The Twilight Zone (reboot): Βαρύ όνομα σαν ιστορία

Στη μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο Αμερική όλα ήταν καινούργια. Η τηλεόραση έμπαινε στα σπίτια του κόσμου, υπήρξε μια ραγδαία ανάπτυξη της πολιτιστικής βιομηχανίας, ήμασταν κοντά στην εξερεύνηση για το άγνωστο, ενώ και τα ταξίδια στο Διάστημα συγκέντρωναν το ενδιαφέρον του κοινού. Ανάμεσα σε όλα αυτά, εμφανίστηκε και το “Twilight zone”, προφανώς επειδή ήταν η εξερεύνηση για το άγνωστο, το αίσθημα του φόβου που κυριαρχούσε έτσι και αλλιώς εκείνη την εποχή.

Το σίγουρο είναι πως εκείνη η σειρά, με το παραφυσικό ύφος των ιστοριών της, έκανε το “The twilight zone” έναν ξεχωριστό τίτλο, τόσο που έγινε μέρος της pop κουλτούρας μας. Ικανό, ώστε να εντοπίζεις συχνά-πυκνά στις δεκαετίες που ακολούθησαν και τις αντίστοιχες επιρροές σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ακόμη και το “X-Files” για παράδειγμα, είχε χαρακτηριστεί αρχικά ως κακέκτυπο του δημιουργήματος του Rod Serling. Όλα αυτά κάνουν το έργο των σύγχρονων δημιουργών της σειράς “Twilight zone” δύσκολο. Η κληρονομιά της εμβληματικής σειράς της δεκαετίας του ’60 είναι τόσο βαριά που δεν μπορεί να συγκριθεί με τον σύγχρονο τρόπο προσέγγισης που επιχειρείται στο reboot της. Άλλωστε, πλέον υπάρχει ένας καταιγισμός νέων σειρών και μεγάλη έλλειψη ιδεών, που δεν μπορείς να βρεις εκείνη τη σειρά η οποία θα καταφέρει να επηρεάσει το τηλεοπτικό κοινό.

Δυστυχώς, όμως, το νέο “Twilight zone” δεν καταφέρνει ούτε καν να βρει τις ιστορίες που θα προκαλέσουν το κοινό ή έστω θα το φέρουν αντιμέτωπο με τους φόβους του. Περισσότερο δε, μοιάζει με κακέκτυπο του “Black mirror”, το -ας το πούμε για τους τύπους- εξελιγμένο “Twilight zone”, αν και η σειρά του Charlie Brooker παίζει περισσότερο με τη σύγκλιση τεχνολογίας και ζωής παρά με την ουμανιστική οπτική που είχε ο Serling.

Παρά ταύτα όμως, το σύγχρονο “Twilight zone” έχει στα έξι του επεισόδια ενδιαφέρουσες αν και χιλιοειπωμένες ιστορίες. Όπως η πρώτη, όπου βλέπουμε τον αποτυχημένο κωμικό να κάνει τη γνωστή συμφωνία με τον διάβολο, τον γνωστό θρύλο της κωμωδίας, ή την τέταρτη στη σειρά όπου ένας πολιτικός σύμβουλος προσπαθεί να κάνει Πρόεδρο ένα 9χρονο YouTuber, στην προσπάθεια της σειράς να μπει στο πεδίο διερεύνησης σύγχρονων αντιλήψεων περί δημοσιότητας.

Δεν θα γίνει ποτέ ένα σύγχρονο “Twilight zone”. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη σειρά του CBS All Access. Είναι όμως μια ενδιαφέρουσα παραγωγή που θα την δεις, έστω για να τιμήσεις την παλιά σειρά. Ή τουλάχιστον για να θυμηθείς πως δύσκολα μπορούμε να ξαναζήσουμε εκείνες τις θρυλικές στιγμές.

  • Μιχάλης Σταύρου

    Γεννήθηκε (1983), μπλα μπλα, σχολείο μπλα μπλα, πανεπιστήμιο για τα Μέσα Ενημέρωσης (Πάντειο) μπλα, μπλα, δημοσιογραφία σε τηλεόραση, sites, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο. Πλέον ενεργός «Πολίτης». Γράφει για όσα του αρέσουν και όσα τον εκνευρίζουν.

You May Also Like

Θανατηφόρα διλήμματα στο Mary Kills People

«Θέλω να επιλέξω εγώ τη μέρα που θα πεθάνω». Αυτή η ατάκα που λέει ...

Το μυθιστόρημα My brilliant friend έγινε σειράρα

Έκανε αίσθηση από το πρώτο της μυθιστόρημα, ενώ όλοι έψαχναν να δουν ποια είναι ...

Στο Ramy το “μαύρη κωμωδία” είναι ρατσιστικό

“Να βρεις μια γυναίκα δική μας, όχι από αυτές τις λευκές”, προτρέπουν οι φίλου ...

Το Η ζωή εν τάφω της ΕΡΤ είναι καλή τηλεόραση

Μικρό διάλειμμα από τις ξένες παραγωγές, για μια ελληνική που ξεκίνησε πρόσφατα και αξίζει ...

Carnival Row: Αναζητώντας το νέο Game of Thrones

Ένας ντετέκτιβ και μία νεράιδα πρόσφυγας αναζωπυρώνουν μία επικίνδυνη σχέση σε έναν φανταστικό βικτωριανό ...

Με το Servant θα πεις ελεύθερα πως έχεις τρομάξει

Τρίχες στην κούκλα, μάτια που τα… επιλέγεις, ένα καινούργιο μωρό σχεδόν φοβιστικό. Από το ...

X