Σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό εικονογραφημένης ιστορίας συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Μάρκου και απέσπασε έπαινο για την ιστορία του με τίτλο The Great Island of Replicas.

Η ιστορία του νεαρού Κύπριου αρχιτέκτονα και συγγραφέα ξεχώρισε μέσα από χιλιάδες προτάσεις από επιτροπή απαρτιζόμενη από είκοσι κριτές, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, ιστορικούς τέχνης και συγγραφείς οπως ο Moshe Safdie, η Tatiana Bilbao, ο Jurgen Mayer, η Julia Koerner, ο Mark Foster Gage, η Jane Yolen.

Ο Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός εικονογραφημένης ιστορίας ‘Fairy Tales’ οργανώνεται ετήσια από το Blank Space σε συνεργασία με τα διεθνή περιοδικά ArchDaily, Archinect, Bustler και AIAS. Το Blank Space είναι μια πλατφόρμα η οποία μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων εκδίδει συλλογές εικονογραφημένων ιστοριών, συμπεριλαμβανομένων και των νικητήριων από τον εν λόγω διαγωνισμό.

Τα έργα νικητών προηγούμενων χρόνων έχουν επιλεχθεί για να μεταφερθούν σε ταινίες μικρού μήκους, περιοδικά και εκθέσεις. Ο νεαρός Κύπριος Αρχιτέκτονας έχει ήδη λάβει προτάσεις από εκθεσιακούς χώρους στο Παρίσι για να γίνει προβολή της πρότασής του.

Αναφέρεται για το σκεπτικό του έργου The Great Island of Replicas

«Η εικονογραφημένη ιστορία με τίτλο «The Great Island of Replicas» αποτελείται από πέντε κεφάλαια όπου αναπτύσσεται ποιητικά, μέσα από τον διάλογο μιας αρχαιολόγου και ενός δημοσιογράφου, η εξάρτηση της υποκειμενικότητας με το περιβάλλον στο οποίο κατοικεί. Ένα περιβάλλον το οποίο όταν γίνεται ανοίκειο, ακόμα και αναπόφευκτα, μέσα από την αλληλένδετη σχέση της φύσης και του χρόνου αποτελεί την «αίσχιστη» μορφή βίας-οντολογικής σημασίας. Τα σκονισμένα, ξεχασμένα, προσωπικά αντικείμενα, η έλλειψη της οικείας ζωτικότητας ενός δωματίου, τα ερείπια μιας πολιτικής σύγκρουσης, η απουσία της μελωδίας της πόλης, οι οικίες που έχουν εγκαταλειφθεί, οι κήποι αλλά και τα μονοπάτια που είναι απαγορευτικά να βιώσεις, όλα, αποτελούν ευρήματα σημαντικών ιστορικών στιγμών… αγνοώντας τη ρομαντική τους όψη, μπορεί να αναγνώσει κανείς μέσα από τη μνημειακότητα που κρύβουν, το σύστημα μέσα από το οποίο μετα-συγκρουσιακά περιβάλλοντα έχουν διαμορφώσει το «ήθος» και την μορφή του αστικού τοπίου.»

Ο Κωνσταντίνος Μάρκου γεννήθηκε στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου με μεταπτυχιακό στον Αστικό Σχεδιασμό από το UCL. Πέραν των διεθνών συνεργασιών που έχει κάνει για αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με τον Luca Galofaro, έχει λάβει στο παρελθόν πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις όπως τη δεύτερη θέση στον μεγαλύτερο Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής για τον σχεδιασμό Πολιτιστικού Κέντρου στο Αφγανιστάν, έργο της UNESCO. Έχει λάβει μια από τις οκτώ θέσεις για εναλλακτικές προτάσεις για τον σχεδιασμό του Guggenheim Museum στο Ελσίνκι με το έργο του «The Baltic Tale of Nothingness», με το οποίο δέχτηκε προσωπική πρόσκληση για τη συμμετοχή του στην Μπιενάλε στο Τάλιν της Εσθονίας το 2015 ενώ το έργο του «Grounds for the Common» για τον διαγωνισμό Europan 13’, είχε επιλεχθεί ως shortlisted, περνώντας στην δεύτερη φάση.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μπαρόζο και Χριστόφιας εγκαινιάζουν την «Mare Liberum»

Πολλαπλά μηνύματα στην Ευρώπη του σήμερα στέλνει η έκθεση «Mare Liberum», η οποία υπενθυμίζει ...

Σκιτσογράφοι δηλώνουν #JeSuisCharlie

Σκιτσογράφοι από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν την αντίδρασή τους στην δολοφονία 12 ανθρώπων, μεταξύ ...

Graphic Stories Cyprus 2017 #3

Η 3η κατά σειρά Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, ανοίγει τις ...

Έκθεση του Ανδρέα Παρασκευά στο Μουσείο Πιερίδη

Μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου 2016 παρουσιάζεται στο Μουσείο Πιερίδη, στη Λάρνακα, έκθεση με έργα ...

Κλειστό για μια βδομάδα το Λεβέντειο Μουσείο

Ωραία επιλογή φωτογραφίας από το Λεβέντειο, για την ανακοίνωση των καλοκαιρινών διακοπών. Το Λεβέντειο ...

8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους

Τον διττό -πολιτιστικό και εκπαιδευτικό- ρόλο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους τόνισαν ...

X