Επίσημη κυπριακή συμμετοχή στο London Design Festival

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Το ερευνητικό πρόγραμμα Ποικιλομορφία και Ένταξη μέσω Σχεδίου d+iD (Diversity + Inclusivity by Design), το οποίο εδράζεται στη Σχολή Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Γκρίνουϊτς του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Τμήμα της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζουν τα ερευνητικά αποτελέσματα Κυπρίων σχεδιαστών σε μια καινοτόμο διεθνή έκθεση.

Η έκθεση περιλαμβάνει σχεδιαστικά έργα, τα οποία προωθούν την ποικιλομορφία και την ένταξη, διερευνώντας έτσι τρόπους με τους οποίους το σχέδιο μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο επικοινωνιακό εργαλείο για να ενώσει τους ανθρώπους, σπάζοντας διαχωριστικά όρια και φραγμούς, μέσω διαθεματικών προσεγγίσεων που επιδρούν θετικά στο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο. Τα έργα προβληματίζονται και προβληματίζουν γύρω από ένα κοινό ερώτημα: Τι ενεργοποιείται όταν οι σχεδιαστές σχεδιάζουν με και για τον άλλο;

Επτά Κύπριοι σχεδιαστές-ερευνητές που εδράζονται στο ΗΒ έχουν προσκληθεί από τους επιμελητές της έκθεσης, Δρ. Αναστάσιο Μαραγιάννη (Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Σχολής Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Greenwich και Διευθυντή του Προγράμματος d+iD), Δρ. Μάριο Ψαρά (Πολιτιστικό Σύμβουλο της Κυπριακής Ύπατης Αρμοστείας) και Μάλα Σιαμπτάνη (σχεδιάστρια-ερευνήτρια στο University of the Arts London) να εξερευνήσουν το θέμα: Ποικιλομορφία και Ένταξη μέσω Σχεδίου: Ενδυναμώνοντας το Άτομο.

Οι δημιουργοί καλούνται να παραγάγουν σχεδιαστικά έργα κατόπιν ερευνητικής μελέτης, παρουσιάζοντάς τα σε ομαδική έκθεση που θα αποτελεί την επίσημη κυπριακή συμμετοχή στο διεθνούς κύρους London Design Festival 2019. Οι συμμετέχοντες σχεδιαστές είναι: Μάγια Αγγελή (Σκηνογραφία), Αλίνα Μπαμπαλέτσος (Ανθοσύνθεση), Αλέξανδρος Κοσμίδης (Επικοινωνιακό Σχέδιο), Μαρία Χριστίνα Παπαλεοντίου (Αρχιτεκτονική), Στέισι Πιτσιλλίδης (Ερευνητικό Σχέδιο), Μαγδαληνή Θεοδώρου (Μόδα), και Μάλα Σιαμπτάνη (Κόσμημα).

Οι συμμετέχοντες σχεδιαστές καλούνται να διερευνήσουν τις έννοιες της ποικιλομορφίας και ένταξης στο γεωγραφικό, πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της Κύπρου, ανταποκρινόμενοι κριτικά σε ζητήματα όπως πολιτική, φύλο, σύγκρουση και καταναλωτισμός, δημιουργώντας απώτερα νέες συνθήκες, όπου το σχέδιο μπορεί να αποδώσει μετρήσιμη κοινωνική, εμπορική και μη-εμπορική αξία.

Η ομαδική έκθεση των σχεδιαστικών αποτελεσμάτων της έρευνας των Κυπρίων δημιουργών θα φιλοξενηθεί στη Stephen Lawrence Gallery στο Πανεπιστήμιο Greenwich από 14 Σεπτεμβρίου μέχρι 26 Οκτωβρίου 2019 και θα συνοδεύεται από σχετικό κατάλογο και συμπληρωματικό πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει διαλέξεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια και άλλες δημόσιες δράσεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 6:00 μ.μ.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Για πρώτη φορά, έργο του Banksy στο Βρετανικό Μουσείο

Ο Banksy είναι πλέον ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και ...

Έκθεση φωτογραφίας «Meditations»

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανακοινώνει τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο Meditations, η οποία διοργανώνεται σε ...

Νέα Ατομική Έκθεση του Ζήνωνα Τζέπρα στην Alpha C.K. Art Gallery

H Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση με την νέα δουλεία του Κύπριου Ζβγράφου ...

Έκθεση για τον Μιχάλη Μιχαηλίδη στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Αντιπροσωπευτικά έργα ενός διεθνώς αναγνωρισμένου καλλιτέχνη «της κυπριακής διασποράς», όπως έχει χαρακτηριστεί ο Μιχάλης ...

Ομαδική έκθεση στην γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής, κεραμικής και χαρακτικής με τίτλο «1 σημείο, 5 διαδρομές» παρουσιάζει ...

NiMAC: Από την πρώτη έκθεση του 1994, στην επετειακή XXV

«Το Δέντρο: πηγή έμπνευσης, αφορμή δημιουργίας» ήταν ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάστηκε στο ...

X