Tο Games and Politics που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2019, είναι μια σειρά εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου, που καταπιάνεται με τον ρόλο και τη σημασία του παιχνιδιού και του gaming και των μορφών χρήσης τους στην κοινωνία.

Ένα παιχνίδι είναι πάντα κάτι περισσότερο από ένα απλό παιχνίδι. Μη λαμβάνοντας υπόψην την επιρροή της κοινωνίας που το παίζει, ένα παιχνίδι παραμένει το ίδιο ακατανόητο όσο όταν παραβλέπεται η επίδραση του ίδιου του παιχνιδιού σε αυτή την κοινωνία. Μόνο στη Γερμανία, το 42% του πληθυσμού κάνουν σήμερα κλικ στον ψηφιακό κόσμο των παιχνιδιών, από τους οποίους το 53% είναι άντρες και το 47% γυναίκες. Tα έσοδα από τον κλάδο των παιχνιδιών ξεπερνούν πλέον κατά πολύ αυτά της βιομηχανίας του κινηματογράφου.

Oι συνέπειες είναι εμφανείς: όπως και άλλα μέσα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αξιοποιούνται για πολιτικά ενδιαφέρονται από όλες τις παρατάξεις. Σχεδιαστές και σχεδιάστριες παιχνιδιών στρέφονται προς νέες θεματικές και στοχεύουν διαφορετικά κοινά. Καλλιτέχνες χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για να διευρύνουν τη λειτουργία του στο έπακρο και να εξετάσουν μέχρι που φτάνουν τα όριά του. Τα μεγάλα μουσεία αναγνωρίζουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σαν πολιτιστικό κτήμα, το οποίο χρήζει συλλογής και συντήρησης. Εντούτοις, ο στοχασμός για το φαινόμενο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών από την προοπτική της επιστήμης του πολιτισμού είναι περιορισμένος στα πλαίσια των συζητήσεων των πολιτιστικών ιδρυμάτων.

Έκθεση

Με την έκθεση Games and Politics, το Ινστιτούτο Γκαίτε επιδιώκει να καλύψει εν μέρει αυτό το κενό. Το Games and Politics δημιουργήθηκε το 2016 και βασίζεται στην έκθεση Global Games του Κέντρου Τέχνης και Μέσων της Καρλσρούης στη Γερμανία (ZKM – Zentrum für Kunst und Medien, Karlsruhe). Οι επιμελητές της έκθεσης επέλεξαν πολιτικά επίδοξα ηλεκτρονικά παιχνίδια που σχεδιάστηκαν από το 2004 μέχρι το 2016, τα οποία εξερευνούν τα όρια και τις δυνατότητες του είδους. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν αποτελούν απλά μια απεικόνιση των κοινωνικών συνθηκών και συγκρούσεων, αλλά επιδιώκουν να παρουσιάσουν τις διαδικασίες και τους κανόνες που προκαλούν αυτές τις συγκρούσεις.

Η διαδραστική έκθεση Games and Politics περιλαμβάνει δεκαοκτώ ηλεκτρονικά παιχνίδια, από τα οποία τα δεκαέξι μπορούν να παικτούν. Οι επισκέπτες γίνονται παίκτες και βιώνουν από πρώτο χέρι, πώς τα παιχνίδια τους επηρεάζουν. Τα παιχνίδια πραγματεύονται, σε καλλιτεχνικό επίπεδο, θέματα όπως η κριτική στα ΜΜΕ, η μετανάστευση, οι σχέσεις εξουσίας, ο ρόλος των φύλων και η στρατικοποίηση. Τρία ντοκυμαντέρ για αυτό το θέμα συμπληρώνουν την έκθεση.

Playthroughs και συζητήσεις

Ό,τι είναι η ανάγνωση στην περίπτωση της λογοτεχνίας, είναι και το «playthrough» στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σε τρία βράδια θα πραγματοποιηθεί ζωντανό “παίξιμο” επιλεγμένων παιχνιδιών, η πορεία του παιχνιδιού θα κατανεμηθεί και θα σχολιαστεί από Κύπριους και Γερμανούς ειδικούς, και θα απαντηθούν οι ερωτήσεις του κοινού. Τα βραβευμένα παιχνίδια Papers, Please! και Orwell καθώς και το Perfect Woman θα παρουσιαστούν και θα σχολιαστούν. Ενώ η προσομοίωση της γραφειοκρατείας στο Papers, Please! έχει σαν θέμα την εργασία στο σημείο ελέγχου των συνόρων ενός δικτατορικού καθεστώτος, το Orwell πραγματεύεται τις δυστοπικές συνέπειες της ψηφιακής τεχνολογίας παρακολούθησης και το Perfect Woman διερευνά με χιουμοριστικό τρόπο το ερώτημα του τι χαρακτηρίζει την τέλεια γυναίκα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • 18.09.2019, 7:30μμ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ με ξενάγηση και εισαγωγική ταινία

 • 19.09.–16.10.2019

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ώρες λειτουργίας: Mo.–Fr. 10:00–20:00

Κλειστή: 1η και 3η Οκτωβρίου 2019

 • 25.09.2019, 7:30μμ

ORWELL

Playthrough και συζητήσεις

 • 27.09.2019, 7:30μμ

Προβολή της ταινίας RETURNING FIRE

όρια της πραγματικότητας και του παιχνιδιού

 • 25.09.2019, 7:30μμ

PERFECT WOMAN

Playthrough και συζητήσεις

 • 04.10.2019, 7:30μμ

GTFO / Η σχέση των γυναικών με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Προβολή

 • 10.10.2019, 7:30μμ

PAPERS, PLEASE!

Playthrough και συζητήσεις

 • 16.10.2019, 7:30μμ

Κλείσιμο και προβολή της ταινίας War Games

 • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

  Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βeetroot Design Group | Δημιουργία εν τη ενώσει

Οι Beetroot Design Group είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο και πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο με έδρα ...

Serif vs Sans-Serif

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk Ο Adrian Frutiger ήταν o Ελβετός σχεδιαστής γραμματοσειρών ...

Λέξεις και εικόνες

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά // @aggeliki.mk /Φωτογραφία Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά “Μια εικόνα αξίζει όσο δέκα ...

Generation X

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη «Η περιπέτεια χωρίς κίνδυνο είναι σαν την Disneyland». Αυτός ...

Philip de Castan

Συνέντευξη στην Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Άμεσος, ευγενής, ειλικρινής, μουσικός και… γραφίστας! Ο ...

Endless Summer, μια ξεχωριστή έκθεση τέχνης από τον δημιουργό Χάρη Τσέβη

Μια μοναδική έκθεση έργων τέχνης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το φιλότεχνο κοινό ...

X