Οι βραβευμένοι του Cyprus Film Days

Με τα βραβεία της διοργάνωσης έριξε αυλαία στις 20 Απριλίου το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2019. Μεγάλοι νικητές η ταινία Los Silencios και η κυπριακή Smuggling Hendrix

Η ταινία Los Silencios απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος, 2019, που έληξε στις 20 Απριλίου.

Κατά την τελετή λήξης του φεστιβάλ στο Θέατρο Ριάλτο, η ταινία της Beatriz Seigner, συμπαραγωγής Βραζιλίας, Γαλλίας και Κολομβίας, απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «για τον ρεαλιστικό τρόπο με τον οποίο δίνει φωνή σε μια φιμωμένη κοινότητα σκιαγραφώντας δεξιοτεχνικά την ‘παρουσία’ της απουσίας». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 6.000 ευρώ.

Στη διάρκεια της τελετής, ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ, διάσημος ηθοποιός Udo Kier τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς.

Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής απέσπασε η ταινία House of Hummingbird της Bora Kim «για τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει να παρασύρει τον θεατή σε ένα ενδόμυχο ταξίδι ελπίδας και απόγνωσης με ευαισθησία και ποιητικότητα». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας δόθηκε στην Dominga Sotomayor για την ταινία της, Too late to die young, «για τη δημιουργία ενός κόσμου αρχέγονης οπτικής ομορφιάς που ενισχύεται από τις εξαίρετες ερμηνείες των πρωταγωνιστών και για τον τρόπο με τον οποίο αφηγείται την ιστορία ενός χαμένου παραδείσου». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 1000 ευρώ.

Στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας δόθηκε στην ταινία Smuggling Hendrix, του Μάριου Πιπερίδη, «για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τον παραλογισμό του συνεχούς διαχωρισμού της Κύπρου με ανθρώπινη προσέγγιση και άφθονο χιούμορ». Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 4.000 ευρώ.

Το βραβείο Καλύτερου σκηνοθέτη δόθηκε στον Σωτήρη Χρίστου για την ταινία του «Λευκά, μικρά φακελάκια». «Η Κριτική Επιτροπή επιθυμεί να ενθαρρύνει τον σκηνοθέτη για το ντεμπούτο του, το οποίο καταφέρνει να ψυχαγωγήσει το κοινό του μέσα από μια ιστορία με ντόπιο χρώμα», σημειώνεται στο σκεπτικό της βράβευσης. Το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη συνοδεύεται από τεχνικές υπηρεσίες DCP Mastering – Deliverables – Υποτιτλισμό αξίας 3.500 ευρώ.

Για την ερμηνεία του στην ίδια ταινία, το βραβείο Καλύτερου Κύπριου ηθοποιού απέσπασε ο Αντώνης Κατσαρής.

Τέλος, το Βραβείο Κοινού αλλά και το Βραβείο Φοιτητών απέσπασε η ταινία Smuggling Hendrix.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ @ Rialto Theatre – Θέατρο Ριάλτο

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Περί κινηματογραφικής γραμματικής ΙΙ [Μέρος Β]

Αφού κάναμε τις συστάσεις με την τεχνική κινηματογραφική ειδικότητα του σκριπτ την προηγούμενη βδομάδα, ...

SHORT EXPORT 2019

Για 14η φορά το SHORT EXPORT 2019 παρουσιάζει μια νέα έκδοση του πετυχημένου προγράμματος ...

Smuggling Hendrix | Κυπριακή ταινία στο Tribeca Film Festival

Στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Tribeca στις ΗΠΑ θα έχει την επίσημη πρεμιέρα της η ...

The Artist [Γαλλία – ΗΠΑ, 2011]

Μόνο ένας πραγματικός λάτρης του silent film είδους θα μπορούσε να πάρει το ρίσκο ...

Πολιτική και συγκίνηση

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [ΕΚ] είχε κάθε δίκιο να αναδείξει την ταινία Sami Blood νικήτρια του φετινού κινηματογραφικού ...

X