Για ποια εμπιστοσύνη μίλησε η υπουργός;

  • Ο δανεισμός έργων του Πικάσσο είναι απόδειξη εμπιστοσύνης στον επαγγελματισμό του Κυπριακού Μουσείου και του Τμήματος Αρχαιοτήτων, είπε η υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, εγκαινιάζοντας την περασμένη Τρίτη την έκθεση «Πικάσσο στο Κυπριακό Μουσείο. Έργα σε πηλό».
  • Γιατί έκανε αυτή την αναφορά η υπουργός;
  • Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το Κυπριακό Μουσείο πέτυχε έναν άθλο, εκθέτοντας κεραμικά έργα του διάσημου Πάμπλο Πικάσσο στον χώρο του, κι αυτό γιατί χρειάζεται προφανώς θωράκιση απέναντι σε ατάκες του τύπου «ανεπαρκές το Τμήμα Αρχαιοτήτων», που εκτοξεύονται από στόματα ανεύθυνα.
  • Το πώς έγινε κατορθωτός ο δανεισμός των έργων και πώς μεταφέρθηκαν στη χώρα μας, είναι μια μεγάλη υπόθεση, για την οποία οι επιμελήτριες της έκθεσης, δρ Άντρη Μιχαήλ –ιστορικός σύγχρονης τέχνης που ζει και εργάζεται μόνιμα στο Παρίσι– και Ευτυχία Ζαχαρίου-Καΐλα, μίλησαν στη ραδιοφωνική εκπομπή «Κοντρόλ Πάνελ» του Ραδιοφώνου του Πολίτη, και στη συνάδελφο Μαριλένα Ευαγγέλου.
  • Η Ευτυχία Ζαχαρίου-Καΐλα, λειτουργός Α’ στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, εξήγησε ότι οι απαιτήσεις των δανειστών του Πικάσσο –εν προκειμένω ο ίδιος ο γιος του, Κλοντ, οι διευθυντές του Εθνικού Μουσείου του Πικάσσο στο Παρίσι και του Μουσείου της Αντίμπ απ΄ όπου προέρχονται τα έργα αλλά και του Ιδρύματος Πικάσσο- είναι εξαιρετικά υψηλές.
  • Ανέφερε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς τον τρόπο μεταφοράς και ως προς τη συσκευασία των έργων αλλά και για τον αριθμό των σταθμών που θα κάνει ένα κιβώτιο μέχρι να φτάσει στον προορισμό του. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την κ. Ζαχαρίου-Καΐλα, το ότι η Κύπρος δεν συνδέεται με απευθείας πτήσεις με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα μεταφοράς πολύτιμων έργων τέχνης στη χώρα μας.
  • Η κ. Ζαχαρίου-Καΐλα ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις για την ασφάλεια στον χώρο της έκθεσης και βεβαίως, αναμενόμενα, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκτίθενται τα έργα. Δήλωσε ότι έγινε ήδη προληπτική συντήρηση της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων για να ανταποκριθεί το Μουσείο στις υψηλές απαιτήσεις των δανειστών.
  • Επιπλέον, αρκετούς μήνες πριν την έκθεση, επισκέφτηκε την Κύπρο ειδικό επιτελείο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας το οποίο συνέταξε αναφορά βάσει της οποίας εγκρίθηκε ότι το Κυπριακό Μουσείο πληροί τις προδιαγραφές για να είναι δυνατός ο δανεισμός των έργων.
  • Μετά από όλα αυτά, ήταν μάλλον λογικό η υπουργός να αναφερθεί σε αυτό το θέμα στον χαιρετισμό της.
  • Ήταν επίσης λογικό να πει στον δικό της χαιρετισμό η συνεπιμελήτρια της έκθεσης, δρ Άντρη Μιχαήλ, κάτι που γράφτηκε ήδη στην εφημερίδα αλλά αξίζει να επαναληφθεί: «Θα ήθελα να πω πόσο περήφανη νιώθω σήμερα ως Κύπρια ιστορικός τέχνης για τους επαίνους που δέχτηκε όλη η ομάδα προετοιμασίας του στησίματος της έκθεσης εδώ, στο Κυπριακό Μουσείο, που ανταποκρίνεται στις πλέον αυστηρές προδιαγραφές σύγχρονης μουσειακής παρουσίασης. Εκ μέρους των δανειστών και των υπευθύνων των Μουσείων Πικάσσο, διαβιβάζω σε όλους τους συντελεστές της έκθεσης τα πιο θερμά συγχαρητήρια».
  • Η έκθεση είναι ανοιχτή μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου. Δείτε την.

   

  • Μερόπη Μωυσέως

   Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

  You May Also Like

  Γλώσσες και εικόνες και μέσα πόλα σέλα

  «Όλα τα υποψήφια έργα (περιλαμβανομένων και των έργων που κρίνονται στην κατηγορία της Εικονογράφησης) ...

  Κριτική

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Είναι μια σημαντική αδυναμία η απουσία κριτικής από το πολιτιστικό ...

  Φικρέτ Ντεμίραγ: Kokler ve Topraklar*

  Ο Φικρέτ Ντεμίραγ [1940-2010] θεωρείται ο σημαντικότερος Τ/Κύπριος ποιητής αλλά αν θέλουμε να είμαστε ...

  Ο Kόσμος της Κύπρου σε selfies

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου κλείνει ένα χρόνο ...

  Να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ; Αστεία πράγματα

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Το πόσο φαύλος κύκλος είναι τα κυβερνητικά μέτρα που ...

  Πολιτισμός ως “μέτρο ανακουφιστικό”

  Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Τάδε έφη Νίκος Αναστασιάδης στην εκπομπή “Εντέχνως”. * Βλέπεις ...

  X