Στα τέλη Απριλίου ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της Σ Ε Ζ Ο Ν Γυναίκες 2019 – 2021 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για το καλοκαίρι 2019.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που έχει στόχο να εξετάσει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Ποιες ιστορίες λέμε; Ποιου τις ιστορίες λέμε; Τι είναι «κλασικό»; Τι «οικουμενικό»;

Στο πρώτο μέρος, «είχαμε την τύχη να δουλέψουμε με ταλαντούχους/ες συνεργάτες και συνεργάτιδες που έφεραν πολυφωνία, έμπνευση, ενέργεια και μομέντουμ στο project», σχολιάζουν οι διοργανώτριες του πρότζεκτ, Αθηνά Κάσιου και Μαγδαλένα Ζήρα.

«Μάθαμε πολλά από ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη. Λάβαμε πολύτιμη ανατροφοδότηση από το κοινό. Και συνεχίζουμε.»

Δεύτερο μέρος από 11 Μαΐου

Η Σ Ε Ζ Ο Ν επιστρέφει από τις 11 Μαΐου με το καλοκαιρινό, δεύτερο μέρος της. Σε αυτό το μέρος θα πραγματοποιηθούν πρεμιέρες νέων έργων, φιλοξενούμενες παραστάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια και ημερίδες «που επιμένουν να θέτουν δύσκολα ερωτήματα για το φύλο και την κοινωνική δικαιοσύνη.»

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις είναι η φιλοξενία των περσινών επιτυχημένων παραστάσεων «Αναγέλαστα: λογιών, λογιών γεναίτζιες» [23-26 Μαΐου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο] και «Η προσωρινή ευτυχία ενός χαριτωμένου φόνου»[11, 12 Μαΐου στο Space], η πρεμιέρα του έργου «Λέιλα και Συνεργάτες», στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση μέσω διαδικτύου με την συγγραφέα Cordelia Lynn και η παρουσίαση της δρ Αλεξίας Παναγιώτου με θέμα «Οι έμφυλες ιστορίες που λέει η διαφήμιση».

Συνεχίζεται στο μεταξύ η παρουσίαση της παράστασης «Η ιστορία της» [στις 14 Μαΐου] που ανεβαίνει σε σπίτια.

Εγκαινιάζονται επίσης δύο νέες σειρές δράσεων: “Works in progress” και «Το δικό της δωμάτιο». Στο πρώτο, το κοινό προσκαλείται να παρακολουθήσει τη διαδικασία δημιουργίας ενός καινούργιου έργου σε πρώιμο στάδιο και να συζητήσει με τους δημιουργούς. Στο δεύτερο  εξερευνείται μέσα από μια καινούργια μεθοδολογία ένας από τους βασικούς άξονες της Σ Ε Ζ Ο Ν, το μοίρασμα και η συλλογή/καταγραφή πραγματικών ιστοριών γυναικών της Κύπρου. Σε ένα ζεστό, ανεπίσημο περιβάλλον, γυναίκες από διαφορετικές γενιές μοιράζονται εμπειρίες, αφηγήσεις και γνώσεις, βοηθώντας μας να χτίσουμε το μέλλον πάνω στην κατανόηση του παρελθόντος. Πρόκειται για μια συζήτηση ανοιχτή στο κοινό που θα θέσει ερωτήματα για την επίσημη καταγραφή της ιστορίας και για την ιεράρχηση των ιστοριών που καθορίζουν τη συλλογική μας ταυτότητα.

Τέλος, το χρονολόγιο της ιστορίας των γυναικών της Κύπρου, που εκπονήθηκε από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, επιστρέφει εμπλουτισμένο με καινούργια στοιχεία, παρέχοντας ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στα ερωτήματα που θέτει το project.

+ Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις στη σελίδα του πρότζεκτ στο Facebook.

Η Σ Ε Ζ Ο Ν πραγματοποιείται με τη στήριξη του Δήμου Λευκωσίας.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θεατρικό «κουτί» 100 θέσεων στη σκηνή του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου Λεμεσού

Μια εναλλακτική σκηνή 100 θέσεων προσθέτει το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, με στόχο να ...

Εκάβη: Λιμάνια και Προάστια της Μεσογείου

Από τις 13 Δεκεμβρίου, το Laminarie φιλοξενείται από το NiMac – Δημοτικό Κέντρο Τεχνών ...

Το Σατιρικό τίμησε τον Παντελή Κούρο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σατιρικού θεάτρου σε μια σεμνή τελετή πριν από την πρεμιέρα ...

Ο Νοέμβριος στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου

  Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017,  20:30 Μαρκίδειο Θέατρο ΦΕΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΙΑ M. Yourcenar – C.P. ...

«Αναγέλαστα»: παραστάσεις στη Λεμεσό και συζήτηση με το κοινό

Mε το φαινομενικά απλό ερώτημα «Ποιες έν’ τούτες οι γεναίτζιες τζιαι τι κάμνουν δαμαί;» ...

«Μιστέρο Μπούφο»: παραστάσεις σε περιοδεία

Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ που κέρδισε τις εντυπώσεις ετοιμάζεται να ταξιδέψει και στις ...

X