«Ο Καθρέφτης μας. Εξουσία και Πολίτες», του Γιαννάκη Γεωργιάδη

Το βιβλίο του Γιαννάκη Γεωργιάδη κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις Εκδόσεις Αρμός και παρουσιάζεται τον Ιούνιο σε Λευκωσία και Πάφο

«Ο Καθρέφτης μας. Εξουσία και Πολίτες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιαννάκη Γεωργιάδη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Αρμός και παρουσιάζεται τον Ιούνιο σε Λευκωσία και Πάφο.

«Ο κάθε άνθρωπος και η κάθε κοινωνία έχουν ανάγκη να ονειρεύονται. Να σχεδιάζουν το αύριο, να πλάθουν πλάνα ζωής, να δημιουργούν, να σκέφτονται, να εξελίσσονται και να προοδεύουν, να ευημερούν. Η διαχείριση της καθημερινότητας με στόχο την επιβίωση, ακόμα και όταν αυτή επιτυγχάνεται, δεν οδηγεί στο όνειρο. Η βίωση της καθημερινής βίας και της κακοποίησης, της υστέρησης, του πόνου και της απώλειας, της περιθωριοποίησης και της ανυποληψίας, δεν αφήνει παράθυρο στο όνειρο, γιατί συνολικά το κοινωνικό περιβάλλον αποπνέει τα συμπτώματα της κρίσης…» αναφέρεται σε απόσπασμα του βιβλίου ενώ σε άλλο σημείο: «Καθρέφτη των επιλογών των πολιτών αποτελούν οι ίδιοι οι εκλεγμένοι πολιτικοί άρχοντες, οι κυβερνήσεις, οι τοπικές αρχές, οι ευρωβουλευτές και όλοι όσοι επιλέγονται για διορισμό και άσκηση πολιτειακής ευθύνης από τους θεσμικά αρμόδιους για τέτοιους διορισμούς. Με ποικίλους τρόπους και σε πλειάδα επιλογών, δράσεων ή μη δράσεων, αποτελεσμάτων και φαινομένων αντανακλάται η απώλεια των ορίων, η στέρηση του οράματος, το κενό στους σχεδιασμούς, η ασσυμετρία αρχών, αξιών και δεσμεύσεων με τα έργα και τις πολιτικές πρακτικές.»

Ο Γιαννάκης Γεωργιάδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1956. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Lyon II της Γαλλίας οικονομικές επιστήμες και κοινωνιολογία. Είναι διδάκτορας οικονομικών επιστημών από το ίδιο πανεπιστήμιο και κάτοχος άλλων μεταπτυχιακών τίτλων στα οικονομικά. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και δημοσίευσε επιστημονικές μελέτες και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά έντυπα. Διετέλεσε σύμβουλος στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, διευθυντής διεθνών σχέσεων της Κυπριακής Βουλής και διευθυντής του Συμβουλίου Αμπελοοινικών Προϊόντων. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος και μέλος συμβουλευτικών επιτροπών και δημοσίευσε μεγάλο αριθμό άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά. Εργάζεται στην κεντρική διοίκηση του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Η Κύπρος και το διεθνές σκηνικό» (εκδόσεις Λιβάνη, 2002) και «Από την απραξία στην πράξη: δημιουργώντας στο αμπέλι και το κρασί, εκτιμήσεις – απόψεις – πολιτικές» (Λευκωσία, 2012).

Οι παρουσιάσεις

Το βιβλίο «Ο Καθρέφτης µας. Εξουσία και Πολίτες» παρουσιάζεται την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο αμφιθέατρο Jean Monnet (M-203) του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στις 19:00.

Για το βιβλίο θα µιλήσουν οι Κώστας Βενιζέλος, Νίκος Περιστιάνης και Κύπρος Χρυσοστομίδης. Τη συζήτηση συντονίζει ο Γιάννος Χριστοφόρου. 

Θα ακολουθήσει παρουσίαση στην Πάφο στις 19 Ιουνίου, στις 19:00 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου (Αθηνάς 41-43). Το βιβλίο θα παρουσιάσουν και συζητήσουν οι Κώστας Βενιζέλος και Σωτήρης Παρούτης, με παρέμβαση του συγγραφέα, σε συντονισμό και πάλι του Γιάννου Χριστοφόρου.

Πληροφορίες τηλ. 99488221.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX

Η ταινία «Csak a szel» (Just the wind), μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Γερμανίας και Ουγγαρίας, ...

Art Trafficking and Restitution | Συνέδριο στην Χάγη

Οι περιπτώσεις της Κύπρου και του Αφγανιστάν, ο πολιτισμός των οποίων λεηλατήθηκε σε περιόδους ...

Το ΚΑΣ αποφάσισε την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το μετρό Θεσσαλονίκης

Παρά τις έντονες αντιδράσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, το ΚΑΣ ενέκρινε την κατασκευή ...

Διαφορετικές… ματιές στη νέα οπτική εικόνα της Κύπρου

Τη διαφωνία της σχετικά με τους όρους της προκήρυξης για τον σχεδιασμό λογότυπου και ...

Open Call του Ε.ΚΑ.ΤΕ. για το 5ο Plein Air στο Ζύγι

Το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Ζυγίου, τους Μιχάλη ...

Αποκλειστικά για Γονείς: βιωματικό εργαστήρι “Εγώ Γονιός”

“Εγώ Γονιός”. Αν είσαι κι εσύ γονιός, και σε ενδιαφέρει η καλύτερη δυνατή ανατροφή ...

X