Το Κυπριακό περίπτερο στην Biennale Αρχιτεκτονικής Βενετίας

Ο Γιώργος Χατζηχρίστου, η Alessandra Swiny και η Βερόνικα Αντωνίου,έχουν επιλεχθεί για να εκπροσωπήσουν ...

Κυπριακή κουλτούρα χωρίς το φολκλόρ

Του εργαστηρίου φωτογραφίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 19 Αυγούστου στο χωριό Κοιλάνι, ηγήθηκε ο ...

Στήριξη στον πολιτισμό υποσχέθηκε εκ νέου ο ΥΠΠΑΝ

Τηλεδιάσκεψη με καλλιτέχνες, εκπροσώπους δημιουργών πού εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός ...

What a wonderful world – Fragments της Δάφνης Τριμικλινιώτη

Ύστερα από 12 χρόνια απουσίας, η Δάφνη Μαυροβουνιώτη Τριμικλινιώτη παρουσιάζει τη νέα της εικαστική ...

Laughing: ποιητική ανάγνωση στο The Island Club

Το The Island Club παρουσιάζει το ποιητικό δρώμενο του καλλιτέχνη Wojciech Kosma με τίτλο ...

Χριστόφορος Σάββα: 50 χρόνια μετά

Γράφουν οι Χριστίνα Λάμπρου και Μερόπη Μωυσέως* «Είμαι πολύ κακός στο να εκφράζομαι με ...

X