Στα παιδιά πρόσφυγες εστιάζει το φακό του ο Ελληνας φωτογράφος Βασίλης Νίκας, έκθεση του οποίου εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 29 Αυγούστου στην Πάφο.

Η έκθεση φωτογραφίας του καταξιωμένου φωτογράφου έχει τίτλο «Τα παιδιά της Ριτσώνας» και παρουσιάζεται στον πολυχώρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, σε διοργάνωση από τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – τμήμα Πάφου σε συνεργασία με τον Δήμο Πάφου.

Ο Θάνος Σαββίδης, Πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Πάφου ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων [ΚΥΠΕ] πως η έκθεση ταξίδεψε σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας τον προηγούμενο χρόνο και φέτος έγινε κατορθωτή η μεταφορά της στην Πάφο.

Φιλοξενεί φωτογραφίες του Βασίλη Νίκα από τον καταυλισμό προσφύγων στην Ριτσώνα της Εύβοιας, τον οποίο ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε αρχικά ως εθελοντής και μετά άρχισε να φωτογραφίζει για περίοδο 14 μηνών.

Ο Βασίλης Νίκας δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το θέμα της έκθεσης σχετίζεται με τη ζωή των παιδιών σε ένα καταυλισμό προσφύγων και η φωτογράφιση ήταν εντατική για διάρκεια 14 μηνών. Δεν ήταν, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, μια απλή φωτογράφιση αφού ο ίδιος έζησε με τα παιδιά και δέθηκε μαζί τους.

Ο κ. Νίκας είπε πως μέσα από την έκθεσή του θέλει να περάσει ένα μήνυμα ανθρωπιάς, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να ζήσουν, να χαρούν και να παίξουν.

Σε χαιρετισμό του, τον οποίο ανέγνωσε ο αντιδήμαρχος Πάφου Χρίστος Μακαρίου, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος είπε πως μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, ο Βασίλης Νίκας θέλει δημιουργικά να αποδώσει τη ζωή των παιδιών.

«Ως Κύπριοι που ζούμε και βιώνουμε την προσφυγιά για 45 τώρα χρόνια, ίσως να βρισκόμαστε στην πιο κατάλληλη θέση να αντιληφθούμε καλύτερα το μήνυμα και το πνεύμα της έκθεσης. Ίσως ακόμη και κάποιοι από τους σημερινούς παριστάμενους στο χώρο αυτό να αναγνωρίζουν και να θυμούνται κάποιο ανάλογο δικό τους βλέμμα, κάποια αντίστοιχα δικά τους αισθήματα», κατέληξε.

Στον Βασίλη Νίκα αναφέρθηκε και ο ζωγράφος Ανδρέας Άντης Ιωαννίδης ο οποίος σημείωσε πως το καθαρό βλέμμα των παιδιών του καταυλισμού της Ριτσώνας καταγράφεται ανεξίτηλα μέσα από την θέρμη της ματιάς και της αγάπης του φωτογράφου.

Η σύνθεση των μορφών και των σχημάτων, οι λεπτές αντιθέσεις μεταξύ των γραμμών, η ευλύγιστη ισορροπία μεταξύ του εντός και του εκτός, του κλειστού και του ανοικτού χώρου, του εμφανούς και του μισοειδωμένου, καταγράφουν στην επιφάνεια των εικόνων το βάθος του περιεχομένου.

Ποιος είναι

Ο Βασίλης Νίκας γεννήθηκε το 1972 στα Οινόφυτα Βοιωτίας και κατοικεί στην Χαλκίδα. Σπούδασε φωτογραφία στη «LeicaAcademy» και είναι δάσκαλος φωτογραφίας. Τα τελευταία 15 χρόνια διδάσκει τη φωτογραφική τέχνη σε πολλούς Οργανισμούς και Εργαστήρια και έχει επιμεληθεί και τις Εκθέσεις των αντίστοιχων φορέων όπου διδάσκει.

Η ατομική του εκθεση με τίτλο «Τα παιδιά της Ριτσώνας» παρουσιάστηκε ήδη σε πολλές πόλεις τις Ελλάδας. Από τις Εκδόσεις «Ευρυγώνιος» κυκλοφορεί το ομότιτλο φωτογραφικό του λεύκωμα.

+ Στον πολυχώρο Παλιά Ηλεκτρική στην Πάφο μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου. Την Παρασκευή 30 Αυγούστου, ο Βασίλης Νίκας θα δώσει μια ομιλία με τίτλο «Η ιδέα και η δομή ενός φωτογραφικού πρότζεκτ» στην Παλιά Ηλεκτρική στις 19:00. Θα ακολουθήσει συζήτηση για την έκθεση. 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Σεμινάριο με τον Χάρη Ζαμπαρλούκο, διεθνούς κύρους διευθυντή φωτογραφίας

Ο Χάρης Ζαμπαρλούκος, διεθνούς κύρους διευθυντής φωτογραφίας, θα δώσει ένα εξειδικευμένο σεμινάριο την Παρασκευή ...

«Παρεμβάσεις»: έκθεση των Νίκου Κουρούσιη και Λίας Λαπήθη

Πραγματοποιούνται τη Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018, στις 07:00 μ.μ., στα Μουσεία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, ...

Κύνθια Λιβανίου | For A Helen στην γκαλερί Penindaplinena

Στην γκαλερί PENINDAPLINENA της Λεμεσού θα δούμε την πρώτη στην Κύπρο ατομική έκθεση της ...

«Κύπριοι ποιητές επανενώνουν την Κύπρο» στην Αθήνα

Στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα μεταφέρουν το μήνυμά τους για μια ελεύθερη, επανενωμένη ...

Αφιέρωμα στον Γιώργη Παυλόπουλο

«Η ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή» Μια εκδήλωση σε δύο μέρη, –φιλολογικό και καλλιτεχνικό– ...

Ο Κωστής Γεωργίου στην Γκαλερί Μορφή

Με νέα έργα και κάποια που πρόσφατα παρουσιάστηκαν σε Ευρώπη και Κίνα, αλλά για ...

X