Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με την εμβληματική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας (Biblioteca Alexandrina), από κοινού με το Ίδρυμα Λεβέντη της Κύπρου, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανακαινίσουν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας του Παλαίφατου Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, ήταν πολύ θερμή η υποδοχή, που επιφυλάχθηκε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’  από τον Διευθυντή της Ιστορικής Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι.

Μέσα από τον τεράστιο πλούτο γνώσης, πολιτισμού και ιστορίας της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, που περιλαμβάνει 40.000 και πλέον τόμους Βιβλίων και 3.000 παλαίτυπα αλλά και 530 μοναδικά στον κόσμο χειρόγραφα, Αλεξάνδρεια και Κύπρος επέλεξαν εκατό χειρόγραφα για να τα αποκαταστήσουν από τη φθορά του χρόνου για να μπορέσουν αυτά πάλι να λάμψουν σαν διαμάντια του παγκόσμιου πολιτισμού.

Έτσι, με τη καθοριστική συνεργασία των δύο κορυφαίων αλεξανδρινών φορέων, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και της Αιγυπτιακής Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, αλλά και τη συμβολή του Κυπριακού Ιδρύματος Λεβέντη, οι τρεις χώρες αποδεικνύουν ότι και στον πολιτισμό, η συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδος, εφαρμόζεται στην πράξη, σε συνέχεια της Συνεργασίας των τριών χωρών σε επίπεδο κορυφής.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, από τα εκατό χειρόγραφα που έχει παραλάβει η Biblioteca Alexandrina από το Παλαίφατο Πατριαρχείο, σε 68 χειρόγραφα έχει ήδη ολοκληρωθεί η συντήρηση και μέχρι το τέλος του 2020 θα ολοκληρωθούν τα υπόλοιπα.

Στη συνέχεια, θα εκδοθεί ένας πολύ σημαντικός Τόμος, από τα 100 (συντηρημένα πλέον) χειρόγραφα του Πατριαρχείου, που είναι και ο θησαυρός της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης. Την έκδοση έχει αναλάβει η Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, που θα ολοκληρωθεί με τη μεγάλη οικονομική στήριξη και χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη.

Να σημειωθεί ότι το «Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη», που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1979, από τον Κύπριο επιχειρηματία Αναστάσιο Γ. Λεβέντη (1902-1978) έχει αναλάβει τη συντήρηση και αποκατάσταση των χειρογράφων της σπουδαίας και Ιστορικής Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και το οποίο αποτελεί όνειρο ζωής του Πάπα και Πατριάρχου Θεοδώρου Β’.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρώτα χειρόγραφα χρονολογούνται από το 1796, χρονιά από την οποία έχουμε και τον πρώτο επίσημο κατάλογο των περιεχομένων χειρογράφων και κωδίκων της Πατριαρχικής Βιβλιοθήκης από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθένιο τον Β’.

Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη έχει πρωτοχριστιανικές ρίζες και αποτελεί προέκταση της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Η σημαντική συλλογή περιλαμβάνει χειρόγραφα που περιέχουν, βίοι αγίων, μουσικά, τραγωδίες του Αισχύλου, του Ευριπίδη, Φιλοσοφικά Έργα του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα.

Και αυτά ακριβώς τα χειρόγραφα και το πώς αυτά συντηρούνται από τους ειδικούς επιστήμονες της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, είχε σήμερα την ευκαιρία να δει και να μελετήσει το έργο τους από κοντά στα εργαστήριά τους στην Biblioteca Alexandrina, μέσα από τα οποία δίνουνε πραγματικά «ζωή» σε πολιτιστικά κειμήλια που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν.

«Όπου βρεθώ στα παγκόσμια φόρουμ, πάντοτε μιλώ για τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας», τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, δεχόμενος τη θερμή υποδοχή από τον Διευθυντή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι.

«Σήμερα είναι για μένα μία μεγάλη μέρα. Χαιρετίζω όλους όσοι μας κάνουν τη συντήρηση των χειρογράφων», πρόσθεσε, δωρίζοντας στον Διευθυντή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης ένα δώρο από μαλαχίτη, που αναπαριστά τα πετρώματα της Αφρικής αλλά και ένα κειμήλιο, αντίγραφο του Βυζαντινού Μουσείου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Τέλος, ο Πατριάρχης τόνισε την εξαιρετική συνεργασία που μπορεί να έχει και σε αυτόν τον τομέα με τη νέα Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδος κα Λίνα Μενδώνη, που έχει πάρει εδώ και χρόνια το οφίκκιο της Αρχόντισσας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για την κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και το έργο της στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αλλά και το ενδιαφέρον της για το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό οργανισμό, όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά του κόσμου ολόκληρου.

Τόνισε επίσης τις προσπάθειες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη δημιουργία του Κέντρου του Ελληνισμού που θέλει να δημιουργήσει στο Αβερώφειο Μέγαρο, στην οδό Φουάντ της Αλεξάνδρειας, ενώ τέλος εξύμνησε το ρόλο της Αιγύπτου που αγκάλιασε την Αγία Οικογένεια, κάνοντας έναν παραλληλισμό με το ίδιο πρόβλημα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές οικογένειες προσφύγων, που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο και να σώσουν τα παιδιά τους.

Στην επίσημη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετική ατμόσφαιρα, παρόντες ήταν, η κα. Hoda Elmiqati, Υποδιευθύντρια της Βιβλιοθήκης, o Διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του διευθυντή της Βιβλιοθήκης Πρέσβης κ. Hazem Khairat, ο Dr. Mohamed Soliman, διευθυντής του κέντρου συντήρησης των χειρογράφων, ο Dr Sameh Fawzy, διευθυντής επικοινωνίας και μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και ο κ. Δημήτρης Κάβουρας, ειδικός σύμβουλος του διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

(ΚΥΠΕ/ΝΚ/ΓΒΑ)

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκθεση για την ιστορική εξέλιξη της αστικής ενδυμασίας στη Λάρνακα

Το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας πραγματοποιεί μια έκθεση με φωτογραφίες από το ...

Φεστιβάλ Φέγγαρος 2015

Το τριήμερο 31 Ιουλίου – 2 Αυγούστου 2015 θα πραγματοποιηθεί το φετινό 5ο Μουσικό ...

Στην Κωνσταντία Σωτηρίου το Athens Prize for Literature

H Κωνσταντία Σωτηρίου και ο Ρίτσαρντ Φλάναγκαν απέσπασαν το βράδυ της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου τα ...

Δ’ Διαγωνισμός Θεατρικού Μονόπρακτου στη μνήμη Κωστή Κολώτα

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος ...

Ξανά στο δρόμο η ταινία Fish n’ Chips | Πάει Πορτομπέλο

Έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ, η ταινία του Ηλία Δημητρίου Fish ...

Τέχνη από την Ανατολική Γερμανία

Δύο εκθέσεις στην Γερμανία φέρνουν ξανά στο προσκήνιο ένα “κλειστό, πικρό κεφάλαιο” της επανενωμένης ...

X