«Fener/Φανάρι – το κυοφορούμενο φως» είναι ο τίτλος έκθεσης του Γιάννη Σακέλλη, που πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Λεμεσού.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 10 Ιουλίου και περιλαμβάνει σχέδια και φωτογραφίες του Γιάννη Σακέλλη, μια σειρά από ιδιαίτερα έργα – αποτέλεσμα μιας μακρόπνοης εργασίας, η παρουσίαση της οποίας αποτελεί κορύφωση ενός εικαστικού περιπάτου που διαρκεί περί τα δέκα χρόνια. «Ο Γιάννης Σακέλλης, που διατελεί σε μια βιωματική σχέση με την Κωνσταντινούπολη, υπερβαίνει τις όποιες αυτοβιογραφικές του δεσμεύσεις, και περιηγείται στην πιο ιστορική και εμβληματική της περιοχή, στο Φανάρι, εστιάζοντας στα γκρεμισμένα του σπίτια, και αναζητώντας τα ίχνη των απόντων, με την ψυχραιμία του ερευνητή και το πάθος του μανιώδους συλλέκτη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιάννης Σακέλλης: Στα ερείπια με ελκύει η δυνατότητα δημιουργίας»

«Με 13 αυστηρά, δωρικά σχέδια, ο Σακέλλης ενεργοποιεί ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι με τις σκιές, διεκδικώντας το απαραίτητο φως, κατά την κρίσιμη, αλλά και διαρκή στιγμή, όταν νυχτώνει στον κόσμο ή όταν ο κόσμος γκρεμίζεται. Τα σχέδια πλαισιώνονται από φωτογραφικά στιγμιότυπα της Κωνσταντινούπολης, και από το βιβλίο-κατάλογο, που συνιστά την αφηγηματική τεκμηρίωση του οδοιπορικού.»

Την έκθεση θα ανοίξουν η Γεωργία Ντέτσερ εκ μέρους του Προέδρου του Συντονιστικού Συμβουλίου των Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού και η Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου. Ο δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου θα αναγνώσει χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο αρχιτέκτονας Τάσος Ανδρέου.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων.

Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί και το βιβλίο-κατάλογος της έκθεσης, με τίτλο Το κυοφορούμενο φως, από τον συγγραφέα Κυριάκο Μαργαρίτη, ενώ σε μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη θα επιδοθεί, τιμής ένεκεν, το βιβλίο και κατάλογος της έκθεσης «Fener/Φανάρι – Το Κυοφορούμενο Φως».

+ Εγκαίνια στις 10 Ιουλίου 2019, στις 19:30, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Λεμεσού (οδός 16ης Ιουνίου 1943, αρ. 7) και μέχρι τις 13 Ιουλίου 2019. Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00 , 17:00 – 19:00.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έργο που εντοπίστηκε σε ναό στην Κρήτη αποδίδεται στον Ελ Γκρέκο

Τον εντοπισμό μιας εικόνας που πολύ πιθανό να αποτελεί ένα από τα πρωιμότερα έργα ...

«Ένα ταξίδι – Από ανακυκλώσιμο μέταλλο σε γλυπτό» στην Γκαλερί Γκλόρια

Η Γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει την έκθεση γλυπτικής του Γιώργου Παφίτη με τίτλο «Ένα ταξίδι ...

«Ο Πικάσσο σαν αρχαίος Κύπριος αγγειοπλάστης»

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών πραγματοποιεί το Κυπριακό Μουσείο, ...

Salon d’ automne από το Παρίσι στην Πάφο2017

Σε δύο πολιτιστικούς χώρους της Πάφου θα φιλοξενηθεί το παριζιάνικο Salon d’ Automne, μια ...

Mountaintop: Ζωντανή περφόρμανς από τον εικαστικό PASHIAS

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης ...

“Χώρα των Θαυμάτων”στην Γκαλερί Opus 39

Η Γκαλερί Opus 39 παρουσιάζει την εικαστική πρόταση “Χώρα των Θαυμάτων” της Pepi Martin. ...

X