Ο ρόλος της Επιστήμης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

«Εάν νομίζουμε ότι μπορούμε να χειριστούμε το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς μόνο με τα μάτια μας ή με τα χέρια μας, ή μόνο με τα χρήματα, τότε πιθανόν να πρέπει να ξανασκεφτούμε το όλο θέμα», ανέφερε ο καθηγητής Μαουρίτσιο Σερατσίνι σε ειδική εκδήλωση στη Λευκωσία

Η επιστήμη πρέπει και μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε οι νέες γενιές να ενδιαφέρονται γι’ αυτήν, δήλωσε ο Ιταλός καθηγητής Μαουρίτζιο Σερατσίνι, μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως η επιστήμη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσεων σε πολλά θέματα.

Στην ομιλία του με θέμα «Ένα μέλλον για το παρελθόν μας. Η διατήρηση της εθνικής ταυτότητας μιας χώρας μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς», κατά την εκδήλωση που διοργανώθηκε από την μονάδα Οικονομικής Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη, ο κ. Σερατσίνι υπογράμμισε πως «εάν νομίζουμε ότι μπορούμε να χειριστούμε το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς μόνο με τα μάτια μας ή με τα χέρια μας, ή μόνο με τα χρήματα, τότε πιθανόν να πρέπει να ξανασκεφτούμε το όλο θέμα».

Ο κ. Σερατσίνι, ο οποίος είναι πρωτοπόρος στη χρήση της πολυφασματικής απεικόνισης και άλλων διαγωνιστικών μεθόδων και τεχνολογιών ανάλυσης που εφαρμόζονται για έργα και κατασκευές τέχνης, σημείωσε πως η επιστήμη παρέχει αντικειμενική γνώση και όχι εντυπώσεις, και υπογράμμισε τη σημασία εφαρμογής της στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς και πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη συντήρηση, την προστασία, την μετάδοση των πληροφοριών, τις ανακαλύψεις και την επιβεβαίωση της γνησιότητας. Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη για πολυτομεακούς επιστήμονες που να χειρίζονται τέτοια θέματα και για ανάπτυξη καινοτόμων και επαναστατικών τεχνολογιών.

Drones για παρακολούθηση

Αναφερόμενος στις αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με πολιτιστικά αγαθά όπως οι κλοπές, η σύληση, η παραγωγή πλαστών έργων και η παράνομη εξαγωγή κλεμμένων ή συληθέντων πολιτιστικών αγαθών, ο κ. Σερατσίνι είπε πως αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα και πως χρειάζονται νέα εμπειρογνωμοσύνη, νέες μέθοδοι και νέες τεχνολογίες για αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

«Για παράδειγμα, πρότεινα στην Αίγυπτο την χρήση drones που να πετούν πάνω από αρχαιολογικούς χώρους ως μια μέθοδο αποτροπής της σύλησης. Η προστασία δεν είναι απλά η φροντίδα αλλά πραγματικά να αποτρέπεται η κλοπή ή η καταστροφή των πολιτιστικών αγαθών και η παρακολούθηση της πορείας, όσο αυτό είναι δυνατόν, των συληθέντων αγαθών από μια χώρα», σημείωσε.

Μνημεία κρυμμένα παντού

Σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη αγαθών και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, είπε πως έχουν βρεθεί τόσα λίγα σε σύγκριση με όσα μπορεί να βρίσκονται ακόμη κρυμμένα. «Και σε μια χώρα όπως αυτήν μπορώ να φανταστώ πόσα αρχαιολογικά μνημεία βρίσκονται ακόμη κρυμμένα, όχι μόνο κάτω από το έδαφος αλλά και κάτω από το νερό», σημείωσε, αναφερόμενος στην Κύπρο.

Αναφέρθηκε στη δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών όπως στη διενέργεια ερευνών κάτω από το έδαφος και το νερό με τη χρήση ειδικά τοποθετημένων drones, σημειώνοντας πως αυτό δεν έχει γίνει ακόμη. Σημείωσε επίσης τη δυνατότητα για εντοπισμό αρχαιολογικών θησαυρών που μπορεί να βρίσκονται όχι μόνο στο βυθό της θάλασσας, κατά μήκος της ακτογραμμής της Κύπρου, αλλά και κάτω από τον βυθό, επισημαίνοντας πως υπάρχουν τεχνολογίες για να γίνει αυτό.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως οι δορυφορικές εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να γίνει έρευνα σε ότι αφορά το έδαφος, ως επίσης και οι τεχνολογίες γεωραντάρ, γεωηλεκτρικής και γεωμαγνητικής.

Καθήκον της χώρας ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στην ομιλία του ο κ. Σερατσίνι υπογράμμισε ακόμη πως είναι καθήκον και ευθύνη ενός έθνους να εκπαιδεύσει τις νέες γενιές για να κατανοήσουν και να σεβαστούν τις πραγματικές αξίες της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. «Η πολιτιστική κληρονομικά πρέπει να θεωρείται ό,τι πιο πολύτιμο για ένα έθνος, το θεμέλιο της ταυτότητάς του», είπε ο Ιταλός καθηγητής.

Ανέφερε πως η ευθύνη κάθε χώρας είναι να κάνει τις μελλοντικές γενιές να εκτιμήσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους και να είναι περήφανες για αυτήν αλλά και να την προσέχουν. «Εναπόκειται σε εμάς να τους μάθουμε ότι αυτό είναι πολύ θεμελιώδες για τη ζωή τους, για την ταυτότητα και για το μέλλον τους», σημείωσε.

Υπογράμμισε την ανάγκη οι νέοι να εμπλακούν στα θέματα κληρονομιάς και να πουν από μόνοι τους πως θέλουν να μάθουν για τον πολιτισμό τους, σημειώνοντας πως τα παιδιά πρέπει να γίνουν οι πρωταγωνιστές των δικών τους ανακαλύψεων, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα ένα tablet. «Χρειάζονται πολιτιστικές ρίζες και εναπόκειται σε εμάς να τους δώσουμε αξίες. Αυτές είναι που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους όπου πάνε, ό,τι και να κάνουν», ανέφερε. «Είναι για αυτό τον λόγο που η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να προστατεύεται, να διατηρείται και η σημασία της να μεταδίδεται», επεσήμανε.

Είπε ακόμη πως ένας πολίτης με ένα παρελθόν βασισμένο στον πολιτισμό, στην ιστορία και στις παραδόσεις της χώρας του θα μπορεί να αναγνωρίζει και να σέβεται τους πολιτισμούς άλλων χωρών, και αυτό είναι τόσο αναγκαίο, ιδιαίτερα σήμερα.

Της ειδικής συνάντησης στο Υπουργείο Εξωτερικών, προηγήθηκε ανοιχτή στο κοινό εκδήλωση την Τρίτη στο The Shoe Factory.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι Professional Music Artists ψάχνούν νέες φωνές

Το φωνητικό σύνολο των Professional Music Artists πραγματοποιεί ακροάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου 2016 ...

Παίρνει διαστάσεις ο ισχυρισμός του Δημήτρη Γέρου περί πλαστού έργου

Δεν σχολιάζει τίποτα προτού μιλήσει με τους δικηγόρους του ο Νίκος Ψαθάρης, διευθυντής του ...

Ταινία για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ με πρωταγωνιστή τον Τζέιμι Φοξ

Ταινία για τη ζωή και το έργο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ενδιαφέρεται να γυρίσει ...

Ο Μαγικός Αυλός στο Θέατρο Ριάλτο

Με το μαγικό άκουσμα του «Μαγικού Αυλού» ξεκινά η νέα χρονιά για το πρόγραμμα ...

Στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας άυλους και υλικούς πόρους, θέτουν τα κυπριακά Πανεπιστήμια

Στη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας όλους τους διαθέσιμους, πέραν της διατήρησης της λειτουργικής ικανότητάς ...

GO ANALOG: Τιμή στο φιλμ από την Tate Modern

«Δεν είμαι κατά της ψηφιακής τεχνολογίας και αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Αλλά ...

X