«Fener/Φανάρι – το κυοφορούμενο φως» είναι ο τίτλος έκθεσης του Γιάννη Σακέλλη, που πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Λεμεσού.

Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 10 Ιουλίου και περιλαμβάνει σχέδια και φωτογραφίες του Γιάννη Σακέλλη, μια σειρά από ιδιαίτερα έργα – αποτέλεσμα μιας μακρόπνοης εργασίας, η παρουσίαση της οποίας αποτελεί κορύφωση ενός εικαστικού περιπάτου που διαρκεί περί τα δέκα χρόνια. «Ο Γιάννης Σακέλλης, που διατελεί σε μια βιωματική σχέση με την Κωνσταντινούπολη, υπερβαίνει τις όποιες αυτοβιογραφικές του δεσμεύσεις, και περιηγείται στην πιο ιστορική και εμβληματική της περιοχή, στο Φανάρι, εστιάζοντας στα γκρεμισμένα του σπίτια, και αναζητώντας τα ίχνη των απόντων, με την ψυχραιμία του ερευνητή και το πάθος του μανιώδους συλλέκτη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Γιάννης Σακέλλης: Στα ερείπια με ελκύει η δυνατότητα δημιουργίας»

«Με 13 αυστηρά, δωρικά σχέδια, ο Σακέλλης ενεργοποιεί ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι με τις σκιές, διεκδικώντας το απαραίτητο φως, κατά την κρίσιμη, αλλά και διαρκή στιγμή, όταν νυχτώνει στον κόσμο ή όταν ο κόσμος γκρεμίζεται. Τα σχέδια πλαισιώνονται από φωτογραφικά στιγμιότυπα της Κωνσταντινούπολης, και από το βιβλίο-κατάλογο, που συνιστά την αφηγηματική τεκμηρίωση του οδοιπορικού.»

Την έκθεση θα ανοίξουν η Γεωργία Ντέτσερ εκ μέρους του Προέδρου του Συντονιστικού Συμβουλίου των Πολιτιστικών Φορέων Λεμεσού και η Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου. Ο δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου θα αναγνώσει χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο αρχιτέκτονας Τάσος Ανδρέου.

Την εκδήλωση παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Προσφύγων.

Στα εγκαίνια θα παρουσιαστεί και το βιβλίο-κατάλογος της έκθεσης, με τίτλο Το κυοφορούμενο φως, από τον συγγραφέα Κυριάκο Μαργαρίτη, ενώ σε μέλη του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη θα επιδοθεί, τιμής ένεκεν, το βιβλίο και κατάλογος της έκθεσης «Fener/Φανάρι – Το Κυοφορούμενο Φως».

+ Εγκαίνια στις 10 Ιουλίου 2019, στις 19:30, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Λεμεσού (οδός 16ης Ιουνίου 1943, αρ. 7) και μέχρι τις 13 Ιουλίου 2019. Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00 , 17:00 – 19:00.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παράταση για την έκθεση «Αγωνίες – Διαμαντής» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Λόγω αυξημένης επισκεψιμότητας, και παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να ερευνά και να εμβαθύνει ...

Έκθεση ζωγραφικής Δημήτρη Μίχλη

Η Γκαλερί Γκλόρια παρουσιάζει έκθεση ζωγραφικής με νέα έργα – τοπία και  πορτραίτα, του ...

Αποτελέσματα διαγωνισμού για την τοποθέτηση έργων τέχνης στο νέο κτίριο του ΘΟΚ

Ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουνίου 2020 με την υποβολή 45 εικαστικών προτάσεων η διαδικασία προκήρυξης ...

«Εναλλακτικό τοπίο» στην γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Η Δήμητρα Σέργη παρουσιάζει την πρώτη της ατομική έκθεση με τίτλο «Εναλλακτικό τοπίο» στην ...

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού: Έναρξη με 2 κυπριακά ντοκιμαντέρ

Το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού (16-23/9) κάνει αρχή αυτή την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, ...

Redesign Fashion Thematic Exhibition από το Δώστου Chance

Το Δώστου Chance διοργανώνει την εκπαιδευτική και θεματική έκθεση Redesign Fashion Thematic Exhibition, τον ...

X