The Hunt er/ed

«Σούρουπο, η παράσταση ξεκινούσε ανάμεσα στα δέντρα του πάρκου...». Ο σκηνογράφος Χάρης Καυκαρίδης γράφει για τη συμμετοχή της ομάδας Παραβάν στην Κουατριενάλε Πράγας 2019 με το έργο Hunt er/ed
 • Γράφει ο Χάρης Καυκαρίδης

  Βρεθήκαμε ξανά στην Πράγα, κουβαλώντας βαλίτσες με κοστούμια, μάσκες, κέρατα, μουσικά όργανα. Αυτή τη φορά η ομάδα Paravan –Μελίτα Κούτα και Χάρης Καυκαρίδης- συνεργάστηκε με τους Γιώργο Στεφανακίδη, Εβελίνα Αραπίδη, Pascal Caron και Αρίστη Σπύρου για την παρουσίαση του The Hunt er/ed στο Site Specific Performance Festival της PQ19 (Prague Quadrennial of Performance Design and Space 2019).

  Το πάρκο Stromovka γίνεται ο σκηνικός χώρος της παράστασης. Η επιμελήτρια, Sophie Jump, σε ανοικτό κάλεσμα, πρότεινε σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να εμπνευστούν από την ιστορία του πάρκου. Η σύγχρονη σκηνογραφία εξελίσσεται σε αναζήτηση, ερώτημα, επιχείρημα, σε παράγοντα αλλαγής ή πρόκλησης. Στόχος της PQ είναι να παρουσιάζει καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν την σκηνογραφία σαν τέχνη διαδραστικών σκηνικών χώρων που δεν είναι απλά διακοσμητικοί, αλλά συναισθηματικά φορτισμένοι. Η δική μας πρόταση, που επιλέχθηκε μαζί με 22 άλλες ομάδες από Ιαπωνία, Καναδά, Αγγλία, Πολωνία κ.α, βασίστηκε στο τελετουργικό της κυνηγετικής πομπής ελαφιών που γινόταν στο συγκεκριμένο πάρκο και εμπνεύστηκε από βιβλιογραφία και την ευρωπαϊκή ζωγραφική του 15ου με 17ου αιώνα.

  Φωτογραφία: Krystof Kalina

  Σούρουπο, η παράσταση ξεκινούσε ανάμεσα στα δέντρα του πάρκου. Οι ζωόμορφες μάσκες έμοιαζαν με φαντάσματα των κυνηγημένων ελαφιών που ξυπνούσαν χρόνια μετά. Ο Γιώργος Στεφανακίδης παίζοντας φλάουτο ξεκινούσε την πομπή, η οποία με αργό τελετουργικό ρυθμό, παρέσυρε το κοινό πιο βαθιά στο χώρο του πάρκου. Έφτανε πια η νύκτα και με το φως των φαναριών, η νεκρική πομπή απλώνεται στο δάσος. Ένα ελάφι – χαρακτήρας, συμβολικά πεθαίνει και εξαφανίζεται στο σκοτάδι σαν άυλη εικόνα.

  Φωτογραφία: Krystof Kalina

  Κάθε στιγμή και κάθε χώρος της PQ, ο χώρος του δημόσιου πάρκου, ο χωροχρόνος της παύσης μεταξύ ηθοποιού και θεατή αλλά και ο μη απτός χώρος της εικονικής πραγματικότητας που προσφέρει η τεχνολογία, έκρυβε μια μικρή αποκάλυψη, μια μικρή ή μεγάλη ιδέα.

  Η PQ έσφυζε από δημιουργικότητα, καινοτομία, νέο κόσμο θετικό για γνωριμίες – συνεργασίες. Στην δεύτερη μας παράσταση, προέκυψε μια υπέροχη αυτοσχέδια συνεργασία με τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Yuto Hasebe, ο οποίος συνόδευσε την πομπή στο δάσος με τη δική του μουσική. Από το χώρο της εικονικής πραγματικότητας του 36Q ξεκίνησε και μια νέα συνεργασία με τη Margraret Krawecka από τον Καναδά. Στην πλατεία του Industrial Palace, γνωρίσαμε τον Δημήτρη Χειμώνα που παρουσίαζε τη δική του δημιουργία, το Pause. Μια δυναμική παράσταση, όπου ο ηθοποιός κλιμακώνει σε αντίστροφη μέτρηση τις προσωπικές ανησυχίες του κοινού με το αναπόφευκτο της παύσης. Η PQ, κάθε τέσσερα χρόνια δίνει τη δυνατότητα σε σκηνογράφους και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν, να αναμείξουν, να συγχωνεύσουν και να θολώσουν τις γραμμές ανάμεσα σε πολλαπλούς καλλιτεχνικούς κλάδους και να αναζητήσουν νέες προσεγγίσεις και νέα σκηνικά οράματα.

  Ερχόμαστε πίσω στην Κύπρο, κάποιοι της ομάδας επιστρέφουν στην Ελλάδα. Γεμάτοι ενέργεια, θετικότητα και έτοιμοι για τις επόμενες θεατρικές συνεργασίες.

  Φωτογραφίες: Krystof Kalina

  Φωτογραφία: Vaiva Bezhan 

  Τη συμμετοχή της ομάδας Παραβάν στήριξαν η PQ19 και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  «Womanhood 2»: μια παράσταση για τη γυναίκα

  «Άμα λεμε ‘γυναίκα’ είναι σαν να λέμε ουρανός ή αέρας ή γη. Πώς να ...

  «Κοπεγχάγη»: Θεατρικό αναλόγιο στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

  Το 1998, ο Michael Frayn έλαβε πέντε βραβεία «Καλύτερου Θεατρικού Έργου» για την «Κοπεγχάγη» ...

  Δωρεάν online παράσταση από τον ΘΟΚ

  Με τη δωρεάν προβολή του μιούζικαλ τσέπης «Κάλι-Καντζάρ & ΣΙΑ!…» των Λέας Μαλένη, Χριστίνας ...

  «Η μικρή μας πόλη» στην τελική ευθεία για την καλοκαιρινή της πρεμιέρα στη Λευκωσία

  Το διαχρονικό και εξαιρετικά επίκαιρο έργο του Αμερικανού συγγραφέα Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας ...

  5η χρονιά lipasma στο Παλιό Ξυδάδικο

  Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ ανακοινώνει τους νέους κύκλους μαθημάτων στο θεατρικό εκπαιδευτικό του ...

  «Το Σκάσιμον» σε Λεμεσό και Λευκωσία

  Στις 30 Οκτωβρίου ξεκινά μια νέα σειρά παραστάσεων η παραγωγή «Το Σκάσιμον», μια θεατρική ...

  X