Σε μια απόκοσμη ηχητική γεωγραφία απολήγει η συνεργασία του Βαγγέλη Γέττου και του Ευαγόρα Μπεκιάρη με το πρότζεκτ τους «ΕΛΕΚΡΗΤ», που θα παρουσιάσουν σε δύο συναυλίες στο καφενείο «Ο Πλάτανος» στο Καϊμακλί.

Το πρότζεκτ προέκυψε «από την κοινή αγάπη των συντελεστών για την κρητική μουσική φόρμα, το κοινό ενδιαφέρον για την ιστορία και τον λόγο, την κοινή ανησυχία για έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο ακατανόητος και για τον άνθρωπο που γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος προς τους γύρω του και τον εαυτό του», σχολιάζει στον «Π» ο Βαγγέλης Γέττος.

«Σε πιο ‘καθημερινό’ επίπεδο, το ΕΛΕΚΡΗΤ Project βασίζεται στην ιδέα της αναζήτησης της ηχητικής και εικονοπλαστικής γεωγραφίας παραδοσιακών, σύγχρονων αλλά και δικών μας συνθέσεων που ακολουθούν το κρητικό μοτίβο στις διάφορες εκφάνσεις του. Μιλώντας ή τραγουδώντας για έναν τόπο ή ένα γεγονός, δηλαδή, βρίσκουμε τους ανθρώπους του τόπου και των γεγονότων και συνομιλούμε μαζί τους. Από κει και πέρα, το πρότζεκτ προέκυψε μέσα από 1,5 χρόνο μελέτης, προβών και ενίοτε… απελπισίας για την έκβαση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος. Στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε συμμάχους, όπως ο πολύ σημαντικός μεταφραστής κ. Γιώργος Μπλάνας, ο οποίος μας παραχώρησε την εκπληκτικά ποιητική του μετάφραση που έκανε για τον Αγαμέμνονα (Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου 2018) η χρήση της οποίας είναι μία από τις εκπλήξεις των live που ξεκινούν».

Η συνάντηση του λαούτου με την ηλεκτρική κιθάρα

Με μπροστάρη τον Γιώργο Ξυλούρη, και δη τη συνεργασία του με τον Jim White, το κρητικό λαούτο έχει βρεθεί σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συναντήσεις από τις οποίες προκύπτουν νέοι μουσικοί δρόμοι.

Στη δική τους συνάντηση, Μπεκιάρης και Γέττος εκτός από το κρητικό λαούτο και την ακουστική κιθάρα προσθέτουν synthesizer, ηλεκτρονικά beats, εφέ και ηλεκτρική κιθάρα.

Ήχοι, στίχοι και κατακερματισμένες εμπειρίες από τόπους σε όλο τον κόσμο αποτελούν τις αναφορές του ΕΛΕΚΡΗΤ project

Σε τι αποσκοπεί, εν τέλει, το πρότζεκτ τους: «Μουσική, ιστορία και μυθολογία να ταυτιστούν και να μιλήσουν μια καινούργια γλώσσα», δηλώνει ο κ. Γέττος. «Φανταστείτε το εξής: να διαβάζεις για τον πόλεμο στη Συρία και να ακούς μουσική. Να βάζεις να ακούσεις κρητική μουσική και να ακούς τον εσωτερικό μονόλογο των ανθρώπων που πίνουν κρασί στο απέναντι καφενείο. Να θες να μιλήσεις για τον Πενταδάκτυλο και εκείνος να σου λέει ‘ωπ, μεγάλε! Όλο εσείς μιλάτε. Τώρα θα μιλήσω εγώ’. Αν είχαμε μαγικές δυνάμεις, θα θέλαμε να φτιάξουμε μια βαλίτσα που αν βρισκόσουν στους τόπους ή συναντούσες τους ανθρώπους που συναποτελούν τις αναφορές του ΕΛΕΚΡΗΤ Project, να μην χρειάζεσαι ούτε ταξιδιωτικούς οδηγούς, ούτε ιστορικές μονογραφίες για να τους γνωρίσεις. Μόνο ήχους, λίγους στίχους και κατακερματισμένες μαρτυρίες», εξηγεί.

Στις συναυλίες, το κοινό θα ακούσει παραδοσιακές, σύγχρονες και πρωτότυπες συνθέσεις του σχήματος, δεμένες με το ιστορικό τους πλαίσιο. «Από τα ριζίτικα και τα συρτά, μέχρι τις κοντυλιές, οι βασικές κρητικές φόρμες αναπλαισιώνονται, φορούν σημερινά ρούχα, συχνάζουν σε χώρες, ηπείρους που τους είναι άγνωστες. Και αυτό -ελπίζουμε- πατώντας γερά σε κάτι πολύ στέρεο: στην οικουμενικότητα των κρητικών παραδοσιακών ρυθμών. […] Από την άλλη, το κοινό δεν θα ακούσει μόνο, αλλά, αν τα καταφέρουμε, θα αγγίξει βράχους, θα μυρίσει το χώμα, θα γευτεί την αλμύρα του πελάγους, θα δει τις σκιές του χρόνου».

+ Στις 4 και 5 Μαΐου στο καφενείο «Ο Πλάτανος», (Αρχ. Μακαρίου Γ’ 96, Καϊμακλί) στις 20:00. Εισιτήρια προς 4 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 97843347. Περιορισμένος αριθμός θέσεων.  

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Βραδιά κλασικού τραγουδιού: “H γη και ο ουρανός απαντούν”

Η ομάδα εθελοντών «Συμπόρευση» της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος διοργανώνει βραδιά κλασικού τραγουδιού, με τίτλο: ...

«Πόλις εν καμίνω», ορατόριο για την Αμμόχωστο

Το ορατόριο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη για την πόλη της Αμμοχώστου με τίτλο «Πόλις εν ...

Κύπρος, Κρήτη, Ιρλανδία:Νήσοι εν Κινήσει

Οι μουσικές τριών νησιών με ιδιαίτερη, ισχυρή και εξελισσόμενη ταυτότητα συναντιούνται για πρώτη φορά ...

Το Ioannis Vafeas Trio παίζει τζαζ στην πλατεία Ηρώων

Μια συναυλία της τζαζ μουσικής ως προέκταση των Μουσικών του Κόσμου θα δώσει το ...

Το απόγειο του ρομαντισμού από τη Σ.Ο.Κ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου θα πραγματοποιήσει τρεις βραδινές συναυλίες συνολικά σε Λευκωσία , Λάρνακα ...

Το Verity κυκλοφορεί σε βινύλιο και οι Isla Fortuna το γιορτάζουν

Οι Isla Fortuna, η μπάντα που δημιουργήθηκε στη Λάρνακα το 2013 και παρουσίασε το ...

X