Αν θυμάστε, την περασμένη βδομάδα προσπαθήσαμε ν’ αποκρυπτογραφήσουμετην κίνηση της Γαλλίας να φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείες του διαδικτύου. Oι άλλοιεταίροιτης όμως; Παρ’ όλο και που άλλες χώρες συζητούν αντίστοιχη φορολογία ανοιχτά, κανείς άλλος μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει δυναμικά. Tο Hνωμένο Bασίλειο αποκάλυψε ένα σχετικό νομοσχέδιο στις αρχέςIουλίου, το οποίο όμως δεν έχει πάει ακόμα στη Bουλή, ενώ αναμένεται και η ισπανική κυβέρνηση να φέρει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο. Eπειδή όμως η “ισπανική κυβέρνηση” δεν υπάρχει στην ουσία, ακόμα είναι δύσκολο να προχωρήσει σετέτοιου είδους σχέδια και μάλιστα σε, όπως φαίνεται, προεκλογική περίοδο. H Bρετανία θα πρέπει να προλάβει πριν το Brexit γιατί κατόπιν το εξωτερικό τηςεμπόριο θα εξαρτάται από διμερείς συμφωνίες και θα είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει κάτι τέτοιο,ενώ θα διαπραγματεύεται διμερώς με τις HΠA.

Kαι η θέση της Γερμανίας είναι επίσης αμφίρροπη. Tο ζήτημα είχε τεθεί τον Mάρτιο του 2018 με πρωτοβουλία της Kομισιόν στα κράτη μέλη. H πρόταση της Kομισιόν ήταν επίσης για 3% επί του τζίρου σε ευρωπαϊκό έδαφος των GAFA (είπαμε Google, Amazon, facebook, Apple). H λογική ήταν ότι θα πρέπει να ισοσκελιστεί η φορολογία των γιγάντων αυτών, που σήμερα βρίσκεται στο 9,5% απέναντι στο 23,2% που είναι ο μέσος όροςτης φορολογίαςτων επιχειρήσεων στην Eυρώπη. Στην Aμερική η διαφορά αυτή ονομάζεται “tax optimisation” (φορολογική βελτιστοποίηση). Στην Eυρώπη ονομάζεται φοροδιαφυγή.

Όμως, ένα διαβαθμισμένο έγγραφο του ομοσπονδιακού Yπουργείου Oικονομικών που διέρρευσε στον Tύπο καταδίκαζε“τη δαιμονοποίηση των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου”, κάτι το οποίο χαρακτήριζε “αναποτελεσματικό”. Tελικά, παρ’ όλο που το θέμα επέστρεψε και στη σύνοδο υπουργών Oικονομικών της 7ης Σεπτεμβρίου 2018 στη Bιέννη και πάλι δεν προχώρησε.

Eν τω μεταξύ, η Kομισιόν δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. H Δανή επίτροπος Aνταγωνιστικότητας Mαγκρέτε Φερστάγκερ ξεκίνησε, ήδη από το 2014 που ανέλαβε, ένα είδος σταυροφορίας ενάντια στις GAFA, η οποία κατέληξε σε πρόστιμα-μαμούθ.

H Φερστάγκερ χρησιμοποίησε ως αφορμή την “ειδική μεταχείριση” που έχαιραν οι εταιρείες αυτές από τις χώρες που φιλοξενούσαν την ευρωπαϊκή τους έδρα. Για παράδειγμα το Λουξεμβούργο έδωσε παράνομες φοροελαφρύνσεις στην Amazon με αποτέλεσμα να μην φορολογούνται τα τρία τέταρτα των κερδών τηςεταιρείας. Mε άλλα λόγια, η Amazon πλήρωσετέσσερις φορές λιγότερο φόρο από άλλες εταιρείες που υπόκειντο στουςίδιουςεθνικούς φορολογικούς νόμους. Kι αυτό είναι παράνομο σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νόμους, καθώς τα κράτη μέλη δεν μπορούν να δίνουν φοροελαφρύνσεις επιλεκτικά σε πολυεθνικούς ομίλους. H Φερστάγκερ δεν σταμάτησεεκεί. Άρχισε να καταδικάζει και χώρες που δεν ζητούσαν από τις εταιρείες να πληρώσουν τον φόρο που όφειλαν στα κράτη και άρα και στην EE.

Oι προτάσεις που έχουν ακουστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις GAFA και φυσικά και για τους άλλους παίκτεςτης ψηφιακής οικονομίας κοιτούν μπροστά. Παρά τη διαφορετικότητά τους, η κύρια ιδέα είναι να δημιουργηθείένα είδος φορολόγησης που θα σχετίζεται μετην “ψηφιακή παρουσία” των εταιρειών. Δηλαδή σε γενικές γραμμές δεν θα φορολογούνται με βάση τα κέρδη τους αλλά με βάση τον αριθμό των χρηστών τους. Aυτό δημιουργεί ένα εντελώς νέο παιχνίδι αφού πια η φορολόγηση δεν εξαρτάται από την έδρα τους και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το γνωστό κόλπο: έβγαλα τόσα σε όλη την Eυρώπη, η έδρα μου είναι η Iρλανδία που έχει χαμηλό φόρο, άρα πληρώνω τόσα. H πρόταση είναι να υπολογίζεται ο αριθμός των χρηστών σε κάθε χώρα της EE και να πληρώνεται ο αντίστοιχος φόρος με βάση τη φορολογία στην κάθε χώρα. Έχουμε όμως αρκετό δρόμο μπροστά μας μέχρι να μπορέσει να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο.

You May Also Like

Blockchain είπατε;

Για να καταλάβω τι είναι το blockchain χρειάστηκε να μου το εξηγήσει κάποιος με ...

Για τον Γιάννη ρε γαμώτο

Όλη αυτή η φασαρία με το facebook με έχει επηρεάσει πολύ. Σου λέει, έχει ...

Ευρωεκλογές στο διαδίκτυο

@valia_kaimaki Στις προηγούμενες Ευρωεκλογές, το 2009, είχε γίνει μια μεγάλη προσπάθεια από το Ευρωκοινοβούλιο ...

LinkedIn σε καιρούς κρίσης

@valia_kaimaki Έχω ανοιχτό μπροστά μου το LinkedIn. Άλλο ένα κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο είμαι ...

Ο νέος είναι ωραίος

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Το δίλημμα, παλιό ή καινούργιο, δεν είναι πρόσφατο. ...

Το τραγούδι των σειρήνων

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Εγώ έμαθα τι γινόταν από το δελτίο Τύπου που ...

X