«Tα Εκατόλ- Λόγια», μια Μεσαιωνική Κυπριακή Ιστορία αγάπης παρουσιάζεται στο Μοναστήρι Παναγίας του Σίντη στα Κελοκέδαρα.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η δημιουργική ομάδα Πυρήνας σε συνεργασία με τον διεθνούς φήμης συνθέτη και πολυοργανίστα Efren Lopez Sanz παρουσιάζει για πρώτη φορά επί σκηνής το κυπριακό μεσαιωνικό κείμενο «Τα Εκατόλ-Λόγια».

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για ένα κείμενο γραμμένο στην κυπριακή διάλεκτο σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο. Η παράσταση εξιστορεί τον έρωτα ενός νεαρού (Παιίν) για μια όμορφη γυναίκα (Λυερή), η οποία για να ενδώσει τελικά στον έρωτά του, τον παρακινεί σε μια σειρά από ιδιαίτερες δοκιμασίες με τελικό κατόρθωμα να μάθει και να της τραγουδήσει τα Εκατό Λόγια της Αγάπης.

Στην παράσταση θα ακουστούν ζωντανά πρωτότυπες συνθέσεις, μεσαιωνικές και αναγεννησιακές μελωδίες αλλά και μουσική από τον Κώδικα του Τορίνο, του σπουδαίου χειρόγραφου που γράφτηκε στην Κύπρο την εποχή των Λουζινιάν.

Στην παράσταση παίζουν οι Μαρίνα Αργυρίδου, Γιάννης Μίνως και Έλενα Χατζηαυξέντη.

Επί σκηνής οι μουσικοί Μιχάλης Κουλουμής στο βιολί και τη βιόλα, ο Βασίλης Φιλίππου στα κρουστά, φλογέρες, νέυ και ο Efren Lopez Sanz στη βιόλα ντα ρόδα, μεσαιωνική άρπα, μεσαιωνικό μαντολίνο και στο ούτ.

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Χρύσω Χαραλάμπους και τα κουστούμια η Τζοάννα Συρίμη.

Η παράσταση πραγματοποιείται με τη στήριξη των κοινοτήτων της περιοχής Σίντη (Κελοκέδαρα, Σαλαμιού, Αμαργέτη, Στατός-Άγιος Φώτιος, Άγιος Ιωάννης, Γαλαταριά, Κοιλίνια, Πενταλιά, Αγία Μαρίνα Κελοκεδάρων, Αξύλου, Ελεδιώ, Νατά, Χολέτρια, Τραχυπέδουλα), της Αναπτυξιακής Εταιρίας Πάφου Αφροδίτη και της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου.

+ Στις 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30 στο Μοναστήρι Παναγίας του Σίντη, Κελοκέδαρα. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες τηλ. 99632130, 99786202.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ: ©Demetrios_Photography

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Θεατρικό αναλόγιο στη μνήμη του Κωστή Κολώτα

Θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Κωστή Κολώτα ο οποίος πρωτοστάτησε στην ίδρυσή της, ...

3η συναυλια «Ήχοι Κυπρίων»

Η 3η συναυλια «Ήχοι Κυπρίων» που εντάσσεται στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Νέας Μουσικής ...

Ο Σωκράτης Μάλαμας στη μουσική σκηνή «Έντεχνο»

O Σωκράτης Μάλαμας επιστρέφει στην Κύπρο και στη μουσική σκηνή «Έντεχνο» στη Λεμεσό, για ...

“Οι Αόρατες” κλείνουν τις καλοκαιρινές προβολές του Θερινού Σινεμά στο Ριάλτο

Η κωμωδία του Louis-Julien Petit, Οι Αόρατες, επίκαιρη όσο ποτέ, συνδυάζει ιδανικά το καυστικό ...

George Tsalikis in Limassol

On April 20th, the favorite artist of the youth, George Tsalikis, is coming to ...

ΕΛΕΚΡΗΤ Project: «Μουσική, ιστορία και μυθολογία να ταυτιστούν και να μιλήσουν μια καινούργια γλώσσα»

Σε μια απόκοσμη ηχητική γεωγραφία απολήγει η συνεργασία του Βαγγέλη Γέττου και του Ευαγόρα ...

X