Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός βασιλικού πορτρέτου στην έκδοση «The Secrets of a Royal Portrait», η οποία περιλαμβάνει τα αποτελέσματα ενός διετούς διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος.

Τα «μυστικά» του πορτρέτου γνωστοποιήθηκαν αρχικά το 2017 μέσα από μια περιοδική έκθεση και συνέδριο που οργάνωσε το Λεβέντειο Μουσείο με τίτλο «Τα Μυστικά ενός βασιλικού πορτρέτου». Σήμερα η έκδοση του Μουσείου έρχεται στο φως, εμπλουτισμένη με άρθρα και εκθεσιακό υλικό.

Η έκδοση «The Secrets of a Royal Portrait» πραγματεύεται την ιστορία ενός πορτρέτου της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, το οποίο εντοπίστηκε πρόσφατα και θεωρείται ένας από τους λιγοστούς αναγεννησιακούς πίνακες της Αικατερίνης Κορνάρο παγκοσμίως.

Το βασιλικό αυτό πορτρέτο ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Μιχάλη Ζεϊπέκκη και εκτίθεται σε μακροχρόνιο δανεισμό στην μόνιμη αίθουσα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, που είναι αφιερωμένη στην Αικατερίνη Κορνάρο.

Η ανακάλυψη του ζωγραφικού έργου προκάλεσε σειρά επιστημονικών ερευνών και δραστηριοτήτων, οι οποίες αποκάλυψαν ποικίλα «μυστικά» που κρύβονταν πίσω από την ταυτότητα και την ιστορία του. Αυτό το μοναδικής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας πορτρέτο της Κορνάρο αποδεικνύεται πως χρονολογείται στον 16ο αιώνα που συμπίπτει χρονολογικά με την εποχή και τεχνοτροπικά με το ύφος του γνωστού βενετσιάνου ζωγράφου Τισιανού.

Ο αναγνώστης της έκδοσης θα έχει την ευκαιρία να δει πέραν της ζωγραφικής επιφάνειας του πορτραίτου τα γοητευτικά μονοπάτια της έρευνας και τους θαυμαστούς δρόμους που η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει. Μέσα από το φακό της επιστήμης θα μάθει τα αποτελέσματα των ιστορικοτεχνικών ερευνών, των χημικών και τεχνικών αναλύσεων αλλά και τη διαδικασία συντήρησης.

Το περιεχόμενο της έκδοσης επιμελήθηκε η Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δρ Έλενα Πογιατζή-Ρίχτερ, η οποία είχε τη γενική επίβλεψη τόσο της έρευνας του πορτραίτου όσο και της εκθεσιακής παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Στην έκδοση παρουσιάζεται η έρευνα σε μορφή δοκιμίων με συγγραφείς την ίδια την επιμελήτρια της έκδοσης, τους επιστήμονες και ερευνητές της Ομάδας Ανάλυσης και Μελέτης Έργων Τέχνης του ΕΚΕΤΑ του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Sorin Hermon, Δρ Νικόλα Μπακιρτζή και Δρ Svetlana Gasanova, αλλά και τον συντηρητή Tobias Lange από το εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης της Δρέσδης Γερμανίας. Η έκδοση εμπλουτίζεται με συμπληρωματικά δοκίμια από την Ιστορικό Τέχνης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ταϊβάν Δρ Candida Syndikus και τη συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου Άντρη Μελή.

+ Η έκδοση κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει 124 σελίδες με πλούσια εικονογράφηση, εσωτερικό διπλό foldout και κινούμενη εικόνα (animation) σε κώδικα QR.

Διατίθεται στο πωλητήριο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας , οδόs Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονία, Λευκωσία. Πληροφορίες: 22661475 (εσωτ.108) / info@leventismuseum.org.cy

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

To μεγαλείο της φύσης στην The Wall Gallery

Το μεγαλείο της φύσης έτσι όπως το αποτύπωσε στον φακό του ο φωτογράφος Εugene ...

Όψεις του Πενταδακτύλου

«Επιχειρούσα πάντα αναγνώσεις επί καθημερινής βάσεως για τον Πενταδάκτυλο. Επιχειρούσα αναγνώσεις αυτής της επιφάνειας ...

Γιαννούλης Χαλεπάς 1851 – 1938

Σαν σήμερα, 14 Αυγούστου, το 1851, γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου ο γλύπτης Γιαννούλης ...

Έκθεση Σουζάν Ιταγίμ στην Γκαλερί Τέχνης Δρώμενα

Εγκαινιάζεται στην Γκαλερί Τέχνης Δρώμενα η έκθεση ζωγραφικής της Ιρανής Σουζάν Ιταγίμ, την Παρασκευή ...

The Island Club: Ο νέος εκθεσιακός χώρος της Λεμεσού

Η Λεμεσός υποδέχεται ένα νέο εκθεσιακό χώρο, από τις 20 Ιανουαρίου 2018. Το The Island ...

Instaντανέ2 από τον Αντρο Ευσταθίου

Πόση τέχνη χωράει μέσα σε μια φωτογραφία; Πόση τέχνη χωράει σε μια φωτογραφία που ...

X