Ξεχωριστές οπτικές από οκτώ φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που για ένα εξάμηνο εστίασαν στo Documentary Photography, υπό την εποπτεία του Νίκου Φιλίππου. 

Τα πρότζεκτ παρουσιάστηκαν το Μάιο στην έκδοση «Cyprus / New Documents» στο πλαίσιο της δράσης «Delivering Views-Delivering Texts» του Ιδρύματος Phaneromenis 70. Η τρέχουσα δράση «Delivering Views-Delivering Texts» του Ιδρύματος Phaneromenis 70 βασίζεται στην ανταλλαγή εικόνων και κειμένων με επίκεντρο τη Λευκωσία και την Κύπρο. Τα τελευταία χρόνια η ομάδα του Phaneromenis70 συλλέγει φωτογραφίες και κείμενα τουριστών που επισκέφθηκαν την Κύπρο, προσπαθώντας μέσα από την ξένη ματιά να επιτύχει μια νέα προσέγγιση και ερμηνεία στοιχείων του τόπου μας. Το υλικό που συγκεντρώνεται παραδίδεται ανά διαστήματα σε επιμελητές/ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών για να σχολιάσουν κατ’ επιλογήν τους ό,τι τους συν-κινεί. Φιλοδοξία της ομάδας είναι μέσω της διακίνησης εικόνων και ιδεών να διεγείρουν τις αισθήσεις, το συναίσθημα και τη σκέψη, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος πάνω σε όσα εν κινήσει μάς διαφεύγουν.

 

Erin Horne

Η Erin Horne δημιούργησε μια σειρά φωτογραφιών με θέμα την Αγία Νάπα εκτός τουριστικής περιόδου. Η αντίληψη της περί μιας ζωντανής «πόλης-πάρτυ» άλλαξε με την πρώτη της επίσκεψη στην περιοχή. Εκτός τουριστικής περιόδου η Αγία Νάπα μοιάζει με πόλη φάντασμα ενώ ταυτόχρονα η πλαστότητα της τουριστικής αισθητικής μεγεθύνεται ακριβώς λόγω της απουσίας ανθρώπων.

 

Clarissa Schembri

Η Clarissa Schembri, κάτοικος Λεμεσού, στρέφει την προσοχή στην δραματική μεταμόρφωση της δεύτερης μεγαλύτερης Κυπριακής πόλης. Τα καινούργια ψηλά κτήρια κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου μοιάζουν προς το παρόν εκτός αναλογιών σε σχέση με το υπόλοιπο δομημένο περιβάλλον. Οι εντυπωσιακές αυτές αναπτύξεις συνδέονται με την αμφιλεγόμενη πολιτική των «Χρυσών Διαβατηρίων» και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από οργανωμένα σύνολα τα οποία ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις των αναπτύξεων στο περιβάλλον αλλά και την συνεισφορά τους στην δραματική αύξηση των ενοικίων στην πόλη. Οι φωτογραφίες της Clarissa καταγράφουν μια στιγμή στην ιστορία μιας πόλης υπό διαμόρφωση.

 

 

Léna Le Tessier

Η Léna Le Tessier καταγράφει σε κλασσικό ντοκουμενταρίστικο ύφος την δράση των εθελοντών στο καταφύγιο σκύλων “Hope for Homeless” στην Λακατάμια. Το καταφύγιο, «παιδί» των Νάντιας και Μάριου, υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες το όποιο αδέσποτο του «κτυπήσει την πόρτα».  Η καθημερινή ρουτίνα συμπεριλαμβάνει καθάρισμα, τάισμα, αγκαλιές και περίθαλψη αλλά καμιά μέρα στο καταφύγιο δεν είναι η ίδια λέει η Léna.

 

Μαρία Σιακαλλή

Η Μαρία Σιακαλλή ξεκίνησε με μια καταγραφή των γκράφιτι που κοσμούν το αστικό δομημένο περιβάλλον της Λευκωσίας με στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής και πολιτικής τους σημασίας. Στην πορεία η Μαρία συνειδητοποίησε ότι η ακούσια παρουσία τυπογραφικού υλικού στους δρόμους της πόλης είναι επίσης δεικτική του σύγχρονου αστικού πολιτισμού. Η φωτογραφία της ενός πεταμένου κουτιού των KFC, για παράδειγμα, λέει πάρα πολλά για την σύγχρονη, καταναλωτική και «μιας χρήσης» νοοτροπία μας.

 

 

Katharina Diem

Η Katharina Diem εξερευνά τον μικρόκοσμο του διαμερίσματος της και την συγκατοίκηση της με τον Marco. Περιγράφει την εμπειρία της ως εξής: «Τέσσερις μήνες και δύο ημέρες. Από την Αυστρία στην Κύπρο. Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι η συγκατοίκηση μου με έναν Ιταλό θα είχε τέτοιο αντίκτυπο στην διαμονή μου εδώ. Χαλαρώνοντας στο εξωτερικό μας σαλόνι, παίζοντας με τον πηλό, βρίσκοντας καινούργιά σημεία για τυχαίες διακοσμητικές παρεμβάσεις. Τα μικρά που με κάνουν να χαμογελώ.  Δεν μπορεί κανείς παρά να αγαπήσει τις μικρές ιδιορρυθμίες του και την αντίληψη του για την ζωή. Κάθε μέρα είναι διαφορετική με τον Marco.»

 

Sophy Markova

Οι φωτογραφίες της Sophy Markova απεικονίζουν οικιστικές αναπτύξεις στα συνεχώς επεκτεινόμενα προάστια της Λευκωσίας. Οι απεικονίσεις των σκελετών των υπό ανέγερση οικιών προσφέρουν μια τυπολογία των σύγχρονων αρχιτεκτονικών τάσεων οι οποίες διαμορφώνουν την μελλοντική αισθητική των προαστίων της πόλης. Οι «γυμνοί» τσιμεντένιοι και μεταλλικοί σκελετοί των καινούργιων αναπτύξεων μπορεί να εκλαμβάνονται ως συμβατικά «άσχημοι» στα μάτια όμως της Sophy έχουν την δική τους ποιητική.

 

 

Θεοδοσία Ιταλού

Την Θεοδοσία Ιταλού απασχολεί έντονα η περιβαλλοντική κρίση γενικά και η απόρριψη σκουπιδιών στην ξηρά και την θάλασσα ειδικά. Η ανησυχία της αυτή την ώθησε να καταγράψει την μόλυνση στον ποταμό και το δάσος πλησίον της κοινότητας της στην επαρχία Λευκωσίας. Οι τετράγωνες φωτογραφίες της δείχνουν έναν ειδυλλιακό Κυπριακό τοπίο να διαταράσσεται από την παρουσία πεταμένων πλαστικών.

 

Holly Watson

Η Holly Watson φανταζόταν μια νησιώτικη χώρα γεμάτη αμμώδης παραλίες και ελαιόδεντρα. Όπως στις καρτ-ποστάλ και τους τουριστικούς οδηγούς. Κατά την διαμονή της στην Κύπρο όμως η αντίληψη της για την χώρα μεταμορφώθηκε από την εξιδανικευμένη ενός τουρίστα σε μια πιο ρεαλιστική, αυτή του μόνιμου κάτοικου. Στην εργασία της η Holly επιζητούσε να αποστασιοποιηθεί από τις ρομαντικές απεικονίσεις της Κύπρου. Σε αντιπαραβολή με αυτές εστίασε την προσοχή της στην αισθητική των προαστείων της Λευκωσία. Αναπόφευκτα έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα χαρακτηριστικά των προαστίων των Κυπριακών πόλεων που διαφέρουν από τα αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασιλείου όπως οι επίπεδες οροφές, η μινιμαλιστική αρχιτεκτονική και οι μεγάλες περιοχές ακάλυπτου χώρου.

* Η έκδοση «Cyprus/New Documents» εκτίθεται και μπορεί να αγοραστεί στο Ίδρυμα Phaneromenis70 στη Στοά Παπαδοπούλου στην Παλιά Λευκωσία.Πληροφορίες τηλ. 22 663320.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έργα μπατίκ από τον Κώστα Νεοφυτίδη

Στην τέχνη μπατίκ, μια παραδοσιακή μέθοδο βιοτεχνικής χειροτεχνίας στρέφει εκ νέου το ενδιαφέρον του ...

The Hero στο Dubitanda

  Το σαρωτικό The Hero της Σοφίας Μαυραγάνη φιλοξενείται για δύο μόνο παραστάσεις στο ...

3ο Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Εγκαταστάσεων ΕΦΕ | Ανοικτό κάλεσμα

“Δοχείο & Περιεχόμενο’’ ” Το ποτήρι θεωρεί ότι είναι δοχείο για το νερό αλλά ...

Ακροάσεις για επαγγελματίες ηθοποιούς ηλικίας 25-45 ετών στην Ε.Θ.Α.Λ

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (Ε.Θ.Α.Λ) θα συνεργαστεί για τις παραγωγές της θεατρικής περιόδου ...

Πανελλήνια Πρώτη με Μπεμπεδέλη και Αραούζο

Το Σατιρικό Θέατρο και η Alpha Square σε μια πρώτη σύμπραξη παρουσιάζουν την Πανελλήνια ...

Φιλολογικό μνημόσυνο για τον Αντρέα Σοφοκλέους

Ένα φιλολογικό μνημόσυνο για τον Ανδρέα Κλ. Σοφοκλέους ο οποίος απεβίωσε τον Ιούλιο 2018 ...

X