Τα γυναικεία γυμνά του Γεώργιου Πολυβίου Γεωργίου φέρνει στο φως η νέα προσωρινή έκθεση της Λεβέντειου Πινακοθήκης. Η έκθεση έχει τίτλο «Γεώργιος Πολυβίου Γεωργίου: Γυναικεία Γυμνά» και σε αυτήν παρουσιάζεται μια σειρά έργων του σημαντικού Κύπριου ζωγράφου που φανερώνει το γοητευτικό εξατομικευμένο σύμπαν του.

Ένας μεγάλος αριθμός από́ τα γυμνά́ του Γεωργίου θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό́.

«Σε αντίθεση με τον μεγάλο όγκο των έργων του Γεωργίου -έργων που συνοψίζουν συλλογικά, εγγενή́ χαρακτηριστικά́ του κυπριακού́ φυσικού́ και ανθρώπινου στοιχείου-, τα ελάχιστα γυναικεία γυμνά́ που άφησε τοποθετούνται στη σφαίρα της προσωπικής ζωής του καλλιτέχνη και εκφράζουν, με κάποιες εξαιρέσεις, πιο προσωπικές του στιγμές και συγκινήσεις», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση Τύπου της Λεβέντειου Πινακοθήκης για την έκθεση.

Τα ελάχιστα γυναικεία γυμνά́ έργα που άφησε ο Πολ Γεωργίου τοποθετούνται στη σφαίρα της προσωπικής ζωής του καλλιτέχνη και εκφράζουν, με κάποιες εξαιρέσεις, πιο προσωπικές του στιγμές και συγκινήσεις

«Η μελέτη των γυναικείων γυμνών αποκαλύπτει, παράλληλα με το ενδιαφέρον του Γεωργίου για το θεματικό τους περιεχόμενο, τη σχέση του με τα νεωτερικά ρεύματα των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα και την έρευνά του για την ικανοποίηση του αισθήματός του της φόρμας και για την αναβάθμιση της ιδιότητας του έργου ως ανεξάρτητης πλαστικής κατασκευής.

Κάποια από τα γυμνά, με τονισμένη τη σαρκικότητα του σώματος, αποπνέουν αισθησιασμό και ερωτισμό. Επιπλέον, οι τονισμένοι γλουτοί και γενικά τα γονιμικά όργανα τα συνδέουν με αρχαϊκά αγάλματα, αρχέτυπα γονιμότητας και ευγονίας. Το ομιχλώδες πέπλο που καλύπτει μερικά από αυτά τούς προσδίδει ποιητική και ονειρική διάσταση αλλά και τη διάσταση της μνήμης και του χρόνου. Τα έργα αυτά συνδέουν τη γυναικεία ομορφιά με τη φθαρτότητα και τον θάνατο.

Στη σειρά των γυναικείων γυμνών συμπεριλαμβάνεται και μια ξεχωριστή κατηγορία εμπνευσμένη από αρχαϊκά γλυπτά. Πρόκειται για συνθέσεις που εμπεριέχουν συμβολισμούς ή/και εννοιολογικά στοιχεία και που διεισδύουν ταυτόχρονα τόσο στο γοητευτικό εξατομικευμένο σύμπαν του ζωγράφου, όσο και σε ένα άλλο πολυσήμαντο συλλογικό σύμπαν, το οποίο συνδέεται με το ιστορικό παρελθόν και παρόν της Κύπρου.»

Ξύλινη Κούκλα, 1963, Λάδι σε ξύλο, Συλλογή Κωνσταντή Καντούνα

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα από τις ιδιωτικές συλλογές του Κωνσταντή Καντούνα, Κύπρου και Χαράς Ηλιάδη, Γεράσιμου και Άννας Καραμοντάνη, Μιχάλη Κλεόπα, Αριστόδημου Φοινιέα, Ρίμα Ουτράμ και άλλους ιδιώτες και από τη συλλογή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Η έκθεση διοργανώνεται στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού στα πλαίσια της συνεργασίας με τον Κωνσταντή Καντούνα και την ένθερμη στήριξη από τα ανίψια του καλλιτέχνη. Η έκθεση παρουσιάζεται σε επιμέλεια της Λουκίας Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και της Ελένης Νικήτα, η οποία έκανε και την έρευνα για τα έργα του Πολ Γεωργίου, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της πρώτης γενιάς Κυπριών καλλιτεχνών που συνέδεσε το έργο του με τους ανθρώπους και την ιστορία του τόπου του.

Την έκθεση θα συνοδεύει μια μικρή ομώνυμη έκδοση σε ελληνικά και αγγλικά.

+ Την έκθεση θα εγκαινιάσει στις 15 Μαΐου στις 19:30 η Συμπρόεδρος της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό και πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου. Η έκθεση θα παρουσιάζεται στην Αίθουσα Claude Monet, COCO_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 

Τη μέρα των εγκαινίων ο Κωνσταντής Καντούντας -που είχε την ιδέα της διοργάνωσης της έκθεσης- θα ανακοινώσει τη δωρεά δύο έργων του Πολ. Γεωργίου από τη συλλογή του στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Στις 16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Στις Αναμνήσεις για τον Γεώργιο Πολυβίου Γεωργίου», στις 19:30, κατά την οποία φίλοι και άτομα που γνώρισαν και έζησαν τον μεγάλο καλλιτέχνη, θα μιλήσουν για τη φιλία και το έργο του: οι Κωνσταντής Καντούνας, Γιάγκος Κλεόπας, Ρίμα Ουτράμ και Ελένη Νικήτα. [δηλώσεις συμμετοχής στο info@leventisgallery.org ή στο τηλέφωνο 22668838 Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-13:00 και 13:30-16:00]

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: In the Temple of the Mond and Soul, π. 1949, Λάδι σε ξύλο, Συλλογή Γεώργιου Πολ. Γεωργίου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ένα γυμνάσιο στη Γεροσκήπου, διεκδικεί θέση στο διαγωνισμό της γκαλερί Saatchi του Λονδίνου

Η μάνα του κάθε αγνοούμενου παιδιού, είναι το θέμα του νέου γλυπτού της καθηγήτριας ...

Περιοδική έκθεση στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

«Προσωπογραφίες και Αυτοπροσωπογραφίες: Στην Αναζήτηση Μιας Αλήθειας» είναι ο τίτλος της νέας περιοδικής έκθεσης ...

Βρέθηκαν τα πρώτα σκίτσα του «Μικρού Πρίγκιπα»

Σε μια αποθήκη ανάμεσα σε χαρτιά και εφημερίδες στην Ελβετία βρέθηκαν τα πρώτα σκίτσα ...

«Το αντικείμενο: ιστορίες και αναπαραστάσεις»

Την τέταρτη κατά σειρά έκθεση του κύκλου εκδηλώσεων που συνδιοργανώνει με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ...

Έκθεση φωτογραφίας «Καθ’ οδόν» στο 6χ6

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Καθ’ οδόν” παρουσιάζει ο Μιχάλης Ζειπέκκης, στο Κέντρο Φωτογραφίας 6×6, ...

Προβολή της ταινίας «Το Τάμα» στη Λάρνακα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου προβάλλει την ταινία «Το Τάμα», του Ανδρέα Πάντζη, ...

X