Στην Κύπρο ο εφευρέτης του World Wide Web

 • Το περιοδικό «Time» τον έχει κατατάξει ανάμεσα στα 100 λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα μας. Ο πρωτοπόρος επιστήμονας και εφευρέτης, Σερ Τίμοθι Μπέρνερς-Λι, ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού, του «www» (World Wide Web) θα βρίσκεται στην Κύπρο τη Δευτέρα 6 Μαΐου, για να αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η εκδήλωση θα γίνει στις δώδεκα το μεσημέρι και είναι ανοικτή για το κοινό.

  Το «www» (World Wide Web) ή παγκόσμιος ιστός, συμπληρώνει τρεις δεκαετίες από την εφεύρεσή του, στις 12 Μαρτίου του 1989 από τον Σερ Τίμοθι Μπέρνερς-Λι ο οποίος εργαζόταν στο CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire). Ο επιστήμονας, ένα χρόνο μετά, το 1990, με τη βοήθεια των συνεργατών του, παρουσίασε την πρώτη εκδοχή του παγκόσμιου ιστού αλλά και το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης (browser), όπως και τον πρώτο web server.

   

  Το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, Καθηγητή Κώστα Γουλιάμο με την ευκαιρία της αναγόρευσης του Σερ Τίμοθι Μπέρνερς-Λι σε επίτιμο διδάκτορα. Ο κ. Γουλιάμος πως η αναγόρευση αποτελεί ελάχιστη πράξη τιμής απέναντι σε αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα, που με την εφεύρεση του διαδικτύου άλλαξε κυριολεκτικά την ιστορία όχι μόνο σε επιστημονικό, αλλά και σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.

  «Στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, έχοντας ως πυλώνες λειτουργίας την αριστεία και την καινοτομία σε όλα τα πεδία, θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι τόσο το πανεπιστήμιό μας όσο και η Κύπρος ολόκληρη, συμμετέχουμε ενεργά και υποστηρίζουμε τις ανησυχίες και το όραμα του Σερ Τίμοθι Μπέρνερς-Λι για έναν νέο τύπο παγκόσμιου ιστού. Άλλωστε, ο ίδιος έχει πρόσφατα περιγράψει ως ζωτικής σημασίας για τον σύγχρονο κόσμο, την υπεύθυνη διάχυση της πληροφορίας στο διαδίκτυο», ανέφερε ο Καθηγητής Γουλιάμος.

  Ο Πρύτανης είπε πως αναμφίβολα ο παγκόσμιος ιστός έφερε επανάσταση στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα και άλλαξε όλο τον τρόπο που επικοινωνούμε πολιτικά, οικονομικά, πολιτισμικά και εκπαιδευτικά σε όλο τον κόσμο.

  «Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες. Είναι όμως αξιοσημείωτο πως στην επετειακή ανοικτή επιστολή που απηύθυνε ο Σερ Τιμ Μπέρνερς- Λι για την 30ετία του παγκόσμιου ιστού διατύπωσε με παρρησία τις ανησυχίες του. Και τούτο επειδή ο ίδιος έχει συνειδητοποιήσει πως το διαδίκτυο λειτουργεί με τρόπο δυστοπικό, λόγω ακριβώς της διαδικτυακής κακοποίησης, της προκατάληψης, της χειραγώγησης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, της υποκλοπής, των Clickbait και  fake news αλλά και λοιπών στοιχειών που δημιουργούν μια κοινωνική παθογένεια. Τούτων δοθέντων, συμμερίζεται την αβεβαιότητα που σήμερα νιώθουν οι  άνθρωποι για τη λειτουργία του Ιστού. Μολαταύτα, διατηρεί τον απαραίτητο οπτιμισμό πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο», σημείωσε ο Πρύτανης.

  Συνεχίζοντας, έκανε αναφορά στην επιστολή του επιστήμονα για τα 30χρονα του παγκόσμιου ιστού, ότι δηλαδή «Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε ένα καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε εμάς. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο και υπεύθυνο  μέλλον».

  «Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά που σωστά διατυπώνει ο Σερ Τίμοθι Μπέρνερς-Λι, οδηγούν στη διαμόρφωση μιας ‘Magna Carta’ για το Διαδίκτυο. Είμαι δε βέβαιος ότι τελικά θα καταλήξουν στη δημιουργία ενός κοινωνικού ‘Συμβολαίου για τον Ιστό’», είπε ο Πρύτανης.

  Σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι στην Κύπρο έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια στον τομέα της τεχνολογίας, σε διακυβερνητικό, επιχειρηματικό και σε εκπαιδευτικό ή πανεπιστημιακό επίπεδο. Ανέφερε πως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι μεταξύ των 200 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου στον τομέα της καινοτομίας, σύμφωνα με την πρόσφατη διεθνή κατάταξη του “The Times Higher Education University Impact Rankings”.

  «Ωστόσο ακόμα περισσότερα μπορούν να σχεδιαστούν και υλοποιηθούν με τρόπο ολιστικό, συλλογικό, συστηματικό και μεθοδικό ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις νέες ανταγωνιστικές προκλήσεις. Θα έλεγα δε πως ο υπό διαμόρφωση ψηφιακός διαφωτισμός προϋποθέτει την ενσωμάτωση των ανθρωπιστικών, πολιτισμικών και κοινωνικών σε όλο το πλέγμα της γνώσης και επίγνωσης των τεχνολογιών. Εν ολίγοις, οφείλουμε να αποφύγουμε ένα δυσλειτουργικό μέλλον. Για τούτο και ο Σερ Τίμοθι Μπερνερς-Λι ζητά να ενισχύσουμε έναν Ιστό που να αντανακλά τις ελπίδες μας και να εκπληρώνει τους φόβους μας, αντί να μεγεθύνει τους φόβους και να βαθαίνει τους διαχωρισμούς ανάμεσά μας», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Γουλιάμος.

  Ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου σημείωσε πως πέραν της πολιτικής, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και της εκπαίδευσης στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, με τη συγχώνευση φυσικού και ψηφιακού κόσμου είναι άμεσα συνδεδεμένος με τις μεγάλες προκλήσεις στο χώρο της κυβερνοασφάλειας.

  «Ζούμε σ´ έναν υπερσυνδεδεμένο κόσμο. Κάθε δέκα δευτερόλεπτα αποστέλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερα από 25 εκατομμύρια emails. Το 1955 μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν συνδεδεμένο με τον παγκόσμιο ιστό. Σήμερα το 40% – δηλαδή 3.4 δισεκατομμύρια άτομα – χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο. Τον περασμένο Μάρτη η Ευρωπαϊκή́ Επιτροπή́ διατύπωσε σύσταση σχετικά́ με δέσμη επιχειρησιακών βημάτων και μέτρων για την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου κυβερνοασφάλειας για τα δίκτυα 5G σε ολόκληρη την ΕΕ. Τούτο σημαίνει πως η ανθεκτικότητα των ψηφιακών υποδομών είναι ζωτικής σημασίας για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την ασφάλεια των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και, κατ´ επέκταση, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών», ανέφερε.

  Ο εφευρέτης του παγκόσμιου ιστού (World Wide Web) είναι σήμερα ο διευθυντής της κοινοπραξίας World Wide Web, η οποία επιτηρεί τη συνεχή ανάπτυξή του. Είναι επίσης ερευνητής και κάτοχος της έδρας 3Com στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT και διευθυντής του Κονσόρτσιουμ του παγκόσμιου ιστού στο Διαδίκτυο.

  (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Έντονο το ενδιαφέρον για τη φετινή όπερα στην Πάφο

  Έντονο και δη αυξημένο σε σχέση με πέρυσι ενδιαφέρον παρατηρείται σχετικά με τη φετινή ...

  ΑΝΙΜΑ

  Έκθεση Φωτογραφίας με τη χρήση ψηφιακών οπτικών εφφέ  της Παυλίνας Παρτζίλη Το Κέντρο Φωτογραφίας 6×6 ...

  «Αρκάς: η ζωή μετά» επί σκηνής

  Για πρώτη φορά τα σκίτσα της αγαπημένης σειράς «Η Ζωή Μετά» του διάσημου Έλληνα ...

  Φιλανθρωπικό Πανηγύρι Αγάπης

  Η Εθελοντική Φιλανθρωπική Οργάνωση «Κοινωνία Κάριτας Κύπρου» – Ενορία Παναγίας των Χαρίτων, διοργανώνει για ...

  Προβάλλονται σήμερα οι «Άλπεις» στη Βενετία

  «Όταν ο θάνατος είναι εδώ, οι Άλπεις είναι κοντά» Με αυτό το tagline, η ...

  Στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας την Φετινέ»

  Στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει το κυπριακής παραγωγής μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ ...

  X